Centar za kulturu Trešnjevka, Telecentar  i Arheološki muzej u Zagrebu provode projekt pod nazivom U POTRAZI ZA ISTINOM s početkom 1. rujna 2018., u trajanju od godinu dana, do 30. kolovoza 2019. godine.  Prvi krug upisa počinje danas i traje dva tjedna, a prijaviti se mogu svi zainteresirani sa napunjenih 55 godina starosti. Radionice su besplatne za sve polaznike.

Budući da je Europski parlament proglasio 2018. Europskom godinom kulturne baštine te je među specifičnim ciljevima uvršteno i promicanje digitalnih rješenja i razvoj vještina koje kulturnu baštinu čine pristupačnom svima, projekt „U potrazi za istinom“ istovremeno adresira dva međuovisna problema digitalne kulture, nedovoljnu ponudu digitalnih kulturnih sadržaja koji će potaknuti rast broja korisnika i nedovoljnu kompetenciju korisnika, posebno starijih građana, potrebnu za konzumaciju digitalnih kulturnih sadržaja. Također, projekt stavlja prioritet na kreiranje multimedijskih sadržaja, i na taj način spaja široku lepezu tradicionalnih (kazalište, ples, film, glazba, keramika) i relativno novih oblika umjetničkog stvaralaštva (web dizajn, produkt dizajn).

U prvoj fazi projekta starije osobe stječu umjetničke i digitalne kompetencije, a u drugoj fazi ih primjenjuju na realizaciji zajedničke multimedijske izložbe koja prati utjecaj antike, srednjeg vijeka, prosvjetiteljstva, industrijske revolucije i modernog doba na kulturnu baštinu Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Izložba će se organizirati u Zagrebu (Arheološki muzej i Centar za kulturu Trešnjevka) uz popratna događanja i dodatne audio-vizualne sadržaje dostupne na internetu. Izložba će se temeljiti na kulturnoj baštini i povijesnim događajima koje će pričati i multimedijski oblikovati stariji članovi zajednice. Istovremeno se starijim građanima daje aktivna uloga u kulturnom životu zajednice, omogućuje kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, potiče se smanjenje socijalne isključenosti i marginaliziranosti.

 

Ovaj projekt objedinjuje razvoj umjetničkih i digitalnih vještina osoba  s primjenom stečenih kompetencija pri realizaciji multimedijske izložbe. Stavljanjem kulturne baštine Grada Zagreba i Zagrebačke županije u širi povijesni kontekst, propituje se njezin utjecaj na moderne trendove u kulturi i obrazovanju i nastanak takozvanog društva poslije istine.

Nositelj projekta je Centar za kulturu Trešnjevka, partneri su Arheološki muzej u Zagrebu i Telecentar.

Ukupna vrijednost projekta je 652.892,05 kuna od čega 554.958,24 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Pridružite nam se! Svi zainteresirani mogu se javiti u tajništvo Centra za kulturu Trešnjevka
na 01 30 27 411, info@cekate.hr

Kontakt: Žarko Čižmar / Telecentar/ Izvršni direktor
M: 091 54 38 002, E: zarko@telecentar.com

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Centra za kulturu Trešnjevka.

 

 

RADIONICE

INKLUZIVNE PLESNE RADIONICE / DRUŠTVENI I POVIJESNI PLESOVI
Trajanje / 4. 10.- 30. 5.
Termin / četvrtak / 12-14 h
Broj polaznika / 40
Građani će imati priliku naučiti povijesne i društvene plesove uz profesionalno vodstvo Tihomira Kološića i Jadranke Vostrel. Tijekom radionica polaznici će sudjelovati u izradi pet koreografija te završnoj produkciji / predstavi koja će biti upriličena u Arheološkom muzeju. Sudionici će razvijati plesne vještine, ali osim njih učiti i novi model korištenja umjetnosti kao alata inkluzije. Naglasak je na socijalnom uključivanju i aktivnom starenju. Kroz radionice učit će se tradicijski plesovi Hrvatske, ali i plesovi ostalih kultura. Koreografije će biti dio završne predstave koja će biti u sklopu multimedijske izložbe.
Kontakt osoba: Ana Marija Meniss / suradnica CeKaTe
M: 091 30 27 415 E: ameniss@cekate.hr

