Gdje biste odveli nekog tko prvi put dođe u Zagreb? Što biste mu pokazali, a što ispričali? Da li su to mjesta koja su vama omiljena, za koja vas vezuju osobne priče ili su to povijesni spomenici o kojima ponešto zanimljivo znate ili pamtite?
Radionica participativnog mapiranja se realizira u okviru projekta „Mape nevidljivog Balkana“ od 09.09 do 13.09 u Centru za kulturu Trešnjevka.
Učesnici će tokom predavanja, radnih sesija, šetnji i praktičnih vježbi biti upoznati s osnovama prikupljanja podataka o gradu, sa njihovom selekcijom i mogućim načinima prezentacije. Bilo da ste putnik ili domaćin, istraživač ili netko tko opaža detalje, fotografira, snima, piše ili samo promatra grad dobrodošli ste na radionicu na kojoj ćemo zajedno kreirati vodič kroz nevidljivi Zagreb.
Dva osnovna segmenta našeg rada biti će Mapiranje formalnog, koji za cilj ima da učesnike radionice upozna sa povijesno-kulturnim kontekstom u kojem će se provoditi mapiranje, tako što će im biti predstavljen korpus već prepoznatog nasljeđa, mjesta iIi aktvinosti koje čine turističku ponudu Zageba.
Nakon ove vrste konteksualizacije, slijedi segment Mapiranje neformalnog u u okviru kojeg se na primjerima dobrih praksi učesnici upoznaju sa tim- što sve može biti predmet prikupljanja, obrade i interpretacije kulturnog nasljeđa i baštine s ciljem kreiranja putničkog iskustva.

Zatim će se zajedno sa moderatorima raditi na kategorizaciji prikupljenih informacija i mapirati (javni prostori, mjesta o upljanja, lokaliteti od ekološkog značaja, događaji, sjećanja na ljude, legende, lokalne priče, prostorne cjeline, putanje hodanja, specifičnosti arhitekture, hrana, običaji, ulična umjetnost itd.), u odnosu na vrste materijala: foto, audio, tekst, druge vrste dokumenata. Na raspolaganju su nam svi dostupni alati, a cilj je kombinirati višemedijalni pristup sa istraživanjem literature, šetnjom, promatranjem, intervjuima.

Pokušat ćemo otkriti što to Zagreb može ponuditi nekome tko nije turist, već putnik i istraživač. Nekome tko upoznaje duh grada kroz ljude, njihove priče, zgrade u kojima spavaju, grafite kojima obilježavaju svoj prostor.
Projekt Mape nevidljvog Balkana u partnerstvu realiziraju Klub putnika i Tačka komunikacije iz Beograda uz podršku Erste Banke, a u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka. Nakon niza sličnih radionica, otvorenih poziva i drugih oblika rada sa zajednicom biti će kreiran jedinstveni vodič kroz nekoliko gradova u regiji koji za cilj ima promociju drugačijeg odnosa pojedinca prema mjestu koje posjećuje.
Ograničenja za učesnike ne postoje, potrebno je poslati svoju kratku prijavu (ime, prezime, kontakt telefon, mejl i nekoliko rečenica o tome zašto želite sudjelovati na radionici) najkasnije do 02. rujna 2016. godine, do ponoći na adresu mnb@klubputnika.org.
Detaljne informacije o programu radionice dobit ćete odmah po prijavi, broj mjesta je ograničen.

Budite vodič kroz svoj grad-radionica participativnog mapiranja
Skip to content