Srijeda, 23.5.2018. u 11.00
dvorana Centra

Sudjeluju:
Morten Dürr, književnik
Lars Horneman, književnik
Ivan Sršen, urednik izdanja, izdavačka kuća Sandorf
Talal Aberdabbo, sirijski mirovni aktivist (CMS) 

Prevoditelj Mišo Grundler (Centar za poduke i prevodilaštvo SPES)

U goste nam stiže ugledna manifestacija Zagreb Book Festival i književnici iz Danske.

ZENOBIJA donosi priču o Amini, djevojčici iz Sirije koja je pobjegla od ratnih zbivanja u domovini. Stric ju je poslao na dotrajali brod zajedno s drugim izbjeglicama kako bi imala šansu za bolji život, ali zbog nepredvidivog mora i valova, Amina pada u vodu. Kako ona sve više tone u dubinu, kroz niz retrospektivnih slika, vidimo njezin život u Siriji prije i tijekom rata koji joj je promijenio život.

Užasne slike rata u Siriji prikazane su iz dječje perspektive, a upravo je zbog takvog pristupa ovaj grafički roman doista jedinstven. U trenucima dok tone u dubinu, Amina se prisjeća priče o drevnoj sirijskoj kraljici Zenobiji i njezinoj snazi i odlučnosti.

Ilustracije su vrlo dojmljive te su, s mnogo toplih boja i ljudskih figura prikazanih skicozno, benigno, gotovo dječjim stilom, u kontrastu s razrušenom okolinom. Okolina prikazuje svu težinu tematike ovoga grafičkog romana – fokus nije na detaljima već na široj slici koja se ogleda u šarenoj pozadini i čistim linijama.

Priča djevojčice Amine priča je tisuća djece iz Sirije koji su, bježeći od rata, krenuli na put u nepoznato noseći sa sobom jedino nadu za mirom i boljom budućnošću. Zenobija prikazuje svu okrutnost današnjeg svijeta, ali bez ikakvih političkih konotacija koje bi skrenule pažnju s boli i patnje s kojima se nevina djeca na Bliskom istoku svakodnevno susreću.

Zenobija je do sada dobila i nekoliko književnih nagrada: nagrada Claus Deleuran (2016.), Nagrada danskog Ministarstva kulture za ilustraciju knjiga za djecu i mlade (2017.) te nagrada Pingpris za najbolju knjigu za djecu i mlade (2017.).

BILJEŠKA O AUTORIMA
Morten Dürr rođen je 1968. u Kopenhagenu. Od 2004. piše knjige za djecu i mlade, a mnoge od njih prevedene su na druge jezike. Dürr je 2008. dobio književnu nagradu danskog Ministarstva obrazovanja.

Lars Horneman rođen je 1966. godine. Dobitnik je brojnih nagrada za svoje ilustracije. Dio je danskog umjetničkog pogona Pinligt.

Zahvala: Centar za poduke i prevodilaštvo SPES sponzorirao je prevođenje.

 

Zagreb Book Festival na 11. Festivalu dječje knjige: Morten Dürr i Lars Horneman ZENOBIJA

Posljednje iz kategorije: Sociokulturni odjel

Skip to content