Dobro došli, svi zaljubljenici u Trešnjevku i Grad!

Kao što vam je svima poznato, naše smo aktivnosti na jedno vrijeme morali donekle prolongirati, ili ih preseliti u virtualni svijet. Stoga smo neke od sadržaja prilagodili novonastalim uvjetima, kako bismo vam teške dane učinili nešto lakšima. Nakon što se nismo mogli šetati u fizičkom svijetu, šetali smo u virtualnom.

Tako smo i naše JW šetnje održali virtualno. No, nakon toga, družili smo se i u fizičkom svijetu.

Za ovaj vam petak najavljujemo još jednu šetnju, i napominjemo; moguće nam je druženje uz poštivanje epidemioloških mjera!

petak, 23.10.2020. u 17h kreće šetnja “Zelenim stazama na zapad, rubom grada” sa polaskom od početnog autobusnog stajališta u Prečkom, Ulica Slavenskog, južno od Shopping centra Prečko.

Prečko je najzapadniji Trešnjevački kvart, onaj koji izravno dotiče zelena područja okolice rijeke Save te predjele Savske Opatovine (koju je od urbanizacije sačuvalo obližnje vodozaštitno područje Stara Loza) i Jankomira (čije je ime sinonim za industrijsko predgrađe zapada kao što je Žitnjak za isto takvo područje istoka). Prošetat ćemo se tim područjima u kojima se priroda, urbano, ruralno i industrijsko isprepliću kao rijetko gdje u gradu i pronaći neka od zanimljivih mjesta kojima takvi prostori obiluju.

Napomene:

 • Šetnja će se održati u skladu sa svim u tim trenucima važećim epidemiološkim propisima. Ponesite vašu masku i održavajte preporučeni razmak.
 • Prijave za šetnju nisu potrebne.
 • Trajanje šetnje je cca 3 sata
 • Ponesite obuću prikladnu za šetnju izvan uređenih površina
 • Preporučamo dolazak javnim prijevozom obzirom da je završetak šetnje prilično udaljen od njenog ishodišta
 • Šetnja će se održati po svim vremenskim uvjetima

 

 

Do sada smo u 2020.toj obišli, istražili, prošetali: 

03.-04.02.2020.

POSJET KINOTECI HRVATSKOG DRŽAVNOG ARHIVA

Posjetili smo Kinoteku koja, kao dio Hrvatskog državnog arhiva, na svojoj adresi na Savskoj cesti 131 (u prostorima nekadašnje Tvornice olovnih proizvoda koja se bila preselila u Kerestinec) radi od svog osnutka 1979. godine.
Predani i ljubazni djelatnici Kinoteke prezentirali su nam djelokrug njihovog djelovanja – uz arhiviranje filmova tu su i njihova restauracija, a i čuvanje materijala vezanih uz filmove poput filmskih plakata, knjiga snimanja, scenarija, financijskih dokumenata o snimanjima – te kako njihovi zadaci drže korak s ubrzanim napretkom “kinematografskih” tehnologija.
Bila su to izuzetno zanimljiva tri sata u njihovom društvu!

Kao što već znate, svibanj  je uvijek bio rezerviran za događanja vezana uz naše aktivnosti u globalnom Jane’s Walk projektu. Iako smo željeli pripremiti čak petnaestak šetnji širom Zagreba, nemili događaji su nas u tome spriječili. Ali, zato smo pripremili 4 šetnje u video formi ili u formi reportaže:

06.05.2020.: Vanja Radovanović  vas je tekstom i fotografijama proveo  zanimljivim pješačkim putevima jugozapada grada virtualnom šetnjom nazvanom “Od kartodroma do odbačenih kondoma: Prošećimo jugozapadnim rubom grada”

Virtualnu šetnju možete pogledati ovdje

13.05.2020.: Ponovo ste šetali sa Vanjom Radovanovićem, ovoga puta u filmskom formatu, uz film nazvan “Trešnjevačka dijagonala – bespućima Trešnjevke s kraja na kraj”

Virtualnu šetnju u formi videozapisa pogledajte ovdje

Preostale virtualne JW šetnje:

20.05.2020.: Goran Pinter vas je vodio u nepoznato sa filmom nazvanim “Kako Grad ljubi svoj Park”

27.05.2020.: Mladen Sokele i Sanja Morić su vas odveli na još jednu filmsku šetnju pod naslovom “Vodenim pu(nk)tovima Gornjeg Stenjevca”

 

A nakon svibnja rezerviranog za Jane’s walk šetnje vratili smo se u lipnju našim uobičajenim aktivnostima;

05.06.2019. (petak): Šećemo uz Trešnjevačke potoke – krenimo uzvodno uz potok Vrapčak!
Sastanak u 17h uz potok Vrapčak u Rudešu, kod Ulice Rudolfa Frangeš Mihanovića (50 m od Sky Officea). Voditelj šetnje je Vanja Radovanović.

 

Umjesto planiranog JW seminara, za stanovnike Trešnjevke i Tratinske ulice, ali i sve ostale, organizirali smo JW festival, pod nazivom: Tratinska se budi!

26.09.2020.

“JANE’S WALK U ZAGREBU: TRATINSKA SE BUDI!”
Cjelodnevna aktivnost u Tratinskoj ulici

subotu26.09.2020. održana je u Tratinskoj ulici na Trešnjevci cjelodnevna manifestacija “Jane’s Walk Zagreb: Tratinska se budi!” kojom je projekt “Mapiranje Trešnjevke” želio dati svoj udio u oživljavanju te danas vrlo zapuštene ulice i poticanju građana na pogled u prošlost i sadašnjost te ulice, ali i na razmišljanje o njenoj budućnosti. Ovo je događanje dio akcije kojom “Mapiranje Trešnjevke”, kao jedna od aktivnosti Centra za kulturu Trešnjevka, sudjeluje u globalnom projektu “Jane’s Walk” koji se već godinama odvija u više od 50 zemalja svijeta, a od 2015. i u Zagrebu.

