Financira Gradski ured za kulturu Grada Zagreba


2. UPSET ART – Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom

21.11.2020. godine


NAJAVA FESTIVALA

Drugo izdanje UPSET Art festivala održati će se u subotu, 21. studenog 2020. godine – čime težimo početi tradiciju održavanja ovog festivala u kalendarskoj blizini prosinca i posebnog doba koje on predstavlja.

*** Program, kao i broj publike, ovisi o epidemiloškoj situaciji te molimo sve zainteresirane da prate novosti ovdje i Facebook stranici festivala: https://www.facebook.com/upsetartfest 

Festival je moguć zahvaljujući Gradu Zagrebu i Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba koji su prepoznali važnost ovog novog festivala i podržali ga drugu godinu zaredom.

Uz vjeru da će ga nastaviti podržavati i u narednim godinama, UPSET Art festival cilja:

 • prezentirati sposobnosti i vještine OSI
 • motivirati pojedince s invaliditetom, kao i organizacije koje rade za OSI da osmisle i uvježbavaju programe kulturnog i/ili umjetničkog, kreativnog sadržaja
 • poticati uključenje OSI u nastupe i kreativne programe osoba bez invaliditeta (npr. bilingvalni teatar za gluhe i čujuće)
 • povezati lokalne organizacije s međunarodnim organizacijama
 • omogućiti međunarodne edukacije i nastupe/prezentacije osoblju koje rade s OSI, kao i samim osobama s invaliditetom
 • postići da se kreativnost OSI prizna u društvu, kulturi i umjetnosti kao ravnopravna ostalim pojedincima i organizacijama koje se kreativno izražavaju

Kao i prve godine održavanja (2019.), program UPSET ART festivala nastaje putem dobrovoljnih prijava organizacija i pojedinaca zainteresiranih za prezentaciju njihovih programa. Drugim riječima, program nastaje u suradnji s udrugama, pojedincima i svima drugima zainteresiranima za prijavu, što je u skladu s temeljnim motom svih manifestacija koje se bave s ili koje su pokrenule marginalizirane skupine (pa i osobe s invaliditetom) – koje glasi – Ništa o nama bez nas.

Prema tome, izvođači sami kreiraju program, sudjelovanje je za sve pojedince i organizacije potpuno besplatno, a Centar za kulturu Trešnjevka osigurava tehničku podršku (u okvirima mogućeg).

Kako bi omogućili svima zainteresiranima da na jednom mjestu dobiju aktualne informacije o svim UPSET ART Festivalima, niže na ovoj stranici nalazi se ARHIVA u kojoj možete pronaći sve informacije vezane uz ranije festivale, izvođače i programe.

 

PRATITE NAS NA FACEBOOK STRANICI FESITIVALA: https://www.facebook.com/upsetartfest

 

Financira Grad Zagreb Gradski ured za kulturu (GUK)


POGLEDAJTE NASTUPE I SNIMKE RADIONICA S 2. UPSET ART FESTIVALA:

 

 


PRIJENOS UŽIVO iz dvorane CeKaTe

(LINK ĆE BITI AKTIVAN 21.11.2020. u 17h)


PROGRAM 2. UPSET ART FESTIVALA


*** Program, kao i broj publike, ovisi o epidemiloškoj situaciji te molimo sve zainteresirane da prate novosti ovdje i Facebook stranici festivala: https://www.facebook.com/upsetartfest 

21.11.2020. SUBOTA // Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1 // Ulaz je besplatan

 • 15h-17h KREATIVNE RADIONICE (Naučimo i zabavimo se!) 
  • Trobroj vještina: prirodna pasta za zube, piling za lice i tijelo, te dezificijens: Svjetlana Bobinac (udruga OSIT)
  • Čoko-kokos balzami za usne: Vedrana Kopčok (udruga OSIT)
  • Anđeli za relaksaciju duše (predbožićna radionica izrada ukrasa): Biserka Kopčok (udruga OSIT)
  • Zima je: Izrada hranilica za ptice i hotela za kukce: Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor (udruga Zeleni klik!)
  • Star festival: Tisuću želja za bolje sutra: Ivana Gucek
  • Prezentacija Erasmus+ projekata CeKaTe-a posvećenih inkluziji (GUIA2, YWAI, THE PITCH, EDUCATHE+ EXPANDER)
 • 17-18h VIRTUALNO I UŽIVO IZ DVORANE CEKATE:

