MAPIRANJE TREŠNJEVKE

 

07.06.2024. (petak), 18h: „Od Trešnjevačke do Črnomeračke ciglane pa još i dalje“ (šetnja). Sastanak je ispred nebodera na Ciglenici, Selska cesta 34. Voditelji su Mladen Sokele i Vanja Radovanović. Sudjelovanje je besplatno.

Na povijest Trešnjevke i Črnomerca snažno je utjecala željeznička pruga koja je svojim dolaskom 1862. u oba ta kvarta dovela industriju svih vrsta. A jedna od industrijskih grana koja se brzo razvijala širenjem grada je i proizvodnja cigle. Trešnjevačka ciglana je bila mala, ali je ostavila svoje ime cijelom jednom kvartu, Ciglenici. A črnomeračka ciglana je bila najveći tvornički pogon te vrste u Zagrebu i okolici i iza sebe je ostavila ne samo mnoštvo danas trošnih skladišta i drugih napuštenih objekata nego i dva jezera okružena gustim grmljem i bunkerima iz Drugog svjetskog rata iza kojih se nalazi nekad idilična zaravan Müllerovog brijega poznata po voćnjacima obitelji Müller koji su, nažalost, danas zamijenjeni gustom šikarom.

Ova će šetnja radoznalim šetačima priuštiti pogled iza kulisa nekada važnih industrijskih objekata koji su danas prepušteni propadanju, kao i prolazak kroz prostor nekad čuvenih voćnjaka.

“Od Trešnjevačke do Črnomeračke ciglane pa još i dalje” – besplatna šetnja
Skip to content