Tratinska ulica, već desetljećima glavni prilaz Trešnjevci iz centra Zagreba, je sredinom 19. stoljeća bila tek običan kolski put. Na planu grada iz 1887. prvi puta je prikazana kao cesta, a svoje urbane značajke ona poprima između dva svjetska rata, osobito nakon što se 1930. otvara Trešnjevačka tržnica, a produžetak Tratinske dobiva ime Ozaljska ulica. 1935. ulicom već prolazi i tramvaj, a slijedeća velika promjena dolazi 1947. kada se Tratinska i Ozaljska združuju pod jednim imenom, Ulice Rade Končara. 1979. ulica dobiva novi izgled nakon velike rekonstrukcije kada i postaje jednosmjerna. A u ranim 90-ima ulici se vraća njeno staro ime, Tratinska.

U doba između dva svjetska rata, a pogotovo u prvim desetljećima nakon Drugog svjetskog rata Tratinska je ulica bila, zajedno sa Ozaljskom, glavna trgovačka ulica Trešnjevke u kojoj se moglo kupiti baš sve, od igle i olovke do cipela i auto dijelova. No razvoj društvenih navika i trgovine koji je rezultirao gradnjom trgovačkih centara na rubovima grada i selidbom središta trgovanja u njih snažno je utjecao na ulice poput Tratinske i ona je dočekala ljeto 2020. sa čak 33 neupotrebljena lokala i ugođajem koji nimalo ne potiče na kupovinu: u ulici je previše automobila, što onih koji su parkirani u čak tri reda uzduž ulice, što onih u pokretu, pješaci i biciklisti se guraju na uskom pločniku, u ulici je puno buke, a gotovo ništa zelenih površina … I, čekaju se ideje kojima bi se Tratinskoj ulici osiguralo neko bolje sutra.

Jedna od mogućnosti koje se pružaju je pretvaranje Tratinske ulice u pješačku zonu (kojom bi prometovali samo tramvaji, biciklisti i pješaci) i aktiviranje mnoštva danas napuštenih lokala.
Druga je mogućnost, koja se može provoditi u paraleli sa prvom, promjena njenog identiteta i profiliranje kao ulice u koju se dolazi radi kupovine raritetnih predmeta i usluga, poput onih vezanih uz muziku (rabljene ploče, Hi-Fi uređaji, instrumenti), knjiga (antikvarijati), autorske odjeće i nakita. Takvi lokali već postoje u ulici i po njima je ona već poznata izvan granica Trešnjevke, zašto ne nastaviti u tome tonu?

Prije početka same akcije aktivisti “Mapiranja Trešnjevke” obišli su više puta ulicu i razgovarali sa njenim stanovnicima i korisnicima lokala skupljajući podatke o povijesti ulice i lokala. Istodobno, takve su se informacije prikupljale i putem uvida u stare planove grada, ljetopise, reklamne poruke, stare fotografije, knjige … S treće strane radilo se na potrazi za zainteresiranim umjetnicima, obrtnicima, udrugama i trgovcima koji bi željeli podržati projekt jednodnevnog oživljavanja ulice u organizaciji “Mapiranja Trešnjevke” i Centra za kulturu Trešnjevka.

Naposlijetku, došao je i dan manifestacije, subota26.09.2020., sa bogatim i raznolikim programom, od ranog jutra pa do kasne večeri.

Program događanja:

05:49 (sat vremena prije izlaska sunca): Šetnja “Zora rudi, Tratinska se budi!”. Tema šetnje je doživljaj Tratinske ulice ranim jutrom uz pogled na neke od manje poznatih detalja ulice i njene najbliže okolice. Voditelj: Vanja Radovanović
10:00: Tehnički muzej Nikola Tesla, besplatan posjet s kratkim predavanjem na temu „Savska 18: od okretišta tramvaja do muzeja (povijest, urbanistička artikulacija, arhitektura, namjena i obnova)“, voditeljica je Kosjenka Laszlo Klemar, gost: arhitekt-konzervator Mladen Perušić
10.00, 11:00, 12:00, Muzejsko-memorijalni centar Dražena Petrovića, besplatan posjet muzeju uz organizirano vodstvo i posjet sportskoj dvorani.
10:00-14:00, Tratinska 80: Performans/radionica “Pisma Tratinskoj”, autori Klara Šimunović i Bernard Radić.
10:00-14:00, Tratinska 77: Etida music shop predstavlja: Vocal lab by Lela Kaplowitz
10:00-14:00, Tratinska 15, Hrvatsko likovno društvo: Radionica keramičarke Mirjane Marenić
10:00-18:00, Tratinska 15, Hrvatsko likovno društvo: Izložba slikarice Višnjice Kruhak Štefić, uz razgovor sa autoricom
11:00-13:00: “Interpretirajmo Tratinsku – radionica interpretacije baštine”, voditeljica Ivana Zrilić
11:00-13:00, Trešnjevački trg, kod caffe bara “Teneo”: Radionica stripa za djecu. Voditelji: Tomislav Beštak i Dario Kukić
11:00-14:00, Tratinska 49: “Kreativno mapiranje – Trešnjevka kao osoba”. Voditeljice: Marija Biljan i Kristina Musić.
12:00-14:00, Ugao Tratinske i Nove ceste, kod ostataka stabla nekadašnje japanske trešnje: Intervencija “Moj najdraži pas/Uvijek je tu” kiparice Maje Pezelj
12:00-18:00, Tratinska 36: Izložba radova street art umjetnice Antonelle Šantek (poznate i kao Lutajuća knjiga)
12:00-19:00, Tratinska 31: Grad na drugi pogled u suradnji s Akademijom Likovnih Umjetnosti Zagreb, zauzimanje uličnih lokala kao privremenih galerijskih prostora, izložba studentica Valerije DjanješićJelene Kovačev i Andree Taraš.