RADIONICE KERAMIKE
Trajanje /20. 10 – 8. 12. / i / 2. 2.- 23. 3.
Termin / subota / 9-12 h
Broj polaznika / 20
Uz stručno vodstvo prema programu keramičarke Lidie Boševski polaznici će stjecati znanja i vještine izrade i obrade predmeta od keramike, inspirirani predmetima i eksponatima rimskog nalazišta Andautonija sa današnjeg području Šćitarjeva. Polaznici radionica će se upoznati sa arheološkim predmetima. Početni termini biti će namijenjeni upoznavanju materijala i tradicionalnih tehnika oblikovanja za koje nije potrebno prethodno znanje. Prema senzibilitetima polaznici će odlučiti na kojem predmetu žele raditi, interpretirati ga, izrađivati varijante, upoznati se sa tehnikama dorade. Nakon izrade varijanti predloženih predmeta odabrat će se najuspješniji i izraditi nekoliko kalupa za otiskivanje te dorađivati svaki otisnuti predmet ručno i različito. Na taj će način naučiti reinterpretirati tradicionalno kroz moderan pristup, a u konačnici, kroz digitalizaciju navedenih sadržaja i nastalih eksponata za izložbu i rad na zajedničkoj predstavi, sudjelovati  i kao sukreatori završnog produkta.
Na samoj završnoj izložbi posjetitelji će moći vidjeti (kroz digitalnu obradu) kako kroz pojedine oblikovne faze nastaje predmet od keramike inspiriran tradicijom, te na koji se način taj novonastali materijal može uklopiti u druge edukativne sadržaje Arheološkog muzeja i Cekate-a, a koji će služiti daljnjoj edukaciji i radioničkim programima.
Kontakt osoba: Saša Martinović Kunović / stručna suradnica CeKaTe
M: 091 30 27 412 E: modulor@cekate.hr

RADIONICE PRODUKT DIZAJNA
Trajanje /20. 10 – 8. 12. / i /2. 2.-23. 3.
Termin/ subota /9-12 h
Broj polaznika / 20
Uz stručno vodstvo dizajnerice Petre Bilić Križan polaznici će stjecati znanja i vještine pri izradi upotrebnih predmeta iz različitih materijala. Oblikovat će svjetiljke, police i stoliće uz korištenje materijala drevnih Rimljana / kamena, drva, stakla i keramike. Pri tome će naučiti samostalno prakticirati određene tehnike koje im mogu dobro poslužiti u daljnjem životu i kreaciji. Dio radova bit će digitaliziran, a dio nastalih rješenja koristit će se u zajedničkoj predstavi kao završnoj produkciji. Pojedine rezultate nastale na radionicama, kao i sam proces njihovog nastajanja kroz proces digitaliziranja za vrijeme samog tijeka radioničkih programa uklopiti ćemo u zajedničku izložbu čiji će cilj biti posjetiteljima izložbe prikazati kreativni proces pri procesu oblikovanja. Put od tradicije prema suvremenosti koji ćemo sljediti na radionicama kroz kreativni radni proces, približit ćemo i svim posjetiteljima izložbe, te tako i njima učiniti dostupnije sadržaje koje svi baštinimo iz starog doba.
Kontakt osoba: Saša Martinović Kunović / stručna suradnica CeKaTe
M: 091 30 27 412 E: modulor@cekate.hr

