Otvorenje izložbe: 5.4. u 19 sati

Autori izložbe: Melita Čavlović, Lana Lovrenčić, Antun Sevšek

Izložba je nastala u sklopu višegodišnjeg istraživačkog projekta koje provodi udruga SF:ius – Socijalni rub: zanimljive neispričane priče.

Izložba kroz kartografsku i arhivsku građu propituje procese nastanka južnog (današnjeg Novog Zagreba). Metodom superponiranja poznatih, ali i po prvi puta objavljenih povijesnih karata pokušava se proniknuti u okolnosti geneze ovog prostora. Pritom se želi valorizirati urbanizacijom izbrisane slojeve koje je urbano tkivo djelomično ili u potpunosti prekrilo.

Za razliku od uobičajenog ishodišnog “mita” o tabuli rasi na koju dolazi cjelovita vizija “Južnog  Zagreba” nastoji se rekonstruirati i valorizirati povijest ovog prostora od kraja devetnaestog stoljeća do danas. Kroz niz karakterističnih događaja prate se nastanci i nestanci aktivnosti utisnutih u substratu novozagrebačkog teritorija te se oni smještaju u prostor, ali i vrijeme kao analitički okvir za daljnja istraživanja.

Ovaj se prostor promatra kroz dinamičnu povijest upisivanja i brisanja, akcija i reteriranja, koja je rezultirala bogatom akumulacijom raznovrsnih prostornih fragmenata. Teritorij desne obale Save analizira se nizom figura koje predstavljaju bitne prirodne i antropološke sastavnice ovog prostora kao i čitavim nizom inžinjerskih i planerskih intervencija koje su ostavile svoje tragove – nataložene kao ovdje prikazane zapise.

Poseban naglasak stavljen je na proučavanje geneze Brodarskog instituta i Zagrebačkog velesajma kao jednih od prijelomnih točaka izuzetno ubrzanog razvoja koji je uslijedio nakon njihovog dovršetka, te nepovratno izmjenio stoljećima nedirnutu savsku naplavnu ravan.

O autorima:

Melita Čavlović, arhitektica i istraživačica. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, gdje je od 2009. i zaposlena. Do 2011. je bila aktivni istaživač znanstvenoistraživačkog projekta “Atlas hrvatske arhitekture 20. stoljeća”. Polaznica je Doktorskog studija pri kojem izrađuje doktorsku disertaciju usmjerenu na okolnosti koje su informirale i vodile arhitektonsku produkciju 1950-ih godina u Zagrebu. Uspješno sudjeluje na arhitektonskim natječajima i piše oglede za znanstvene i stručne časopise. Autorica je i urednica web-portala atlasarhitekture.org.

Lana Lovrenčić, aktivistica i istraživačica, predsjednica udruge SF:ius iz Zagreba. Diplomirana filozofkinja i povjesničarka umjetnosti. Od 2010 – 12. zaposlena u udruzi “Platforma 9,81” u sklopu koje surađuje na nizu projekata (“Blok Mosor“, “Kultura i kvadratura” itd.). Sudionica međunarodnog projekta “Unfinished Modernisations”. Koautorica izložbe i urednica monografije “Spomenici u tranziciji. Rušenje spomenika NOB-a u Hrvatskoj”. U sklopu međunarodne platforme “Inappropriate Monuments” (SF:ius), koautorica izložbe „Putevima revolucije“.

Antun Sevšek, samostalni je arhitekt i istraživač. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu tijekom i nakon kojeg je bio član udruge “Platforma 9,81”. Radio je na publikaciji “Superprivate” 2006. i sudjelovao koautorski na studiji “Donji grad – kvalitetno stanovanje u urbanom centru” iz 2012. U raznim timovim uspješno sudjeluje na arhitektonskim i dizajnerskim natječajima na kojima osvaja šest nagrada. Dio je kustoskog tima međunarodnog projekta “Unfinished Modernisations” 2012. godine, kao i izložbe “Prostori sudjelovanja”. Zaposlen je u Savezu udruga Operacija grad kao stručni konzultant i istraživač.

 

Teritorij kao zapis – Figure južnog Zagreba

Ključne riječi:

Skip to content