PROJEKT: Kazalište u kvartu – škola u kazalištu

Centar za kulturu Trešnjevka naručio je od nezavisnih kazališnih skupina četiri kazališna naslova kojima će se, u sklopu projekta „Kazalište u kvartu – škola u kazalištu“ zaopočeti kontinuirana suradnja Centra za kulturu Trešnjevka, osnovnih i srednjih škola na području Trešnjevke i šireg područja Zagreba, te kazališnih umjetnika.
To su ovi naslovi i skupine, te autori i izvođači:
1. Teatar Manje-više, Teatar na Trešnjevci, Kazalište Zorin dom, Karlovac

E. Rostand: „Cyrano“ (premijera 9. ožujka 2013., predstava se igra pretpremijerno)
Redatelj: Ivica Kunčević
Glume: Nataša Dangubić, Goran Grgić, Hrvoje Klobučar, Filip Riđički, Žarko Savić
Kostimografkinja: Danica Dedijer
Scenograf: Ivica Prlender
Glazba: Neven Frangeš

2. Teatar Manje-više, Teatar na Trešnjevci, Kazalište Zorin dom, Karlovac
Predstava Marin Držić: „Skup“ (premijera tijekom travnja 2013.)
Redatelj: Ivica Kunčević
Glume: Nataša Dangubić, Goran Grgić, Hrvoje Klobučar, Filip Riđički, Žarko Savić
Kostimografkinja: Danica Dedijer
Scenograf: Ivica Prlender
Glazba: Neven Frangeš

3. Dječje kazalište Smješko
Ivan Kušan: „Ljubav ili smrt“ (premijera najesen 2013., igra se pretpremijerno)
Glume: Sven Mađarević, Luka Juričić, Helena Kalinić, Tomislav Krstanović
Redateljica: Renata Carola Gatica

4. Teatar na Trešnjevci / Medley

Po motivima Sofoklove drame: „Antigona – prokletstvo roda“
Rock mjuzikl (premijera početkom travnja 2013.)
Scenarij i tekstovi songova (libreto): Ivana Matas Zorica
Skladatelj: Trpimir Jerković
Redateljica i dramaturginja: Marijana Matešić Jerković
Aistent režije: Domagoj Marković

 

5. Teatar na Trešnjevci / KUFER
Giovani Boccacio: „Decameron“ (planirana premijera jesen 2013., predstava pretpremijerno igrana na Prvom ljetnom diskontu kulture)
Redatelj Krešimir Dolenčić
Glume: Iva Babić, Ivan Bošnjak, Andrej Dojkić, Filip Lozić, Milica Manojlović, Marija Šegvić, Dinka Vuković.
Dramatizacija: Sanja Ivić i Mila Pavićević
Asistent režije: Lovro Krsnik
Kostimi: Ines Nezirović, Nevena Balen, Slavica Motušić, Emilija Šušković Jakopac, Sanja Jakupec, Nikolina Medak
Suradnik za glazbu: Willem Miličević

6. Homer: „Ilijada“, Teatar 2000 / TNT (planirana premijera potkraj svibnja 2013. ili početkom listopada 2013.)
Redatelj: Mario Kovač
Glume: Vili Matula, Mario Kovač, Nikša Marinović
Dramaturg: Matko Botić

Na sastanku stručnih suradnika centara za kulturu Zagreba s Tedijem Lušetićem, zamjenikom pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport u listopadu 2012. godine naloženo je centrima za kulturu da otpočnu s akcijom Kazalište u školi, Glazba u školi, Film u školi… Centar za kulturu Trešnjevka već provodi akciju Glazba u školi, Film u školi, a s projektom Kazalište u kvartu – škola u kazalištu otpočeli smo pripreme još tijekom svibnja 2012. CeKaTe je pozvao uvažene umjetnike okupljene oko umjetničkih udruga kojima zagrebački Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport plaća produkciju novih predstava u nakani da se u sklopu javno-privatnog partnerstva umreži i pruži im tehničke usluge dvorane.
Budući da je cijenama ulaznica nemoguće pokriti troškove izvođenja predstava, predlažemo da Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport sufinancira svaku ulaznicu sa 50 posto dotacije.
Službeni početak projekta bio je 2. veljače 2013. godine kada se za ravnatelje škola, pedagoge i profesore organizirala javna generalna proba predstave „Cyrano“ poslije koje je uslijedio razgovor s autorima i izvođačima te djelatnicima CeKaTea o temi: „Kazalište u kvartu – škola u kazalištu“. O svemu su obaviješteni novinari na vrlo posjećenoj konferenciji za novinare 31. siječnja 2013.
Govorila je ravnateljica CeKaTea Ljiljana Perišić i predstavnici nezavisnih kazališnih skupina. Goran Grgić i Filip Ridžički odigrali su ulomke iz predstave “Cyrano”, a novinarima i uzvanicima su projicirani i ulomci iz predstava “Bobočka” Kazališta Moruzgva i “Samo bez emocija” Ivice Boban.
Potom je suradnik za kazališnu djelatnost CeKaTea, Želimir Ciglar, s glumcima i autorima krenuo održavati po srednjim i osnovnim školama kazališne satove. Pred većim brojem učenika i profesora izvode se (besplatno) ulomci iz predstava, razgovara se o fenomenu kazališta i nudi suradnja: igranje školskih produkcija, dolazak učenika na predstave u CeKaTe, razgovor poslije predstava s autorima…
Sve su navedene predstave dio srednjoškolske ili osnovnoškolske (Kušan: „Ljubav ili smrt“ ), „Cyrano“ , istina, nije lektirni naslov, ali je tematski vezan uz poučavanje razdoblja romantizma, što je gradivo drugog razreda gimnazije i strukovnih škola., Ilijada je lektirni naslov, kao i „Skup“ i „Antigona“…
Ovako stvaramo, odgajamo publiku ne samo za kazalište, već je senzibiliziramo za umjetnost. Svi su naslovi pripremljeni na izrazito kazališni način, tako da su izazov za izvođače i publiku, svi autori traže osobito, teatarsko očište kojim pristupaju literaturi. Ove predstave nisu samo informacija o remek-djelima svjetske i domaće literature, već su prije svega samostalna, cjelovita umjetnička djela koja svjedoče o našem vremenu i senzibilitetu mlade publike i autora.

Skip to content