MUZEOTROPIJA – RANI RADOVI

FILMSKA RADIONICA ZA SVE UZRASTE

Sudjelovanje je besplatno!

 

 

Ciklus medijskih radionica Muzeotropija – Rani radovi namijenjen je svim uzrastima. Osmišljen je tako da potiče aktivno sudjelovanje  u kulturnim zbivanjima te razvoj kulturnih navika. U aktualnoj iteraciji kroz projekt će se podupirati međugeneracijska razmjena znanja. Umirovljenici, zaposleni i školarci zajednički kroz formu radionica digitalnog pripovijedanja (digital storytelling) posjećuju muzeje i galerije, stvaraju svoje priče o njima, međusobno razmjenjuju znanja i kreiraju reportažu, osvrt, intervju ili dokumentarni film kao vlastitu interpretaciju teme. Program uključuje upotrebu filmskog medija kao sredstva kreativnog izražavanja, produbljuje znanje o medijima, a time i njihovo razumijevanje. Međutim, naglasak nije na tehnološkom osposobljavanju polaznika, već na razvijanju njihovih vlastitih interpretativnih sposobnosti i komunikaciji s različitim dobnim skupinama. Posebna pozornost pridaje se podizanju razine medijske pismenosti, osobito komponenata vizualne pismenosti. Zoethrope, filmski i medijski edukacijsko-istraživački centar, Zagreb, osmislio je i započeo projekt Muzeotropija razvijati s ciljem popularizacije kulturalnih tema, afirmacije kulturne i povijesne baštine te stvaranja kvalificirane publike koristeći se medijima fotografije, dokumentarnog filma i videa.

TRAJANJE: 13.12.2022. – 5.1.2023.

TERMINI:  Utorkom i četvrtkom u prosincu 2022. i u siječnju 2023.

VRIJEME: u 19:15 sati

LOKACIJA: Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1

MINIMALNA DOB POLAZNIKA JE 11 GODINA.

Dodatne informacije: muzeotropija@gmail.com

Provoditelj projekta: Zoethrope, filmski i medijski edukacijsko-istraživački centar, Zagreb

Autor projekta i voditelj programa: Gordan Sirotić

POGLEDAJTE DOKUMENTARNI FILM “Muzeotropija – 2022. Etnografski muzej u Zagrebu” OVDJE

***Film je nastao kao finalni produkt radionice

KAKO SE PROVODI PROGRAM?

Programski ciklus odvija se u četiri etape. Uključuje kraći teorijski uvodni dio, praktikum – snimanje in situ, montažu i postprodukciju te projekciju ostvarenih radova s diskusijom.

Uvod i priprema za snimanje

Snimanju prethodi priprema, jer je o temi potrebno saznati što je moguće više. Polaznici unaprijed dobivaju radni materijal na zadanu temu, kao pripremu za praktični dio – odnosno snimanje. Polaznici se upoznaju s osnovama medijske reportaže, vještinama medijskog govora, osnovnim pravilima audiovizualnog stvaralaštva. Dio sata otpada na uvod u potrebne tehnike, kao i na analizu (mogućih) pristupa zadanoj temi. Kako bi grupa došla na izložbu s predznanjem, od mentora dobiva „ključ za ulaženje u temu“. Od polaznika se ne traži pasivno primanje podataka, već je njihov zadatak interpretacija (dakako primjerena dobi).

Filmski i medijski praktikum – snimanje in situ

Polaznici pod mentorstvom voditelja podijeljeni u radne grupe uvode se u proces nastajanja dokumentarnog AV djela. Svaka radna grupa podijeljena je na tri uloge: snimatelji, reporteri i govornici, koji međusobno surađuju ispred i iza kamere.

Pregled materijala, montaža i postprodukcija

Praktični dio obrade snimljenog materijala obuhvaća: pregled materijala i pripremu za montažu, finalizaciju teksta, snimanje narativnog tona (offa), montažu slike i zvuka, postprodukciju, isporuku gotovog materijala u odgovarajuće formate za prikazivanje.

Prikazivanje filmova

Radionica završava projekcijom ostvarenog AV djela i zajedničkim sastankom voditelja, mentora i svih polaznika, nakon koje se izmjenjuju zajednička iskustva, opservacije i sugestije.

Cilj četvrtog dijela programa kvalitativna je ocjena ostvarenih radova.

VIŠE O VODITELJU: 

Od 1995. radi kao televizijski novinar, urednik i autor dokumentarnih filmova. Kao autor u Mozaičnom programu HRT-a objavljuje nekoliko stotina reportaža, osvrta, prikaza i kritika, kao i malih dokumentarnih formata s područja kulture i umjetnosti. Također sudjeluje u stvaranju drugih emisija uglavnom u produkciji redakcija Programa za kulturu, Informativnog programa i Inozemnog programa, ponajviše u emisijama: Alpe Dunav Jadran, Paleta, Etno, Kratki susreti, Prvi red partera…

Od 2004. kao scenarist, urednik i redatelj u produkciji Dokumentarnog programa HRT-a realizira niz biografskih i monografskih dokumentarnih filmova.

Bio je voditelj odjela za odnose s javnošću Umjetničkog paviljona u Zagrebu (2012. – 2013.).

Kao ravnatelj i glavni voditelj projekata Filmskog i medijskog edukacijsko-istraživačkog centra Zoetrhope Zagreb u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu te osnovnim i srednjoškolskim obrazovnim ustanovama na području Zagreba razvija edukacijsko-istraživački projekt Muzeotropija.

Program Muzeotropija – Rani radovi verificirala je Agencija za odgoj i obrazovanje.

Član je Hrvatskog društva filmskih djelatnika, ogranak režije.

Filmografija odabir:

http://www.hdfd.hr/gordan-sirotic

MUZEOTROPIJA – besplatna filmska radionica za sve uzraste
Skip to content