Utorak, 2.10.2012. u 19 sati, Galerija Modulor

Za vrijeme trajanja izložbe „Kristalno nebo“, u Moduloru ćemo ugostiti njenog autora, fotografa Luku Mjedu. U neformalnom razgovoru autor će nam nešto više reći o nastanku fotografija za ovu izložbu, koja prikazuje arhitekturu svjetskih metropola (New York, Paris, Los Angeles, Zagreb …) . No bit će tu i nekih drugih tema. Imate priliku u direktnom kontaktu s autorom postaviti bilo koje pitanje i saznati više o njegovom stvaralaštvu.

 

 

LUKA MJEDA:

Fotografijom se počinje baviti 1975. godine nakon poznanstva s američkim fotografima Mary Ellen Mark, Michaelom O´Neilom i Jerryjem Uelsmannom koji kod njega pobuđuju interes za fotografiju. Godine 1980. daje otkaz u tvornici KONČAR i započinje samostalnu karijeru fotografa. Suradnju s dizajnerom Mirkom Iliićem započinje 1983., što će rezultirati brojnim fotografsko-dizajnerskim rješenjima plakata, kalendara, omotnica nosača zvuka (LP i singl ploča, audio kazeta), te naslovnica raznih tjednika i mjesečnika. Prvi put samostalno izlaže 1984. u Galeriji “Gjuro” u Zagrebu. Iste godine studijski boravi u SAD u vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Los Angelesu, te postaje članom The Greater Los Angeles Press Cluba. U Hrvatskoj započinje fotografski dokumentirati umjetničke predmete za potrebe muzeja i galerija. Članom Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika postaje 1985. kada mu je dodijeljen i status samostalnog umjetnika. Tijekom osamdesetih i devedesetih godina surađuje s brojnim novinama i magazinima, kao što su Vjesnik, Danas, Start, Studio, Banka, Bug, Playboy, Kontura, Panorama (I), L’espresso (I), Elle (I), Los Angeles Times (SAD).

Za fotografsko stvaralaštvo nagrađen je uglednim nagradama poput 1. nagrade za kolekciju na Republičkoj izložbi fotografije (1983. u Rijeci), nagrade 21. zagrebačkog salona (1986. za trogodišnje oblikovanje naslovnih stranica tjednika Danas – zajedno s Mirkom Ilićem), 1. nagrade za kolekciju Salona fotografije Vinkovci (2004.). Dobitnik je Nagrade Toše Dabca za 2007. godinu.

Osim fotografijom, bavi se i izdavaštvom te izdaje Grafičku mapu “Hrvatska – Venezia” (1993.), Grafičku mapu “Hrvatska – Venezia” (1995.), te foto monografiju “Luka Mjeda – C/B Zagreb“ (2002./2003.) u kojoj se javlja u svojstvu autora, urednika i izdavača. Ocjenjivački sud Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu monografiju “Luka Mjeda – C/B Zagreb“ proglasio je za Hrvatsku lijepu knjigu 2003. Američki časopis “Step inside design“ uvrstio je knjigu C/B Zagreb među deset najljepših knjiga izdanih u toj godini. Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu organizirao je 2006. godine samostalnu izložbu fotografija Luke Mjede pod naslovom “Luka i umjetnici“ s portretima 80 hrvatskih likovnih umjetnika, te je uz izložbu tiskana i knjiga istog naslova. Portreti iz Ciklusa “Luka i umjetnici“ nalaze se u kolekcijama Moderne galerije (MG), Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) i Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu.

Luka Mjeda je do sada održao preko 20 samostalnih te sudjelovao na stotinjak žiriranih izložbi.

 

Ključne riječi:

Skip to content