 

Pokrovitelj festivala je Hrvatsko društvo skladatelja, Služba za zaštitu autorskih muzičkih prava (HDS ZAMP)


SUDIONICI 2. UPSET ART FESTIVALA


Zahvale:

Uz veliku zahvalu svim izvođačima – ove godine se posebno zahvaljujemo EnTre – Deafblind Band udruzi Ozana  koji su bili prisiljeni odustati zbog epidemiološkog rizika za njihove članove, korisnike i štićenike. Od srca hvala svima – i vidimo se na 3. UPSET ART Festivalu!

Također se zahvaljujemo volonterima i volonterkama koji nam pomažu u provedbi programa – volontere Volonterskog centra Zagreb, kao i volontere koji nisu članovi VCZ-a.

Volonterski centar Zagreb - Homepage

Dok čekamo da zima prođe, ovdje možete vidjeti video spot Entre – Deafblind band (možete ih pratiti na njihovom YouTube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCD4cF0QGWOup1LPSOqIrurw):

 


DETALJNIJE O PROGRAMU


RADIONICA: ČOKO-KOKOS BALZAMI ZA USNE. NAUČITE IZRADITI BALZAM ZA USNE IDEALAN ZA NADOLAZEĆE HLADNE ZIMSKE DANE

Na ovoj radionici moći ćete vidjeti i naučiti kako samostalno izraditi balzam za usne od prirodnih i lako dostupnih sastojaka od kojih vjerojatno većinu imate u vlastitoj kuhinji i kako prilagoditi recept sebi i svojim željama.

VODITELJICA : Vedrana Kopčok, magistar molekularne biologije. Entuzijast aromaterapija i aromakozmetike i izradom prirodne kozmetike bavim se više od 5 godina. Znanje i iskustvo sam stekla sudjelovanjem na mnogim radionicama i tečajevima prirodne kozmetike, ali i mnogim satima provedenim u usavrsavanju vlastitih proizvoda i receptura.

TROBROJ VJEŠTINA: NAUČITE IZRADITI PRIRODNU PASTU ZA ZUBE, PILING ZA LICE I TIJELO S MEDOM, TE DEZIFICIJENS ZA RUKE

Na radionici moći ćete vidjeti i naučiti kako SAMOSTALNO, brzo i lako izraditi pastu za zube od prirodnih sastojaka koji nisu štetni po zdravlje. Osim toga, naučiti ćete izraditi piling (engl. peeling) za kožu koji stimulira regeneraciju kože sa sastojcima iz vlastite kuhinje. Na kraju, naučiti ćete izraditi dezinficijens za ruke od prirodnih sastojaka, brzo i lako.

VODITELJICA: Svjetlana Bobinac; je entuzijast, likovni i radni instruktor, a aromaterapijom, aromakozmetikom i izradom prirodne kozmetike se bavi više od 8 godina. Znanje i iskustvo stekla je sudjelovanjem na mnogim radionicama i tečajevima prirodne kozmetike. Osim toga, slikarica je i kiparica s 15+ godina iskustva rada s osobama s invaliditetom, posebice kroz kreativne i umjetničke djelatnosti. U svom djelovanju njeguje cjeloživotno učenje i inkluzivno djelovanje koje uključuje odgoj, obrazovanje i umjetnost

RADIONICA: IZRADA HRANILICE ZA PTICE I HOTELA ZA KUKCE

UPSET ART festival podržava i promovira permakulturu, a u tome surađujemo s udrugom Zeleni klik! Naučite izraditi od hranilicu za ptice i hotel za kukce – a sve to od recikliranih materijala. Dolazi zima, pomognimo ptičicama i kukcima da se smjeste i ugriju! 🙂

VODITELJICE: Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor (udruga Zeleni klik!) ; su poznate ekologinje koje godinama aktivno djeluju u području permakulture, ekologije, reciklaže. Iskusne su u edukaciji svih dobnih skupina, kao i osoba s invaliditetom, o reciklaži, uzgoju biljaka, ekologiji i još mnogo, mnogo toga.