DRAMSKE RADIONICE
Trajanje / 15. 10. – 23. 7.
Termini/                     utorak    / 15. 10. – 16. 07. / 13:30 – 16.30 h / produkcijska radionica
                   utorak i četvrtak   / 14. 3.- 23. 7. / 10 – 13 h / redateljska radionica
                                                      / 23. 10. – 12. 3./ 10 – 13 h / radionica pisanja dramskog teksta
Broj polaznika / 20
Kazališna radionica održat će se u tri dijela, nastanak teksta, postavljanje predstave i ispitivanje produkcijskih aspekata nastanka predstave. U prvom dijelu radionice akademski dramaturg Bruno Margetić s dvadesetak će polaznika raditi na kreiranju teksta „Popravak života“ u trajanju od 40 minuta s mjestom radnje u Zagrebu, koji će propitkivati život osoba sa napunjenih 55 starosti te mogućnošću njihovog popravka. U suradnji s ostalim radionicama osmislit će vizualni identitet predstave te u izvedbu uključiti plesnu i glazbenu radionicu. Radit će na savladavanju osnovnog glumačkog alata i vokabulara te vlastitom javnom nastupu.  Redateljsku radionicu vodit će Jelena Hadži Manev, kreirat će se predstava „Popravak života“ u trajanju od sat vremena u koju će biti uključeni nastupi plesne i glazbene radionice kao integralni dio predstave. Paralelno s radionicom nastanka teksta i postavljanja teksta održavat će se produkcijska radionica pod vodstvom Kostadinke Velkovske koja će koordinirati između radionica te polaznike uputiti u cjelokupan proces nastanka predstave te će s njima izrađivati plan nastanka predstave od preliminarnih troškovnika do postprodukcije. Proces rada predstave bit će dokumentiran i prikazan u sklopu multumedijske izložbe.
Kontak osoba: Frana Marija Vranković, stručna suradnica CeKaTe
M: 091 30 27 418 E: tnt@cekate.hr

GLAZBENA RADIONICA
Trajanje /15. 10.  – 15. 1.
Termini / ponedjeljak i petak /10-12h
Broj polaznika / 20
Pod mentorstvom Zorana Šćekića, polaznici glazbene radionice bave se primijenjenom kompozicijom za kazališnu predstavu, multimedijsku izložbu i plesnu večer, dok će u digitalnom modulu radionice upisivati svoje skladbe i obrade u digitalni softwer (Sibelius) i pripremati ih za probe, snimanje i javnu izvedbu. Inspiracija za rad tražit će u gradu Zagrebu i njegovoj društvenoj, ali i glazbenoj povijesti.
Kontakt osoba: Marina Jurković / stručna suradnica CeKaTe
M: 091 30 27 417 E: jurkovicmarina@gmail.com

 

EXPO LAB / TELECENTAR
Izložba “U potrazi za istinom”

Friedrich Nietzsche: “Potreslo me je ne to što si me prevario nego to što ti više ne vjerujem.”

Izložba “U potrazi za istinom” planirana je kao multimedijska priča o kulturnoj baštini Zagreba koju će u galerijama Arheološkog muzeja u Zagrebu i Centra za kulturu Trešnjevka ispričati građani Zagreba stariji od 55 godina. Koautori izložbe će biti polaznici Telecentrovog programa Expo Laba u kojem će se istraživati povijest Zagreba, pisati scenariji, izrađivati fotografije i tiskani materijali, kreirati grafičke animacije, te snimati i montirati zvučne instalacije i video sadržaji. Izložbu nadopunjuju mobilne web stranice koje će uz brojne dodatne sadržaje uključiti i virtualnu šetnju Donjim gradom. Izložba će biti podijeljena na 21 tematsku cjelinu, kojima će se nastojati ukazati na sličnost građanskih dilema od 1. do 21. stoljeća.

 1. Živimo li u društvu post-istine?
 2. Jeste li pismeni?
 3. Treba li nam civilno društvo?
 4. Može li se živjeti od rente?
 5. Smije li umjetnost vrijeđati moralna i vjerska uvjerenja?
 6. Što bi morali naučiti u školi?
 7. Da li je računalna igra umjetničko djelo?
 8. Trebamo li ograničiti pravo glasa?
 9. Osjećate li se Europljaninom?
 10. Lažu li nas društvene mreže?
 11. Kako je ispravno neću ili ne ću?
 12. Trebamo li se cijepiti?
 13. Tko smije voziti taxi?
 14. Da li je teorija evolucije znanstvena činjenica?
 15. Mogu li gradovi biti pametni?
 16. Trebamo li zabraniti rodnu ideologiju?
 17. Da li je Zemlja ravna ploča?
 18. Osjećate li miris grada?
 19. Želite li robote ili robove?
 20. Trebaju li nam migranti?
 21. Pošto kila kulture?

