foto: Ana Mihalić

srijeda, 14.5.2014. u 20.00

sudjeluju:

autorica i voditeljica projekta
prof.dr.sc. Senka Božić-Vrbančić

gosti:
dr.sc. Duško Petrović, antropolog
Ana Mihalić, umjetnička fotografkinja
Wale Shonyiki Prince, azilant iz Nigerije

U sklopu projekta kvARTura-KULTURNE MEMORIJE bit će održana tribina o kulturnoj politici fenomena izbjeglištva.

Riječ izbjeglica se po prvi puta javlja 1675.godine, izbjeglicama su nazvani Hugenoti koji su nakon ukidanja Edikta u Nantesu morali pobjeći iz dominantno katoličke Francuske. Od tada, preko prve masovne pojave izbjeglica nakon Prvog svjetskog rata pa sve do danas, fenomen izbjeglištva svojevrsna je anomalija u modernom političkom sistemu.

Naime, u modernom političkom sistemu izbjeglice su tako grupe ljudi koje su smještene između teritorija suverenih nacionalnih država predstavljajući „višak“ u međunarodnom poretku nacionalnih država. Izmješteni, dis-locirani, počesto bez države, odnosno, političke zajednice u koju bi se mogli vratiti, izbjeglice plutaju u ispražnjenom političkom prostoru, prostoru „ničega“, „limbu“ ostavljeni na milost i nemilost različitih aktera.

Na predavanju, „Od Josa do Zagreba“, će se, lokalno-globalna problematika izbjegličkih kretanja i njihova aktualnost u suvremenom svijetu, tematizirati kroz život Walea Shonyikia Princa, azilanta iz Nigerije koji živi u Zagrebu, i ciklus fotografija Ane Mihalić „Tu i tamo“.

Ana Mihalić je u svom umjetničkom radu tematizirala njegova sjećanja na odlazak iz Nigerije, negdašnji život te konstrukciju novog hibridnog identiteta u Zagrebu. Upravo ti aspekti izbjegličkog iskustva te njihova umjetnička reprezentacija činit će početne točke „s kojih“ će se progovoriti o izbjegličkom iskustvu „s ruba“.

Više: kvARTura-Kulturne memorije 2014

kvARTura: Kulturne memorije: “Od Jos-a do Zagreba”

Posljednje iz kategorije: Sociokulturni odjel

Skip to content