RADIONICA: ANĐELI ZA RELAKSCIJU DUŠE (PREDBOŽIĆNA RADIONICA)

Radionica izrade Anđela tehnikom žice i perlica, opušta i stvara osjećaj ugode jer gotovi proizvod svojom pojavom donosi mir i osjećaj zadovoljstva.

VODITELJICA: Biserka Kopčok, diplomirani politolog sa završenim tečajem izrade tradicijskog nakita samoborski kraluš
KRATKI OPIS PROGRAMA :

RADIONICA: TISUĆU ŽELJA ZA BOLJE SUTRA

Želje, snovi i nada – gotovo svi ljudi širom svijeta dijele ovu univerzalnu ideju koju svi mi moramo ispuniti. Star festival osmišljen je isključivo zbog ostvarenja želja! U Japanu, odakle je krenula želja se festival Tanabata tradicionalno slavi od 755g. Ideja je da sa tisuću želja učinimo pozitivnu promjenu i pomognemo osobama sa invaliditetom da na zabavan i kreativan način potaknu i druge na stvaranje novog, boljeg svijeta. Želje se ispisuju na papirnate trake, te potom vežu na drvo bambusa. Na taj način šalje se snažna poruka društvu da su želje bitne i da je korijen pozitivne promjene u riječima koje koristimo.

VODITELJICA: Ivana Gucek; Montessori odgajatelj sa 10 godina iskustva u radu sa inkluzivnim skupinama. Radila sam na edukacijskim programima za inkluziju izbjeglica, djecom odraslom u domovima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te osobama sa tjelesnim i intelektualnim oštećenjem. Tečaj Astronomije u Zvjezdarnici Zagreb me potaknuo na približavanje i širenje kulture o zvijezdama putem kreativnih radionica.

NASTUP: KONCERT AKUSTIČNE GITARE 

Festival zatvaramo izvrsnim koncertom akustične gitare Damira Vogrinec – Vogre. Radi se o vrhunski gitarist i umjetniku koji je tijekom karijere surađivao je s brojim vrhunskim glazbenicima. Uz autorske izvedbe, Vogra će izvesti akustične obrade svjetskih hitova poput “Isn’t She Lovely” Steviea Wondera, The Show Must Go On” grupe Queen i brojne druge…

Pratite ga na njegovom YouTube kanalu (https://www.youtube.com/channel/UCiK1npXOx6J9nuG8DdMHiBA) i Facebook-u (https://www.facebook.com/vogra1)

NASTUP: DEAF BAND DLAN I VIOLINISTICE IZ EUROPSKOG ART CENTRA JASTREBARSKO

PROJEKT VIOLINMUSIC4ALL

Deaf Bend DLAN  je nastao na inicijativu članova Udruge “Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura gluhih-DLAN” (više o njima: https://www.dlan.hr/); u sklopu projekta “Pravo na umjetnost”; Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Sve pjesme izvode na znakovnom jeziku. Deaf Band DLAN, kojeg producira i pokreće Udruga „Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura Gluhih – DLAN“, podržavaju POU Zagreb, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture te Zaklada Kultura Nova. Također surađuju s umjetničkom organizacijom Art Centar Jastrebarsko u sklopu programa „Violinmusic4all“.

Ovdje pogledajte nastup Deaf Band DLAN u polufinalu Supertalent Hrvatska 2017, kada su sve očarali izvrsnom izvedbom:

GLAZBENICI/E:

Ivana Relata – vokal na znakovnom jeziku
Dino Kvrgić – bass gitara
Angel Naumovski – bubnjevi

Violinistice iz projekta „Violinmusic4all“:
Ivana Feljan – violina
Đurđica Šakić – violina

Marija Lemary Vuletić – violina

Renata Novoselec i Mimi Marjanović Gonski – učitelji i aranžmani

 