15:30-16:30: “Magnet hunt”, igra za građanstvo, veliko i malo. Voditelj: Mane Mei
17:00, Tratinska 41: Cikloalka (alka na Pony biciklima) u organizaciji Sindikata biciklista (nije održano zbog kiše)
18:45 (trenutak zalaska sunca): Šetnja naslova „Svjetla Tratinske, slika velegrada na Trešnjevački način“. Tema šetnje je doživljaj Tratinske ulice u smiraj dana uz pogled na neke od manje poznatih detalja ulice i njene najbliže okolice. Voditelj je Vanja Radovanović.
20:00-21:00, Tratinska 66, pored terase caffe bara “Teatar”: Nastup stand-up komičara Gorana Vinčića Vinče, Hrvoja Krmelića Hrca i Franta D. Romana pod naslovom “Stand-up komedija pod kestenom – Tratinska se budi!”
21:00-21:30, Tratinska 66, pored terase caffe bara “Teatar”: Nastup uličnog kazališta “Cirk Pozor (Cirkusom Inspirirano Rubno Kazalište Pozor)” s predstavom “Niske pobude i visoke pete”

Lista cjelodnevnih aktivnosti koje su se odvijale u Tratinskoj ulici:

Record Store Day – međunarodna manifestacija kojom se promoviraju male nezavisne trgovine gramofonskim pločama, u Tratinskoj sudjeluju Dirty Old Shop (Tratinska 18) , Woodstock (Tratinska 33) i Free bird music shop (Tratinska 50)
Tratinska 64, bivša trgovina “Span kids”: “Ured” akcije “Tratinska se budi!”, uz informacije o projektima “Mapiranje Trešnjevke” i “Jane’s Walk”. Izložba fotografija Tratinske ulice Fedora Kritovca.
Tratinska 14, bivši oglasni ormarić Kinematografa, te Tratinska 48: Centar za oblikovanje svakodnevice priprema dio nastavka izložbe “Dizajn u gradu” posvećen poduzeću “Rade Končar”, čije je ime nekad nosila i Tratinska ulica
Trešnjevački trg, kod caffe bara “Teneo”: Izložba strip tabli iz stripa “Profesor Svjetlan”. Autori izložbe: Tomislav Beštak (crtež) i Dario Kukić (scenarij)
Tratinska 36: Informativni štand Centra za civilne inicijative i Zamaha (regionalna zaklada za lokalni razvoj)

Zaključak:

Tijekom priprema ove akcije i za samog njenog održavanja više nas je građana, što stanovnika i korisnika lokala, što prolaznika, zapitalo “A čemu zapravo služi ta akcija?”“Što ćemo dobiti njome?”. Neki od njih su zasigurno očekivali da će se ta jednodnevna pojačana živost Tratinske ulice automatski proširiti na sve dane, da će to biti stalno ruho Tratinske u kojem će odjednom netko stalno koristiti do tada zatvorene lokale (i to ne samo 3 toga dana nego i svih 33!) i pripremati posebne programe i akcije (u danima nakon programa stiglo je i nekoliko poruka u kojima građani sa razočaranjem konstatiraju “Ulica sad izgleda prazna kao i prije subote”).

S druge strane, neki od stanara i zakupnika su očekivali da će se našom pojavom riješiti i svi ostali problemi ulice, poručivali su nam “Recite onima tamo (Gradu) da počiste ulicu!”, kao da smo odjednom postali “predstavnici stanara” cijele ulice.

Nažalost, buđenje ulice koja se uspavala (ili: bila uspavljivana) tokom gotovo 3 desetljeća ne ide tako brzo. Svi su/smo svjesni da Tratinska ulica nije (više) atraktivna, da nije ni lijepa ni ugodna za život i poslovanje i da zaslužuje promjene, tako da možemo reći da je svijest potrebe za time već bila podosta prisutna među građanima. No, sada je ona i izrečena, jasno i mnogoglasno, smatramo da smo u tom procesu osvještavanja i izražavanja sadašnjeg stanja i mi dali svoj mali doprinos.

Slijedeći korak je osvještavanje želja, razgovor o njima i mogućnostima za njihovo ostvarenje, potom slijedi usklađivanje želja i potreba sa mogućnostima … naša anketa, a i razgovori sa građanima i neke druge aktivnosti toga dana (npr šetnje) su stavljale težište na tu točku i vjerujemo da smo svojim prijedlozima i sugestijama (pješačka zona, drvored, biciklistička staza, zelenilo, klupe, potreba za promjenom šire regulacije prometa, orijentacijom na željeznicu kao brzu vezu javnog prometa umjesto automobila …) kao i naglašavanjem onih koji bi trebali biti nositelji daljnjih diskusija (Mjesni odbori, Gradska četvrt Trešnjevka-sjever, uredi gradske uprave) dali i tu svoj doprinos ovoj temi. Napominjemo i da nam je žao što se na akciji usprkos našim pozivima nije pojavio nitko iz lokalne samouprave.

A posljednje, ne manje važno, pokazali smo građanima da je i osobnim volonterskim angažmanom uz minimalna financijska sredstva moguće učiniti ponešto: pokrenuti istraživanje povijesti lokala, istražiti mišljenje građana o stanju ulice, pokrenuti razgovore o budućnosti … i, isto tako, potaknuti ljude u ulici, stanovnike i korisnike prostora, na razgovor, sa nama i međusobno.

Tu leži budućnost: u njihovim međusobnim razgovorima, pregovorima i dogovorima. Mi smo u Tratinskoj ulici ipak bili tek gosti, oni su u njoj bili, jesu i još će biti. A mi se nadamo da smo im ulicu ostavili u bar malo življem stanju nego što je bila prije te subote, 26.09.2020.

Prilozi:

 • Karta Tratinske sa prigodnim tekstovima o ulici (pdf format) – preuzmi
 • Tekst “Kada Trešnjevka izranja iz sna …” (doc format) – preuzmi
  (dodatak: poveznica na pjesmu Johnnyja Štulića   “Kada Zagreb izlazi iz sna …” u izvedbi Trešnjevčanina, iz Prečkog, Renata Metessija)
 • Poveznica na album fotografija “Svakodnevica Tratinske ulice” snimljenih tokom priprema za akciju “Tratinska se budi!” (autori: Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović)
 • Poveznica na album fotografija “Jane’s Walk u Zagrebu: Tratinska se budi!”, snimljenih tokom same akcije (autori: Luka Mjeda, Freddy Fijačko, Daša Filipčić, Marina Jurković, Saša Martinović Kunović, Vanja Radovanović, Klara Šimunović, Ivana Zrilić)
 • Poveznica na album fotografija “Tratinska ulica očima svih vas i nas”, prikupljenih od svih zainteresiranih građana (album ostaje otvoren za buduće priloge)
 • Poveznica na Facebook album sa fotkama lokala i podacima o njihovoj povijesti (parna strana)
 • Poveznica na Facebook album sa fotkama lokala i podacima o njihovoj povijesti (neparna strana)
 • Tekst sa podacima o povijesti lokala u Tratinskoj (pdf format) – preuzmi
 • Poveznica na anonimnu anketu sa pitanjima o Tratinskoj ulici

 

 

 

 

 

 

 

 

