MUZEOTROPIJA 50+

Listopad – studeni 2021.

Centar za kulturu Trešnjevka

Srijedom u 18 SATI

Trajanje: 20. 10 2021. – 8. 12. 2021. Dva školska sata tjedno (2 x 45 min.)

Početak: 20. 10 2021. (srijeda) od 18 – 20 h.

 

Ciklus medijskih radionica namijenjen je osobama treće životne dobi. Program potiče aktivno sudjelovanje u kulturnim zbivanjima te razvoj novih digitalnih znanja. Odvija se u suradnji s muzejskim i galerijskim ustanovama na području grada Zagreba. Polaznici pod vodstvom mentora samostalno stvaraju reportažu, osvrt, intervju ili dokumentarni film kao vlastitu interpretaciju ponuđene teme. Program se razvija s ciljem promicanja digitalne kulture i popularizacije kulturalnih tema, afirmacije kulturne i povijesne baštine te stvaranja kvalificirane publike. Uključuje stvaranje multimedijalnih sadržaja uz upotrebu digitalnih medija fotografije, dokumentarnog filma i videa. Polaznicima omogućuje da s većom lakoćom i razumijevanjem koriste digitalne medije i alate za njihovo stvaranje i obradu – koji su danas lako dostupni i razmjerno jednostavni za korištenje.

Cilj je programa poticanje digitalne kulture kao i stvaralačkih vještina osoba treće životne dobi. Polaznici se potiču da se iz pozicije konzumenta postave u ulogu stvaratelja. Usvajajući pri tom vještine korištenja digitalnih tehnologija koje ubuduće mogu korisno primijeniti i na drugim područjima. Dobivaju praktična znanja kako se njima koristiti u socijalnom umrežavanju te kako svoj društveni kapital (osobno iskustvo, kulturni identitet i znanja o baštini) učiniti korisnima javnosti.

Prilagodba novonastaloj epidemiološkoj situaciji: u dogovoru s ustanovama koje se posjećuju dogovorit će se poštivanje svih mjera. Rad na obradi i pripremi materijala za montažu je moguć i putem online alata. Projekcije u dvorani Centra će se odvijati po uobičajenim epidemiološkim pravilima.

 

Autor programa: Gordan Sirotić

Partner na projektu: Zoethrope, filmski i medijski edukacijsko-istraživački centar, Zagreb

Program financira Grad Zagreb.

Radionice su besplatne za sve polaznike.

PRIJAVE NA: 01/3027-411, info@cekate.hr

 

Program Muzeotropija Centar za kulturu Trešnjevka organizira u suradnji s Filmskim i medijskim edukacijsko-istraživačkim centrom Zoethrope Zagreb. Tijekom proteklih godina realizirani su medijski praktikumi za učenike osnovnih i srednjih škola te studente. Ove godine programski je ciklus proširen na populaciju 50+.

Filmove nastale u okviru realiziranih programskih ciklusa pogledajte na:

Vlaho Bukovac – Nedovršena priča
https://www.facebook.com/muzeotropija/videos/981167359387787

Slike govore – Moderna galerija

https://www.moderna-galerija.hr/dogadjanja/suradnja-zoethrope-i-moderne-galerije-muzeotropija-rani-radovi-slike-govore/

U funkciji grada
Povijest Muzeja za umjetnost i obrt i veliki potres 1880.
https://www.facebook.com/muzeotropija/videos/335740618133470

 

PROGRAMSKI CIKLUS
Programski ciklus odvija se u četiri etape. Uključuje kraći teorijski uvodni dio, praktikum – snimanje in situ, montažu i postprodukciju te projekciju ostvarenih radova s diskusijom.

Uvod i priprema za snimanje
Snimanju prethodi priprema, jer je o temi potrebno saznati što je moguće više. Polaznici unaprijed dobivaju radni materijal na zadanu temu, kao pripremu za praktični dio – odnosno snimanje.
Upoznaju se s osnovama medijske reportaže, vještinama medijskog govora, osnovnim pravilima audiovizualnog stvaralaštva. Dio ciklusa otpada na uvod u potrebne tehnike, kao i na analizu (mogućih) pristupa zadanoj temi. Kako bi grupa došla na izložbu s predznanjem, od mentora dobiva „ključ za ulaženje u temu“. Od polaznika se ne traži pasivno primanje podataka, već je njihov zadatak interpretacija.

Filmski i medijski praktikum – snimanje in situ

Polaznici pod mentorstvom voditelja podijeljeni u radne grupe uvode se u proces nastajanja dokumentarnog AV djela. Svaka radna grupa podijeljena je na tri uloge: snimatelji, reporteri i govornici, koji međusobno surađuju ispred i iza kamere. Pregled materijala, montaža i postprodukcija.

Praktični dio obrade snimljenog materijala obuhvaća: pregled materijala i pripremu za montažu, finalizaciju teksta, snimanje narativnog tona (offa), montažu slike i zvuka, postprodukciju, isporuku gotovog materijala u odgovarajuće formate za prikazivanje.

Prikazivanje filmova
Radionica završava projekcijom ostvarenog AV djela i zajedničkim sastankom voditelja, mentora i svih polaznika, nakon koje se izmjenjuju zajednička iskustva, opservacije i sugestije.

 

O autoru i voditelju programa
Gordan Sirotić Tv-novinar, urednik i autor dokumentarnih filmova Od 1995. radi kao televizijski novinar, urednik i autor dokumentarnih filmova. Kao autor u Mozaičnom programu HRT-a objavljuje nekoliko stotina reportaža, osvrta, prikaza i kritika, kao i malih dokumentarnih formata s područja kulture i umjetnosti. Također sudjeluje u stvaranju drugih emisija uglavnom u produkciji redakcija Programa za kulturu, Informativnog programa i Inozemnog programa, ponajviše u emisijama: Alpe Dunav Jadran, Paleta, Etno, Kratki susreti, Prvi red partera…
Od 2004. kao scenarist, urednik i redatelj u produkciji Dokumentarnog programa HRT-a realizira niz biografskih i monografskih dokumentarnih filmova. Bio je voditelj odjela za odnose s javnošću Umjetničkog paviljona u Zagrebu (2012. – 2013.). Kao ravnatelj i glavni voditelj projekata Filmskog i medijskog edukacijsko-istraživačkog centra Zoethrope Zagreb u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu te osnovnim i srednjoškolskim obrazovnim ustanovama na području Zagreba razvija edukacijsko-istraživački projekt Muzeotropija. Program Muzeotropija – Rani radovi verificirala je Agencija za odgoj i obrazovanje. Član je Hrvatskog društva filmskih djelatnika, ogranak režije.
Filmografija odabir:
https://hdfd.hr/korisnicki-profil/gordan-sirotic/

 

Muzeotropija 50+
Skip to content