VIOLINMUSIC4ALL

Postebno ističemo violinistice iz Europskog art centra Jastrebarsko koje su stvorile projekt jedinstven u svijetu – Volinmusic4all (više o projektu: https://www.violinmusic4all.com/). Violinmusic4all je projekt koji počiva na značajnoj inovaciji i predstavlja metodologiju učenja sviranja violine posvećene gluhima te obuhvaća širi spektar djece i odraslih s mentalnim i fizičkim poteškoćama. Projekt je osmislila hrvatska violinistica Renata Novoselec, koja je u više od deset godina rada i pet godina provođenja metode postigla domaće i međunarodne uspjehe. U Hrvatskoj je projekt stekao veliku pozornost medija, privukao interes institucija te stručne i široke javnosti. U svijetu postoji 466 milijuna gluhih i nagluhih osoba, a metoda Renate Novoselec i projekt ,,Violinmusic4all“ znače novi pravac u kulturi gluhih i nagluhih osoba, kao što je to i novi pravac u kulturi glazbe općenito, jer gluhe osobe do sada nisu mogle svirati violinu.

 

Pratite ih na njihovom YouTube kanalu (https://www.youtube.com/channel/UCccsLd_S1PFlRFLXE4Hg8dg) ili Facebook stranici (https://www.facebook.com/violinmusic4all)

Zajedno, Deaf Band DLAN i Violinmusic4all će na 2. UPSET ART festivalu izvesti:

1. Oda radosti, Violinmusic4all i Deaf band DLAN
2. Over the Rainbow, Violinmusic4all i Deaf band DLAN

3. Con te partiro, izvodi Đurđica Šakić

4. My heart will go on, izvodi Ivana Feljan
5. The man who sold the world, Deaf Band DLAN
6. Carmina burana, Deaf Band DLAN
7. We will rock you, Deaf Band DLAN

PREZENTACIJA ERASMUS+ PROJEKATA CEKATE-A POSVEĆENIH INKLUZIJI

Već više od 10 godina, Centar za kulturu Trešnjevka osmišljava i realizira lokalne i međunarodne projekte posvećene inkluziji svih marginaliziranih skupina, ali prventstveni inkluziji osoba s invaliditetom (OSI). Pri tome CeKaTe naglašava i koristi prednosti neformalnog obrazovanja, kreativnih vještina, te umjetnosti kojima ukazujemo na suštinsku jednakost osoba s invaliditetom i ostatka društva – bila ta jednakost općedruštvena ili umjetnička.

Posjetitelji će se moći upoznati s Erasmus+ projektima CeKaTe-a koji su trenutno u provedbi, a koji su posvećeni inkluziji marginaliziranih skupina (posebice OSI)

   • GUIA2: Guide Us Into Arts Two  (više o projektu pročitajte ovdje)
   • YWAI: Yes, We Are In (više o projektu pročitajte ovdje)
   • THE PITCH: Theatre Pitching for Employment (više o projektu pročitajte ovdje)
   • EDUCATHE+ EXPANDER: Educational Theatre for Raising Employability and Inclusion of People with Disability – Expander (više o projektu pročitajte ovdje)

CeKaTe u partnerstvima GUIA2 i YWAI sudjeluje kao partner, a u THE PITCH i EDUCATHE+ EXPANDER kao nositelj partnerstva, a metode rada i sami programi su osmišljeni od strane voditelja projekta dr.sc. Ivana Hromatka. Sva četiri partnerstva su zamišljena kao razmjena dobrih praksi, u koje uključujemo volontere i zaposlenike CeKaTe-a, kako bi oni prvo stekli korisna znanja i zatim implementirali ta znanja u lokalnoj zajednici – u obliku novih i inovativnih programa ili pokretanjem novih inicijativa na lokalnoj i međunarodnoj razini.

VIRTUALNA IZLOŽBA DIGITALNE FOTOGRAFIJE UIR ZAGREBA

Udruga invalida rada Zagreba sudjeluje na festivalu s virtualnom izložbom fotografija polaznika radionice digitalne fotografije. Izložba će biti prikazana tijekom festivala u predvorju CeKaTe-a, a možete ju pogledati i ovdje:

Što još radi Udruga invalida rada Zagreb tijekom krize koronavirusa pogledajte ovdje:

Hvala UIR Zagreba i savjetnici Aniti Kaiser što su nam ustupili ove materijale pa će (makar) virtualno sudjelovati na 2. UPSET ART festivalu.