 U 2019-toj godini obišli smo:

27.01.2019. (nedjelja), 18h: Posjet Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Ponovo smo posjetili susjedni nam kvart Trnje i jednu od najreprezentativnijih institucija tog kvarta, Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski.
Kroz dvoranu nas je provela i zanimljive nam priče servirala muzikologinja dr.sc. Nada Bezić, poznata i kao autorica knjige „Glazbene šetnje Zagrebom“, a nakon toga smo i prošetali dijelom dvorane koji i nije tako poznat posjetiocima (hodnici, garderobe…) u vodstvu Marine Jurković, organizatorice koncerta Zlatnih zborova.
Nakon posjeta svi zainteresirani mogli su ostati na gala koncertu Zlatni zborovi (u organizaciji Glazbenog podija Cekate-a), u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19 sati.
16.03.2019. (subota), 10huz Križana Šestana posjetili smo HUB385 – Centar znanja, kreativnosti i inovacija, te restoran Fidel Gastro uz predstavljanje njegovog vlasnika, trešnjevčana.
Sastanak je bio na uglu Žajine i Pavletićeve ulice (bivša zgrada Heruca).
23.03.2019. (subota), 10h, uz vodstvo Ivane Haničar Buljan posjetili smo Pučko otvoreno sveučilište i njegove (pod)stanare, sastanak je bio na ulazu zgrade, Ulica grada Vukovara 68
12.04.2019. (petak), 18h, održana ješetnja sa Darijem Oršićem pod naslovom „Biciklističke i pješačke staze Trešnjevke: Između želja, zakona i stvarnosti“, sastanak je bio na livadi kod raskršća Zagrebačke avenije i Selske ceste (kod Lidla). Šetnja se održala usprkos kiši.
U utorak, 16.04.2019. (od 8,30 h) , aktivisti projekta “Mapiranje Trešnjevke” poveli su u šetnju učenike drugih razreda Osnovne škole Voltino. Šetnja ih je odvela niz potok Kustošak koji, prolazeći na svome putu uz Rudeš, Ljubljanicu, Gajevo, Staglišće, Jarun i Gredice odvodi sve do ušća u potok Vrapčak, a potom i do rijeke Save, kako bi djeca vidjela kako izgleda životni put njihovog kvartovskog potoka i postala svjesna što im sve može priuštiti zeleni koridor njihovog potoka. Jer, da nema tog i ostalih trešnjevačkih i zagrebačkih potoka bilo bi puno manje zelenih i pješačkih površina u našim kvartovima i cijelome gradu.

Kao što vam je već dobro poznato, mjesec svibanj bio je rezerviran za ciklus šetnji Jane’s Walk (čime Zagreb uključujemo u globalni pokret -u okviru kojeg se u svibnju provode šetnje ovog tipa u preko više od 250 gradova širom svijeta).

Do sada, prošetali smo ove JW šetnje: 

04.05.2019. (subota), Saša Šimpraga: U potrazi za vrtom Schönbach”, sastanak u 17h na Gupčevoj zvijezdi

 

05.05.2019. (nedjelja), Domagoj Augusta: Duplići Dubrave”, sastanak u 10:10h na početku Avenije Dubrava (okretište tramvaja Dubrava, javni sat kod raskrižja sa Štefanovečkom cestom)

 

08.05.2019. (srijeda), Goran Pinter: „Viđenje grada kroz prizmu Fedorovih ‘urbanih fenomena’, sastanak u 11h u Parku Stara Trešnjevka, kod Ugla Fedora Kritovca na zgradi Centra za kulturu Trešnjevka

 

10.05.2019. (petak), Mladen Sokele: „Gračanska tura od mlina do tanjura, sastanak u 17h kod trgovine “Spar”, ulica Gračani 7 (kod tramvajske stanice Gračani tramvaja br. 15)

 

11.05.2019. (subota), Mirela Ježina: „Suživot s potokom Črnomercom, sastanak u 11h ispred bistroa “Mitnica”, ulica Črnomerec 37

 

11.05.2019. (subota), Nada Bezić: „Glazbena šetnja Gornjim gradom, sastanak u 17h kod spomenika Andriji Kačiću Miošiću na raskršću Ilice i Mesničke ulice

 

12.05.2019. (nedjelja), Jasminka Klemenčić Zlica: „Od Savice do Šanaca: Gdje je nestala Savica, gdje su nestali Šanci, sastanak u 16h kod donjeg lijevog ugla džamije, na kraju Gavelline ulice

17.05.2019. (petak), Mladen Perušić: „Šetnja središtem naselja Donji Vugrovec, sastanak u 17h kod crkve u Vugrovcu, najpovoljniji dolazak javnim prijevozom je autobusom linije 261 za Goranec, polazak u 16:10 sati sa tramvajskog okretišta u Dupcu

 

18.05.2019. (subota), Lana Bunjevac: „Planinarenje počinje u centru Zagreba, sastanak u 10h kod spomenika Miroslavu Krleži na početku Dubravkinog puta

 

19.05.2019. (nedjelja), Ivana Haničar Buljan: „Živim dakle stanujem u Podsusedu, sastanak u 10h, na Podsusedskom trgu, kod panoa poučne staze

 

19.05.2019. (nedjelja),  od 17 h, rezervirana je za proslavu šestog rođendana našeg projekta Mapiranje Trešnjevke, u Vintage industrial baru

 

23.05.2019. (četvrtak), Melita Čavlović: „Tvornica gradi grad, sastanak u 16h kod ulaza u poduzeće “Končar”, Fallerovo šetalište 22

 

24.05.2019. (petak), Vanja Radovanović: „ORA Sava, Odteretni kanal Sava-Odra-Sava, Sveučilišna bolnica Blato: Mjesta susreta zagrebačke socijalističke prošlosti i tko zna kakve budućnosti“, sastanak u 17:30h na Savskome mostu, početna stanica autobusne linije 112 za Lučko (autobus polazi u 17:40)

 

25.05.2019. (subota), Ksenija Banović: „Dugave uzduž i poprijeko, sastanak u 10:30h, Dugave, kod centra Oktogon, pored javnog sata

 

25.05.2019. (subota), Daša Filipčić: „U potrazi za kvartom iz snova, sastanak u 18h ispred Doma kulture Prečko

 

26.05.2019. (nedjelja), Milan Dalmacija: „Donji tok Blizneca – tračak prirode u industrijskom prostoru, sastanak u 16h na tramvajskoj stanici Ferenščica

 

26.05.2019. (nedjelja), Tomislav Popović: “Tragom šumara Leusteka kroz podsljemenski kraj, sastanak u 09:30h pred trgovinom Spar, Mlinovi 79

 

29.05.2019. (srijeda), Josipa Lulić i studenti te studentice PU: „Radnička Trešnjevka, sastanak u 18h ispred Kulturnog centra Baza, Adžijina ulica 11

 

Iz ciklusa naših, mapirajućih šetnji, u lipnju smo još prošetali:

07.06.2019. (petak), Iva Čaleta Pleša: “Ozaljska-Tratinska, žila kucavica Trešnjevke”, sastanak je bio u 18h ispred trgovine “Konzum” na Remizi, Ozaljska ulica.

