Najvažniji događaj godine za sve sadašnje, bivše i buduće članove pjevačkih zborova te sve ljubitelje zborske glazbe svakako je godišnji Festival/Natjecanje pjevačkih zborova, koji od 1997. godine priređuje Zagrebački glazbeni podij Centra za kulturu Trešnjevka. Manifestacija je nekoliko puta mijenjala koncepciju – u početku je bila natjecateljskog karaktera i održavala se svaku godinu (1997.-2002.), a od 2003. kada je organiziran je prvi Festival (nenatjecateljskog karaktera) do 2011. godine ove su se dvije manifestacije održavale naizmjenično (Natjecanje parne, a Festival neparne godine).
2011. godine dobiva novi oblik – pod nazivom “Festival pjevačkih zborova” ova glazbena manifestacija održava se svake godine objedinjujući natjecateljski dio za razne kategorije (folklorne i klasične zborove), ali i popratni program koji uključuje predavanja, radionice te koncerte gostujućih umjetnika i ansambala. Na Natjecanju nastupaju zborovi iz cijele Hrvatske koji su u protekloj godini ostvarili zamjetna dostignuća. Manifestacija je to za koju se dirigenti i zborovi pripremaju čitavu godinu te koja publici nudi pregled najboljih vokalnih ansambala u državi. Popratni program služi kao mjesto međusobnog druženja svih sudionika Natjecanja i publike.
Za ovogodišnje Natjecanje pjevačkih zborova očekuje se prijava većeg broja zborova od kojih će samo najboljih 20-ak dobiti priliku nastupati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Veliku ulogu u organizaciji igraju i partneri Zagrebačkog glazbenog podija. Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog nudi izvođačima najbolje uvjete nastupanja, dok Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu omogućava prostor za održavanje radionica i predavanja. Hrvatsko društvo skladatelja dodjeljuje posebnu nagradu – prijelazni pehar HDS-a za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja.

Ključne riječi:

Posljednje iz kategorije: Zagrebački glazbeni podij

Skip to content