Izložba 1 u Arheološkom muzeju u Zagrebu
Zlatna Bula: “Ako bilo koji građanin drugoga građanina povrijedi, izvrgne ruglu ili sramoti, pa ako mu se to dokaže, neka plati oštećenome deset penza, a za općinske troškove sto denara; ako se netko ne bi nakon trećeg ukora popravio, neka mu općina zaplijeni čitav imetak, a on kao ozloglašen neka bude sramotno istjeran iz grada.”

Postav izložbe u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu uključit će zidnu animaciju ilustrirane mentalne mape s 21 pričom izložbe, zidnu animaciju vremenske lente s panoima o ključnim godinama iz povijesti samouprave Zagreba (I stoljeće – Andautonia postaje municipij, 1242. – Gradec postaje slobodan grad, 1850. – ujedinjenje Gradeca, Kaptola, Vlaške i Nove Vesi, 2019. – godina izložbe), grafičke eksponate, te kratke video priče u Monty Python stilu animacije koje će se prikazivati na zidnim TV zaslonima.

Izložba 2 u Centru za kulturu Trešnjevka
A.G. Matoš: “Bez kafana nema kod nas društvenosti jer je glavni naš društveni faktor alkohol, vino, a ne kava i nije mi jasno je li zagrebačko društvo posljedica alkoholizma ili je alkoholizam posljedica zagrebačke društvenosti.”

Postav izložbe u Centru za kulturu Trešnjevka simulira prostor zagrebačke kavane i čitaonice iz druge polovice 19. stoljeća. U “inventaru kavane” nalazit će se eksponati kreirani na radionicama keramike i produkt dizajna, te fotografije Zagreba i replike novinskih tekstova Šenoe, Matoša i drugih zagrebačkih književnika. Zvučne instalacije uključit će klavirsku glazbu iz građanskih salona, aranžiranu i snimljenu na glazbenim radionicama kao i čitanje književnih odlomaka, dramskih dijaloga i zvučne efekte kavanske atmosfere snimljene na kazališnim radionicama.

Virtualna izložba: Mobilne web stranice o Lenucijevoj potkovi
I. Kršnjavi: “Ako smo zbilja voljni velikom svijetu pokazati se kao narod za prosvjetu zauzet, onda nam je neukloniva potreba njegovati uza znanost i liiepu umjetnost i zato napeti sve sile da dobijemo društvo umjetnosti koje će složnim silama nastojati da dobijemo umjetnika i umjetnina.”

Virtualna šetnja trgovima Lenucijeve potkove će na mobilnim web stranicama uključiti rotacione 360 fotografije i audio vodič kulturnim, znanstvenim i obrazovnim znamenitostima (Palača Vranyczany-Dobrinović – Arheološki muzej, JAZU – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska, Palača Vranyczany – Moderna galerija, Umjetnički paviljon, Botanički vrt, Hrvatski državni arhiv i bivša Sveučilišna knjižnica, Etnografski muzej, Realna gimnazija – Muzej Mimara, Muzej za umjetnost i obrt i Obrtna škola – ŠPUD, Hrvatski sokol i Kolo, Akademija dramskih umjetnosti, Hrvatski učiteljski dom – Školski muzej, Hrvatsko narodno kazalište, Sveučilište u Zagrebu – Rektorat).

Tehničku pomoć u produkciji multimedijskih sadržaja pružiti će učenička zadruga Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.

Kontakt: Žarko Čižmar / Izvršni direktor / Telecentar
M: 091 54 38 002  E: zarko@telecentar.com

Danijel Borna Fiket / Telecentar
M:099 86 20 771 E: danijel@telecentar.com

Organizacija radionica sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

 

 

 

 

 

U POTRAZI ZA ISTINOM – radionice
Skip to content