Iva nas je provela kroz povijest i sadašnjost najvažnije ulice Stare Trešnjevke, stali smo razgovarajući i kod pizzerije Purger, možda najstarije pizzerije u gradu, kod kavodućana Karibu Kaaawe, uz Trešnjevački plac, pored Free Bird trgovine rabljenim pločama, malenog antikvarijata Trešnja te kod Cibone.

 

15. 06.2019. 18hiz ciklusa “Šećemo uz Trešnjevačke potoke” šetnja sa Vanjom Radovanovićem uz potok Črnomerec, sastanak na uglu Zaprešićke ulice i Prilaza baruna Filipovića (preko puta Plive).

Šetnja je počela u blizini mjesta na kojem potok Črnomerec ulazi na područje Trešnjevke, kod spoja Zaprešićke ulice i Prilaza baruna Filipovića, uz “Plivu”.
Od tog smo mjesta slijedili potok, prvo uz prometnu ulicu Črnomerec gdje smo tražili tragove nekadašnjeg postojanja potoka uz ulicu pored koje je ukopan još ranih 70-ih godina. Zatim smo uronili u mir doline između Fraterščice i Mikulića s jedne strane te Bijenika i Lukšića s druge kojom protiče potok koji se tamo naziva Veliki potok.
Stigli smo i do retencije Lukšići gdje smo se odmorili uz smiraj dana da bi šetnju zaključili šetnjom u sumrak do spoja Velikog i Malog potoka na rubu šumâ Medvednice.

 

12.10.2019.  Vanja Radovanović, ŠEĆEMO UZ TREŠNJEVAČKE POTOKE: KRENIMO UZVODNO UZ POTOK KUSTOŠAK!   

Šetnja je započela uz križanje Zagrebačke avenije i Ulice Dragutina Golika, a nakon toga je povela šetače uzvodno, granicom između Rudeša i Voltinog, potom Donjom pa zatim Gornjom Kustošijom da bi završila posjetom retencijama koje se nalaze na dodiru grada s obroncima Medvednice i dio su “Parka prirode Medvednica”.

 

Od 18. do 20.10.2019. organizirali smo u Cekate-u drugo izdanje Jane’s Walk seminara.

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg izdanja na kojem je sudjelovalo 30 osoba iz 12 zemalja (ovdje pogledajte izvještaj) održali smoi drugo izdanje seminarapod naslovom “Play the city game, it’s never the same” u sklopu kojeg smo razmatrali o iskustva gradskog (su)života i na koji ga se način može učiniti kvalitetnijim i atraktivnijim kroz igre svih vrsta.

 

16.11.2019.

O ZAGREBAČKOM HOKEJSKOM CENTRU (HOKEJ NA TRAVI), O NJEGOVOJ PROŠLOSTI; SADAŠNJOSTI I BUDUĆNOSTI
(voditelji: Antonio Gamilec i Vanja Radovanović)

Središnja točka ovog susreta je bio diplomski rad Antonia Gamilca, mladog arhitekta, koji je u svom radu priredio projekt suvremenog hokejskog centra na prostoru današnjih hokejskih igrališta uz Toplanu.
Ne znamo da li će ikad ovaj ili neki sličan projekt biti ostvaren, ali je vrlo zanimljivo vidjeti kako se kroz objekt ovoga tipa može poboljšati ne samo kvaliteta trenutačno zapuštenog centra već ostvariti i dodatna vrijednost za lokalnu zajednicu.

Uz razgovor o projektu prošetali smo se i dijelom Ciglenice obrativši pažnju na njene zanimljivosti i prožimanje tragova prošlosti sa sadašnjom situacijom u kvartu.

 

20.12.2019.

SEDMA PREDBOŽIĆNA TREŠNJEVAČKA DIJAGONALA: JARUN, ZIMI, NOĆU … TKO SE ZIME NE NAZIMI, TAJ SE VATRE NE OGRIJE! (ujedno i stota šetnja u organizaciji Mapiranja Trešnjevke !!!)
(voditelj: Vanja Radovanović)

Ove je šetnja bila zamišljena kao susret s Jarunom u zimskom ugođaju, uz snijeg i smrzavicu… međutim, dočekala nas je neobična toplina. Ali, noćni ugođaj je bio lijep i bez snijega, šetali smo manje posjećenim stazicama kroz grmlje, šumarke i preko livada, posjetili smo i najbolje razgledište Jaruna na njegovom jedinom brdašcu… a potom smo i zapalili vatru, ovoga puta ne toliko radi grijanja koliko radi pretprazničnog adventskog ugođaja.

 

2018.

U 2018.-toj, do sada smo surađivali, istražili i otkrivali :

U Muzeju grada Zagreba, Opatička ul. 20, sve do kraja veljače mogla se pogledati izložba u stvaranju koje su sudjelovali Cekate i projekt Mapiranje Trešnjevke. Izložba je  bila posvećena Trešnjevci, a realizirao ju je MGZ  u okviru projekta Zagrebački kvartovi.

Početkom godine najavljena suradnja Centra za kulturu Trešnjevka i projekta Mapiranje Trešnjevke kao jednog od programa centra na pripremi izložbe o povijesti Trešnjevke i Trnja okrunjena je otvaranjem izložbe o Trešnjevačkoj povijesti u srijedu, 29.11.2017. u 19h u Muzeju grada Zagreba. Djelatnici Centra za kulturu i aktivisti Mapiranja Trešnjevke su podijelili svoja znanja, arhive te kontakte stanovnika Trešnjevke koji su željeli doprinijeti izložbi sa autorom izložbe Kristianom Strukićem i njegovim suradnicima te su tako pomogli da se priča o Trešnjevci jučer i danas ispriča čim točnije, detaljnije i zanimljivije.

