23. ožu
-
23. ožu

RAZGOVOR S GORANOM GRGIĆEM

razgovor vodila: Zorana Ćetković / fotografija: Mara Bratoš

 

 

Teatar na Trešnjevci Centra za kulturu Trešnjevka u suradnji s Međunarodnim centrom za umjetnost (MCU) otvorio je vrata čarobnom svijetu pjesništva u sklopu projekta Govorenjem poezije do lokalne zajednice, koji je dio javnih potreba u kulturi Grada Zagreba u 2024. godini. Pod vodstvom akademskih glumaca Gorana Grgića i Romane Petrušić, MCU je siječanj 2024. godine u CeKaTeu započeo s održavanjem radionica Govorenje poezije. Cilj je radionice približiti poeziju ljudima, odagnati strah od interpretiranja, otvoriti emotivne sefove. Vidjeti srcem neke nove horizonte… Razgovarali smo s Goranom Grgićem koji nam je približio moć poezije.

 

Kako ste osmislili radionice govorenja poezije i komu su one namijenjene?
Dugi sam niz godina vezan uz poeziju: od školskih dana, preko Akademije, Jutara poezije, poetskih večeri i raznih promocija zbirki za koje sam bio angažiran. Skupilo se veliko iskustvo, ljubav prema dobro izgovorenoj poeziji, a sukladno tomu i kritičnost prema površnom pristupu. Ljepota se pjesme ne čuje ako ju govorimo s nerazumijevanjem. Ponukan time htio sam okupiti ljude koji su na različite načine vezani uz poeziju. Znao sam da će tu biti široka paleta zaljubljenika: onih koji pišu poeziju, čitaju je, vole ju čuti, ali i onih koji imaju želju nastupati govoreći svoje pjesme. Kroz druženje uz poeziju bavimo se jezičnim bravurama vrhunskih pjesnika, ali i otkrivamo jedni drugima pjesme koje nam nešto znače u našim životima.

 

Što vama znači poezija i kad ste se za nju zainteresirali?
Vrlo sam se rano fascinirao raznim pjesnicima kojima se i danas divim. Oni su mi stvarali paralelni svijet, razbuktavali maštu, ohrabrivali da govorim o svojim emocijama da ih prepoznam u sebi. Pjesnici su, ponajčešće, samozatajni talenti koji opišu osjećaje u kojima se prepoznajemo, trenutke koje sami možda ne možemo vidjeti. Graditelji novih svjetova. Kada ih uspijem razumjeti i izgovoriti, postaju moja duhovna nadogradnja.

 

Koja vam je najdraža pjesma? Interpretirate li je uvijek na isti način?
Ako mogu birati, često govorim Tinovo Pobratimstvo lica u svemiru i svaki put tražim bolji način za izgovaranje tih njegovih magičnih stihova. Zapravo, mnoge su mi Tinove pjesme vječna inspiracija.

 

Je li poezija pomalo zaboravljena umjetnost?
Da, poezija je svojom nenametljivošću nepravedno gurnuta u stranu. Zaljubljenike u poeziju s čuđenjem se promatra. Stječe se dojam da ih gotovo i nema, ali to nije točno. Pa i ovaj
značajan broj zainteresiranih za naša druženja uz poeziju pokazuje da nije zaboravljena, samo je njezina snaga i ljepota zanemarena.

 

Koje su sličnosti, a koje razlike između govorenja poezije na sceni i glumačke izvedbe?
Vrlo su tanke granice i variraju od pjesnika do pjesnika. Neki te povuku u igru, poneki traže vrlo osoban pristup, a ponekad se moraš ograditi, distancirati u nastupu i izgovoriti napisano bez suvišnih emocija. Ako su na nastupu pjesme po mom izboru, podrazumijeva se da sam samim odabirom i ja kao izvođač pokušao nešto naglasiti, skrenuti pozornost na nekog autora ili izgovoriti stihove koje smatram prikladnima za taj događaj.

 

Što možemo od pjesnika uzeti i ponijeti kao emotivno naslijeđe?
Svaka je objavljena pjesma dar koji možemo prisvojiti. Trezor u koji možemo zaviriti, slobodno se poslužiti i ponijeti sa sobom u život stihove koji nas ohrabruju, nadahnjuju, tješe… Poezija može biti oaza i štit od surove svakodnevice.

 

Koja je vaša misao vodilja u interpretaciji stihova?
Iskrenost, potraga za istinom i jednostavnošću, to je najtočniji put za dobro govorenje poezije. Ne postoje regule za točno interpretiranje, ali ako pronađemo »što je pjesnik htio
reći«, na dobrom smo putu prema zanimljivom nastupu.

 

Ima li poezija i terapeutske konotacije?
Siguran sam da može pomoći. No, važno je znati za kojom knjigom posegnuti u kojem trenutku. Imam mali krug velikih poznavatelja i zaljubljenika u poeziju koji mi otkrivaju
nova imena, ali znam i divne ljude koji znaju prepoznati trenutak u našim životima i poput liječnika propisati stihove u kojima ćemo se prepoznati.

 

Javni nastup radionice govorenja poezije, Poetska oaza, održat će se u subotu, 23. ožujka 2024. s početkom u 17 sati na pozornici Centra za kulturu Trešnjevka. Ulaz je slobodan.

Više o radionici Govorenja poezije

Razgovor: Goran Grgić
Skip to content