Cijeli svijet u proljeće obilježava Međunarodni dan dječje knjige i rođendan velikog dječjeg pisca H. C. Andersena. Organiziramo već šesti Festival koji slavi knjigu i uvodi najmlađe u ovaj čarobni svijet. U travnju i svibnju organiziramo šest susreta s ciljem upućivanja mladih u svijet knjige:

1. UBERI PRIČU!
Književno scenski program za najmlađe
četvrtak, 18.4.2013. u 11.00 sati, Park Stara Trešnjevka
Sanja Lovrenčić, spisateljica
Pika Vončina, ilustratorica
Ana Kadoić, spisasteljica
te Klaun Blento
Stotinjak slikovnica vise na stablima poput šarenih plodova, uz nastup mladih uličnih zabavljača, žonglera i klauna. Cilj događanja «Uberi priču!» je da svako dijete koje se toga dana pojavi u Parku Stara Trešnjevka ode kući s lijepom, novom, tvrdo ukoričenom slikovnicom. No, dijeljenje slikovnica najmlađima nije jedino što vas očekuje. Među stablima okićenim knjigama odvijat će se i niz događanja u kojima se smjenjuju kratki nastupi pisaca, autora pojedinih slikovnica i zabavljača kao što su klaunovi, svirači, žongleri i akrobati. Svi su pozvani u  ”Berbu” te je svako dijete koje toga dana nabasa u park dobrodošlo i može dobiti slikovnicu. Poseban ugođaj daje činjenica što se odvija na otvorenom te na neuobičajen način, i uz poseban estetski doživljaj, oživljava  prostor parka dajući mu na jedno prijepodne neočekivan i nov sadržaj. 

Manifestacija „Uberi priču!“ realizira se u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona http://www.mala-zvona.hr/. Popularna „berba slikovnica“, autorski je projekt Sanje Lovrenčić.

2. DJEČJA KNJIŽEVNOST NA FILMU – FILM ŠEGRT HLAPIĆ
Obilježavanje stote obljetnice dječjeg romana – Šegrt Hlapić
četvrtak, 25.4.2013. od 11.00 sati
Silvije Petranović, redatelj filma Šegrt Hlapić
Mile Biljanović, glavni glumac u filmu
Drugi susret ovogodišnjeg Festivala se bavi dječjom književnošću na filmu i ugošćuje redatelja Silvija Petranovića koji upravo dovršava film ŠEGRT HLAPIĆ. Ove godine se u cijeloj Hrvatskoj nizom događanja obilježava stota obljetnica objavljivanja najpoznatijeg dječjeg romana. Predstavljamo film o kojem se već i prije prikazivanja puno priča. U goste nam dolazi i glavni glumac filma Mile Biljanović. Gosti će nam reći kako se književno djelo „pretvara“ u film ali i prepričati sve „čudnovate zgode“ sa snimanja – kako je film nastajao, od prve ideje do zadnje klape i što ih sve čeka do rujanske premijere koja se s nestrpljenjem očekuje.

3. POTRAGA ZA BLAGOM
Radionica-igraonica osvajanja knjiga-blaga
četvrtak, 2.5.2013. od 11.00 sati, Park Stara Trešnjevka
Marina Gabelica, književna teoretičarka
Sanja Pilić, spisateljica
Svaki grad i kvart ima svoje drevne predaje i legende. Kroz igre i natjecanja djeca otkrivaju zaboravljene tajne i priče, uče povijest svojega grada, upoznaju značajna mjesta u kvartu i osvajaju blago-slikovnice. 

4. ČITAMO MAČKE
Ulazak u svijet divljih mačaka Mrežira
četvrtak, 9.5.2013. od 11.00 sati

Nataša Govedić, autorica romana za djecu Mrežir, pedagoginja i teatrologinja
Hana Lukas Midžić, ilustratorica i vizualna umjetnica
Susret je namijenjen školskoj djeci (3-6. razreda) koja žele ući u svijet divljih mačaka Mrežira. Divljina ne mora biti opasna i prijeteća, već puna igre i istraživanja! Mrežir otkriva duboku povezanost među svim životinjama, sposobnost mačaka da misle svojom glavom, užitak u staromačjem (šmeckom) jeziku te čitavu galeriju osebujnih karaktera, od kojih je možda najopasnija, ali i prema šumskim stanovnicima najbrižnija, učiteljica Kalanka (inače sova). I glazba i pripovijedanje i izrada zajedničke skulpture odvede nas iz gradske svakodnevnice u posve drugačiji, stvarni svijet divljinoljublja.

5. BUDUĆNOST DJEČJE KNJIGE
Tko je jači knjiga ili računalo?
četvrtak, 16.5.2013. od 11.00 sati
Marina Gabelica, književna teoretičarka
Nakon brojnih natpisa u novinama „Djeca sve manje čitaju!“, „Računalne igrice uništavaju dječju maštu!“… knjiga i računalo odlučili su sjesti za stol i o svemu otvoreno raspraviti. Tko je jači – knjiga ili računalo? Čitamo li doista sve manje? Hoće li knjige izumrijeti (kao dinosaurusi?) Jesu li računala zamijenila knjige? Postoji li način da se knjige i novi mediji (računala, mobiteli, Internet)  pomire i možda smisle načine kako oboje mogu biti dijelom dječjeg odrastanja? Na predavanju – učionici – laboratoriju pokazat ćemo vam načine kako pomiriti knjigu i računalo te koji su tehnološki noviteti nastali spajanjem tradicionalne knjige i novih medija.

6. TRIBINA: KAKO NJEGOVATI KNJIŽEVNOST ZA DJECU?
srijeda, 22.5.2013. od 20.00 sati
Sudjeluju:
Milena Benini, prevoditeljica i urednica
Nataša Govedić, spisteljica i teatrologinja
Lara Hölbling Matković, prevoditeljica i urednica
Anita Peti Stantić, jezikoslovka i urednica
Vladimira Velički, metodičarka hrvatskog jezika
Maja Zrnčić, zagovarateljica čitanja
Susret je namijenjen nastavnicama i roditeljima, autoricama i autorima knjiga za djecu, ilustratoricama i ilustratorima, čitateljicama i čitateljima, svima koji na ovaj ili onaj način koriste knjigu u pedagoške svrhe i koji bi voljeli da djeca više vole čitati. Namjera je tribine poticanje aktivne kulture vrednovanja knjige i uključivanja čitanja u čitav niz odgojnoobrazovnih procesa, baš kao i unutar obiteljskog okružja. Knjiga je ne samo najbolja antistresna terapija za sve uzraste, nego je i dokazano najmoćniji put u intelektualnu izvrsnost i socijalnu osjetljivost.

 

Sudjelujte na Festivalu – tijekom travnja i svibnja darujte nam knjigu!
Prikupljene knjige doniramo djeci Matoševa Tovarnika.

 

 

6. Festival dječje knjige

Posljednje iz kategorije: Sociokulturni odjel

Skip to content