Nakon završetka izložbe o Trešnjevci, u MGZ  otvorena je 28.3. i izložba o Trnju koju također svojim akcijama podupiru suradnici Centra i projekta Mapiranje Trešnjevke.

Sve zainteresirane osobe koje su pogledale izložbu a i one koje to nisu, pozivamo da i dalje , ukoliko žele, podjele sa aktivistima Mapiranja Trešnjevke svoje dosad neispričane kvartovske priče, stare fotografije, novinske izreske i sve druge zanimljivosti koje mogu opisati život na Trešnjevci nekad i sad. Ovim putem vas pozivamo i na posjet web stranici projekta Mapiranje Trešnjevke, mapiranjetresnjevke.com,  na kojoj nevezano uz izložbu možete pronaći zanimljive informacije o svim dimenzijama života Trešnjevci.

A ove godine, kroz naše smo šetnje prošetali i ovim dijelovima grada:

Subota, 10.3. 2018. u 10 sati / posjet nogometnom stadionu NK Zagreb

Projekt „Mapiranje Trešnjevke“ u subotu 10.03.2018. u 10 h krenuo je u obilazak nogometnog stadiona NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici (sastanak je bio kod glavnog ulaza na stadion). To je najstariji uređeni sportski teren na području Trešnjevke (ako ne računamo savsko kupalište) kojeg je još od 20-ih godina 20. stoljeća koristio NK Concordia da bi ga poslije naslijedio NK Zagreb koji je na njemu i proslavio naslov prvaka Hrvatske 2002. godine, prvi kojeg nisu osvojili ni Dinamo ni Hajduk.

No, taj je stadion mjesto boravka i treninga i mnogih drugih sportaša pa smo tijekom obilaska čuli ponešto i o njima.

Vodstvo: Vanja Radovanović

Na šetnji su bila prisutna 32 šetača.

 

05.04.2018. (četvrtak): Posjet obrtničkoj radionici za restauriranje metala „Ferrum“, sastanak u 17 h na okretištu autobusa u Voltinom na završetku Baštijanove ulice

Kako se ispostavilo nakon početka, u samoj radioni nitko nas nije dočekao pa su nam planovi propali. No, to nije bio razlog da se ne pošećemo uzduž, poprijeko po Voltinom te da zavirimo kojekuda.

Vodstvo: Vanja Radovanović

Na šetnji je bilo  prisutno 26 šetača.

 

18.04.2018. (srijeda): Šetnja Staglišćem i sjevernim dijelom Vrbana uz posjet udruzi Vestigium, sastanak je bio kod javnog sata uz tržnicu Staglišće u 17 h.

Vodstvo: Vanja Radovanović

Šetnji su prisustvovale 24 osobe.

08.06.2018. (petak): “Stare i nove trnjanske priče iz zaleđa Save“, šetnja Trnjem, sastanak kod javnog sata na Savskome mostu u 17 h

Vodstvo: Vanja Radovanović

 

15.9. 2018. od 15 do 17 sati, u okviru manifestacije “Dan Vrbana”

„Kroz pustinju i prašumu Vrbana, istraživačka šetnja uz jedan potok, dvije škole i najmanje tri jarbola“

Voditelj: Vanja Radovanović

Početak šetnje je bio u 15 h ispred Osnovne škole Vrbani (Listopadska 8), a završetak oko 17 h kod Osnovne škole Alojzija Stepinca.

 

26.10.2018. (petak), „Jarun, Gredice, Horvati – šetnja nekadašnjim seoskim putevima do sadašnjeg autoputa“

Početak šetnje bio je kod župne crkve Sv. Mati Slobode na uglu Horvaćanske ceste i Hrgovića u 18h.

Voditelj: Vanja Radovanović

09.11.2018. (petak), „Tragovima odvodnog kanala kroz novi centar kapitala“, šetnja kroz naselje na Kanalu (Trnje), sastanak je bio kod sjenice kod raskršća Držićeve ulice i Radničke ceste u 18h

Voditelj: Vanja Radovanović

24.11.2018. (subota) početak u 11 sati, “Šetnja trasom Samoborčeka”

Polazište je kod starog Samoborskog kolodovora u Adžijinoj ulici.

Moto šetnje bio je „Samoborček“ svim građanima, a ne samo kupcima – zadržimo trasu bivše željeznice kao pješačko-biciklistički  koridor!

Šetnja se održala neovisno o vremenskim uvjetima, a vodili su  ju Vanja Radovanović (Mapiranje Trešnjevke) i Saša Šimpraga (1POSTOZAGRAD).

Šetnja je organizirana u suradnji sa platformom 1POSTOZAGRAD, inicijativom Samoborček, inicijativom Spasimo potok Črnomerec, Sindikatom biciklista, foto-grupom Krenimo te nekoliko zastupnika zagrebačke Gradske skupštine.

Primjereno uređenje pješačko-biciklističkog koridora na nekadašnjoj trasi Samoborčeka je u javnom interesu, a prodaja trase – nije.

 

IspeciPaREci akcija

Dvadeset i dvije lokacije trešnjevačkog javnog prostora zasjale su prazničnim sjajem u srijedu, 05.12.2018., a uz prigodne svjećice građane su na tim lokacijama dočekale i modlice za kolače te blagdanski recepti iz jedne stare bilježnice u kojoj su se tokom generacija skupljali obiteljski zapisi. A kako bi vam dodatno uljepšali ove dane, uz svjećice i recepte su vas dočekale i kapice malih stvorenja, Malika Tintilinića i Domaćih, koje nas u ove hladne dane podsjećaju na toplinu vatre i kućna ognjišta.

