Trešnjevačke igračice – privremena intervencija na SRC Jarun

SRC Jarun, na obali Malog jezera pored košarkaškog igrališta

4. – 18. 5. 2024.

U subotu 4. 5. u 11 sati predstavit ćemo tri panela kojima u neposrednoj blizini Aleje velikana hrvatskog sporta privremeno obilježavamo doprinos triju žena sportskoj povijesti Zagreba.

autorice koncepta i teksta: Ivana Perić, Dunja Kučinac i Ana Kutleša
autorica ilustracija: Ena Jurov
dizajn: Petra Milički i Katarina Perić
tehnička izvedba: Pali Gasi

Intervencija je popratni program uz izložbu “Trešnjevačke igračice – crtice iz sportske povijesti kvarta” koja se može pogledati u galeriji Nova BAZA, Nova cesta 66, do 8. lipnja!

Jarunska Aleja velikana hrvatskog sporta predstavlja najveći i najznačajniji prostor kolektivnog sportskog pamćenja u gradu Zagrebu. No od 133 panela, tek ih 34 posvećeno ženama. Kao i obično, ova simbolička razina tek je simptom dubljih nejednakosti: ženski sport je i danas na svim razinama slabije podržavan od muškog, a djevojčice i djevojke se svakodnevno susreću s predrasudama i stavovima da su pojedini sportovi ipak rezervirani za muškarce. Kako bismo pokazale da su žene itekako sudjelovale u domaćoj sportskoj povijesti, kao sportašice, trenerice i pozadinske radnice, u subotu 4. svibnja u 11 sati otkrivamo tri panela koja će barem privremeno iz zaborava izvući tri važne žene. To su prva učiteljica gimnastike u Hrvatskoj Ivana Hirschmann, hazenašica i nogometašica Zdenka Kunštek te pozadinska radnica NK Trešnjevka Julka Prpić

Intervencija je popratni program uz izložbu “Trešnjevačke igračice – crtice iz sportske povijesti kvarta” koja je 24. travnja otvorena u galeriji Nova BAZA na Novoj cesti 66. Na izložbi, koju je u prvih tjedan dana pogledalo više od 200 posjetitelja, mogu se po prvi puta u javnosti vidjeti fotografije i predmeti iz Hrvatskog športskog muzeja vezane za zagrebački ženski sport te raznoliki materijali prikupljeni tijekom višegodišnjeg istraživanja i rada na virtualnom fundusu Muzeja susjedstva Trešnjevka. Zbog velikog interesa, trajanje izložbe je produženo do 8. lipnja 2024. Fotografije izložbe možete preuzeti na ovom linku (autor: Luka Pešun).

iz teksta Ivane Perić, Ane Kutleša i Dunje Kučinac:

“Ovom izložbom želimo iz zaborava izvući, pa i prvi put pamćenju privući, važna imena trešnjevačkog ženskog sporta, klubove velike i male, sportove manje i više popularne, profesionalne i amaterske, kao i nevidljivi rad u pozadini sportskih kolektiva, u periodu od 20-ih do kraja 80-ih godina dvadesetog stoljeća. Svoj smo pogled usmjerile prema sportašicama koje su osvajale svjetske i europske titule usprkos sustavnim sputavanjima, kao i prema radnicama koje su prale i šivale dresove u kojima su drugi iskoračili izvan četiri zida kuće i kvarta. Zanimalo nas je kako su svoje utakmice na satu tjelesnog odgoja opisivale učenice osnovnih škola, zamišljale smo kako su izgledale sportske radnice o kojima smo u arhivima pronalazile svega par rečenica. I na Trešnjevci, kao i drugdje u svijetu, u zaborav su brzo padale sportske radnice prvog reda, igračice klubova koji su proslavili kvart, poput košarkaškog kluba Monting, a kamoli one prema kojima fotoaparati i diktafoni nikad nisu bili ni usmjereni. Naše su trešnjevačke igračice stoga pralje i kuharice, hazenašice koje su organizirale tvorničke radnice i odbijale stati u redove fašista, osvajačice europskih i svjetskih titula kojima kruli u želucu, profesorice u školama i učenice s loptom u rukama. One nam pokazuju da se za i kroz narodni sport vrijedi boriti.”

foto: Luka Pešun

radno vrijeme galerije: 
uto – pet 16 – 20h
sub 11 – 15h

Ulaz je besplatan.

autorice: Ivana Perić, Ana Kutleša i Dunja Kučinac
autorica ilustracija i stripova: Ena Jurov
partner: Centar za kulturu Trešnjevka
dizajn postava i grafičkih materijala: Petra Milički i Katarina Perić
 

Projekt je dio programa Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština i sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba. Projekt podržava Zaklada SOLIDARNA kroz Fond za žene u sklopu Programa za razvoj civilnog društva. Godišnji program BLOK-a u 2024. godini podupire Zaklada Kultura nova.

 

Julka Prpić, ilustracija: Ena Jurov, dizajn: Petra Milički i Katarina Perić

 

Trešnjevačke igračice – privremena intervencija na SRC Jarun
Skip to content