VIRTUALNI DUETI INKLUZVNOG KOLEKTIVA I PLESNE SKUPINE “MAGIJA”

Umjetnost plesne skupine Magija već je poznata.

Prava je šteta da ove godine ne mogu izvesti svoja dva dueta – zbog korone…

No, zahvaljujući Magiji i Gordani Svetopetrić (koji su nam ustupili video snimke njihovih nastupa), publika će duete moći vidjeti kao video projekcije u dvorani CeKaTe, te u prijenosu uživo na YouTube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCiK1npXOx6J9nuG8DdMHiBA

odnosno, ovdje na poveznici:

 

MOJA DRUGA

Plesna grupa Magija/ Gordana Svetopetrić (Rijeka)

Autorica i koreografkinja: Gordana Svetopetrić

Sukreatorice i izvođačice: Martina Rukavina i Karla Lazović

Moja druga kratka je prezentacija dueta u nastajanju kojim se propituje i na poseban način reflektira unutarnja dvojnost. Osjećati u sebi više paralelnih svjetova ili različitih pulsacija, nešto je što je imanentno kreativnom biću. Plesačice kreiraju ples kroz fokus neprestanih situacija u kojima im je ponuđeno birati između vlastitih uvjerenja i stereotipa koje nude društvena pravila. Stješnjene između slobode i nužnosti, razmetanjem snaga sumnji i sigurnosti, motor je koji pokreće njihov susret.

Gordana Svetopetrić (Rijeka) – plesna umjetnica, koreografkinja i pedagoginja. Diplomirala je koreografski studij na  School for New Dance Development/ Theater School of Amsterdam, Nizozemska. Redovna je nastavnica suvremenog plesa u Školi suvremenog plesa Ane Maletić / Zagreb. Djeluje na nezavisnoj plesnoj i improvizacijskoj sceni i potpisuje brojne koreografske radove. Jedna je od pokretača inkluzivne scene u Rijeci / Hrvatskoj, začetnik je inkluzivnog plesnog kolektiva Magija. Inicijator je i umjetnički voditelj Festivala Inkluzivne Scene u Rijeci / Hrvatskoj. 

 

ŠTO ŽELIMO?
Autor i koreograf: Tamara Bračun (Rijeka)
Ples i kreacija : Zvonimir Kvesić i Tamara Bračun
Glazba: Enya – Aniron ( I Desire)

Što želimo? – je rezultat koreografskog istraživanja kojim propitujemo našu svijest odnosa. Komuniciramo kroz tišinu i kreiramo vlastitu stvarnost. Nevidljive niti koje nas povezuju čine tanku liniju između ljubavi i znatiželje. Emocionalna povezanost između dvoje bića. Prikazana je suptilno, nježno i grubo. Plešući otkrivamo što partner želi i kako se osjeća. Tamara Bračun dugogodišnja je članica plesne grupa Magija u kojoj aktivno djeluje kao plesačica. Pored rada u Magiji ostvaruje izvedbene suradnje sa koreografima i plesačima nezavisne plesne scene u Hrvatskoj. Posljednju godinu posvećuje radu i vođenju radionica plesne meditacije.


PRIJAVA ZA SUDJELOVANJE


Dobrodošli na festival – dragi izvođači, partneri i posjetitelji!

Prijave za sudjelovanje su otvorene do 1. listopada 2020. godine, a prijaviti se možete putem ove prijavnice:

PRIJAVNICA ZA PROGRAM -> (KLIKNITE ZA ULAZAK U PRIJAVNICU)

Za sva pitanja u vezi festivala i prijavnice, molimo obratite se voditelju programa na:

Ivan Hromatko (ihromatko@cekate.hr)


PROMOTIVNI MATERIJALI

2. UPSET ART FEST (COVID-19) 2020 Plakat


ARHIVA FESTIVALA – 1. UPSET ART Festival (29.30.11.2019)

 

2. UPSET ART Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom (2020)
Skip to content