Akcija “IspeciPaReci” projekta Mapiranje Trešnjevke plod je želje da svima vama i nama koji se krećemo Trešnjevkom uljepšamo i oživimo neke od ograda koje se nalaze na neglamuroznim mjestima kojima mnogi od vas i nas prolaze svakoga dana: stepeništa, mostovi, prolazi … neka vas i na tim mjestima dočeka svjetlo dolazećih blagdana, ali i, nadamo se, bar tračak mirisa tradicionalnih kolača, ugrijane pećnice … kao i osmijeh dragih vam osoba. To su, smatramo mi s projekta, prave vrijednosti ovih blagdanskih tjedana s kraja godine, puno važnije i veće od svih propagandnih i ostalih poruka koje poručuje kako nema lijepih blagdana bez velike kupovine, korištenja ovih i onih “neponovljivih” pogodnosti i popusta, odlazaka na skupa i pomodna mjesta …. ljepota blagdana je u svima nama i osjećajima koje nosimo ovih dana, a ne na policama trgovina i u čipovima kreditnih i debitnih kartica.

 

Natječaj IspeciPaReci

A kad smo vas već na 22 ograde vjernim otiscima iz Stare bakine bilježnice podsjetili na stare recepte, za sve vas smo bili pripremili i natječaj. Trebalo je pronaći recepte na našoj web stranici, iskušati neki od njih, snimiti selfie s rezultatom te vaše kuhinjske majstorije i poslati na naš Facebook profil  . Time ste postali kandidati za izvlačenje nagrada naše Nagradne igre u kojoj ste mogli osvojiti poklon-bon za slastice nekih renomiranih trešnjevačkih slastičarnica: MeliGrand Marnier i Dulcia, odnosno coffee shopa Karibu Kaaawa … kojima se zahvaljujemo na podršci ovoj našoj akciji.

Drugi način za sudjelovanje u nagradnoj igri je bio slanje fotografije (selfie-ja) uz neke od  okićenih ograda, također na naš Facebook profil.

Natječaj je bio otvoren do 16.12. 2018.

 

21.12.2018. (petak) : Tradicionalna predbožićna TrešnjevačkoTrnjanskoiznenađujuća dijagonala, šetnju kojom smo zatvorili program projekta „Mapiranje Trešnjevke“ za 2018. godinu.

Sastanak je  bio u parku kod Zorkovačke ulice (dječje igralište u Naselju Prve hrvatske štedionice sa nekadašnjim bazenom) u 18h.

Šetnja je svojim početkom provela kroz Naselje Prve hrvatske štedionice, jedan od najboljih primjera urbanog planiranja između dva svjetska rata, a potom polaznike odvela u nepoznato, u posjet nekim drugim sličnim naseljima gdje su čekala prigodna iznenađenja. I, naravno, sve je bilo uz ugodno druženje u predbožićnoj atmosferi!

 

U okviru JW pokreta ove godine prošetali smo:

11.05.2018. (petak) : Vanja Radovanović: „Dotrščina, Bačun i još poneka podsljemenska kvačica“

12.05.2018. (subota); Daša Filipčić: “Zelene točke urbanog Maksimira”

13.05.2018. (nedjelja); Saša Šimpraga: „Od zvijezde do Zvijezde“

17.05.2018. (četvrtak); Domagoj Augusta: „Tragom potoka Štefanovca – upoznajmo područje nekadašnjeg istočnog ruba Zagreba“

25.05.2018. (petak); Ksenija Banović: „Dugave, 40 godina od početka gradnje naselja“

26.05.2018. (subota); Mali zeleni vrtlari (volonteri udruge Zeleni klik!): „Šetnja prečkanskim vrtovima“

Goran Pinter: „Tragom trase cementarske žičare“ , sastanak u 17:45 na raskrižju Aleje Bologne i Prigornice (Podsusedska ex-cementara)

27.05.2018. (nedjelja) ; Mladen Perušić: „Gradnje i obnove u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu kroz 120 godina“

Jasminka Klemenčić: „Upoznajmo lica i naličja 3u1 Kozara, puteva, bokova, odvojaka, rimskih brojeva“

http://mapiranjetresnjevke.com/aktivnosti-g/janes-walk/

 

 

 


U 2017.-toj do sada smo istražili:

 • 18. 03.2017. (subota): Malo drugačiji posjet Tehničkom muzeju ;Sastanak kod blagajne Tehničkog muzeja u 10 h;
 • vodstvo: Vanja Radovanović

Tokom posjeta čuli smo puno detalja o povijesti same lokacije i zgrade, kao i zanimljivosti o nekim,  inače ne tako poznatim eksponatima, a  malo smo uspjeli i zaviriti iza kulisa tog najpoznatijeg trešnjevačkog muzeja (jedini preostali je Muzej Dražena Petrovića, neposredno preko puta Tehničkog muzeja).

 • 21. 04.2017. (petak): Sigečica za početnike
 • Sastanak na uglu Ulice grada Vukovara i Olipske ulice (preko puta Prirodoslovne gimnazije Vladimira Preloga) u 18 h

Kao uvod u naše aktivnosti na Trnju prošetali smo se jugoistočnim dijelom Gradske četvrti Trnje koji obuhvaća kvart Sigečicu i njenu okolicu, a tokom šetnji smo  vidjeli tragove svih razdoblja života tog dijela grada između Prvog svjetskog rata pa sve do današnjih dana.

Jane’s Walk (cijeli mjesec svibanj)

Kao i tijekom prijašnje dvije godine, mjesec svibanj je bio mjesec za šetnje u sklopu svjetskog dana gradskih šetnji, Jane’s Walk. Ove godine se za učešće u tom svjetskom festivalu gradskih šetnji već prijavilo 212 gradova u 36 država svijeta na 6 kontinenata.  (Za prisjećanje, program prethodnih godina možete pronaći OVDJE!

U okviru Jane’s walk šetnji, do sada smo prošetali: 

 • 06. 05. 2017. (subota) Vanja Radovanović: „Željeznicom od riječne do zračne luke ili Posjet najvećoj neiskorištenoj javnoj površini Zagreb-grada“. Sastanak kod sjenice s fontanom na početku Radničke ceste (križanje sa Držićevom) u 17 h

Tijekom šetnje smo se prisjetili detalja povijesnog razvoja područja sjeverno i južno od željezničke pruge koja vodi u pravcu istoka, ali je težište šetnje ipak bilo na uočavanju sadašnjeg trenutka tog područja te razgovoru o mogućnostima za daljnji razvoj.  Trajanje šetnje je bilo  sata.

 • 07. 05. 2017. (nedjelja): Mladen Perušić: „Jarun, o gradnji za Univerzijadu 1987.”. Sastanak na glavnom ulazu u SRC, Hrvatskog sokola, u 10 h

„Jarun je nekom vrstom sretne sinteze svega što je Univerzijada ’87. u Zagrebu do sada stvorila“- rečeno je pred 30 godina, 3. svibnja 1987. na otvorenju SRC-a. Na šetnji smo se prisjetili nastanka veslačkog centra i s autorom programa i projekata gradnje obišli zapadni dio parternog uređenja, regatnu stazu, otoke Univerzijade i Trešnjevke, objekte biroa regate s tribinama i gledalištima, dom sportaša, dom tehnike. Šetnja je trajala 3 sata.

 • 12. 05. 2017. (petak) Jasminka Klemenčić – Zlica: „Od fontana do fontana“.  Sastanak je u 18 h ispred Osnovne škole Lovre pl. Matačića, Laurenčićeva bb. Folnegovićevo naselje

Tijekom šetnje smo slijedili vodu, onu koje ima i onu koje više nema … Davne prošle fontane ispred osnovnjaka, bivši odvojak Savice… I tako redom. Došli smo i do blagoslovljene vode. Do franceka također; pili smo iz više njih, prekrasno obojanih .. Ruta: Malo po Folki, zatim preko Trnjanske savice, Kruga, starog Trnja, pored crkve Krista Kralja do fontana u Aveniji Većeslava Holjevca. Trajanje: 2 i pol do 3 sata

 • 20.05. 2017. (subota) Antonio Jurčev: „Šetnja Fakultetskim dobrom – nekadašnjim starim maksimirskim majurom“. Sastanak na križanju Maksimirske ceste i Ulice Fakultetsko dobro (istočni ulaz u Zoološki vrt) u 17 h

Tijekom šetnje obišli smo stari maksimirski majur, izgrađen početkom 19. stoljeća uz istočnu granicu parka Maksimir. Staro gospodarsko imanje zagrebačke nadbiskupije prodano je 1921. godine Poljoprivredno-šumarskom fakultetu te od tada to područje nosi ime Fakultetsko dobro Maksimir. Tijekom šetnje razgledali smo nekoliko zanimljivih građevina koje su danas zaštićena kulturna dobra Grada Zagreba, ali i upoznali istočno područje parka Maksimir i neke njegove manje poznate priče.  Šetnja je bila srednje zahtjevna, obilazak  moguć i biciklom.

 • 21. 05. 2017. (nedjelja) Petra Bilić Križan: “Zapruđe i Utrine – upoznajte mjesta gdje zgrade stare brže od ljudi”Sastanak je kod zgrade ZET-a u Zapruđu (okretište 14-tice) u 10,30 h.

Prošetali smo kroz 80-te u starom Novom Zagrebu, Zapruđu i Utrinama; Prisjetili smo se kako se nekad živjelo u kvartu i usporedili s današnjim stanjem.

Neke od lokacija i zanimljivosti: vrtić, Baburičina, most Mladosti, Alkar, Zet, garaže, pogled sa 16. kata na Zagreb, trafostanice, Balokovičeva, parkovi, limena arhitektura; obrtničke radnje u zgradama: videoteka Zovko, foto Saša, frizeraj, pediker, bravar, dokolica u kvartu: igranje graničara, rolanje, branje lješnjaka, klizanje, gumi-gumi, klofanje tepiha, sunčanje na neboderu, druženje na klupicama. Dom zdravlja, zapruđanski Centar, trgovine nekad u centru, Burek, kartanje bele, Crkva u stanu, park izmedu Središča i Zapruđa, garaže i urbanizam, neboderi Lojenov prilaz, Bundek, bivša Škola Karla Marxa, Mestrovićev trg, knjižnica…”Uradi sam” uređivanje fasada, snimanje spota Psihomodo popa, “Mi smo leteći odred”, klizanje, lokomotiva…

 

 • 26.05. 2017. (petak), 18 h: Saša Šimpraga: „Svi putevi vode u Rim“.  Sastanak ispred Sportskog centra Kozjak/Gradskog kazališta Žar ptica, Bijenička 97 

Šetnja je tematizirala segment ladanjskog dijela sjevernog Zagreba, a uključivala i zagrebačku adresu Richarda Gerea, pogled na grad iz dvorišta OŠ Remete i posjet jednom od najromantičnijih ljetnikovaca u gradu. Šetnja je trajala oko 2,5 sata, bila je otvorena za sve.

 • 27. 05. 2017. (subota) Milan Dalmacija: „Radnička – od centra industrije do centra kapitala“. Sastanak kod stražnje strane nadvožnjaka na Strojarskoj, kod parkirališta buseva, u 16 h.

Radnička je gotovo 100 godina bila centar industrije grada Zagreba. Danas, uz nekoliko industrijskih giganata na samrti, sve više nalikuje strogim poslovnim zonama kakve smo navikli vidjeti u zapadnjačkim gradovima. Nedovršena ekonomsko-politička transformacija iz industrijskog u postindustrijsko/kapitalističko društvo, primjetna je i na arhitekturi Radničke, koja je jednim dijelom od grbavog i neurednog tvorničkog puta, postala jedna od najsjajnijih zagrebačkih ulica. Opisali smo potpuni razvoj ulice i sve nekadašnje tvornice te to stavili u kontekst današnjih sadržaja u ulici. Završno mjesto: Okretište na Savišću, duljina cca 4 kilometra. Trajanje: Cca 2 sata.

 

 • 28. 05. 2017. (nedjelja)  GP: “Medvedski breg pod Medvedskom gorom. Sastanak je na okretištu autobusa Dubrava, linija ZET-a 209 za Čučerje, prije polaska autobusa koji kreće u 16,55 (peron uz famozne Bandićeve zahode). Sâma šetnja počinje na glavnom trgu uz crkvu u Čučerju u 17,15 h

Glavno odredište je bilo povijesno spominjano selo Medvedski breg nakon postepenog, srednje teškog uspona i visinske razlike od 110 m. Nastavak šetnje je bio silazak “na miroševečku stranu” na autobusnu stanicu ZET-a linije 208 Vidovec-Dubrava .

 

—–

 • Bogatu proljetnu sezonu šetnji zatvorili smo 09.06.2017., šetnjom „Spasimo potok Črnomerec – šetnja podrške“ kojom smo podržali građansku incijativu koja umjesto zatvaranja potoka Črnomerca i pretvaranja njegove trase u cestu predlaže uređenje zelene površine sa rekreativnim i edukativnim sadržajima te pješačko-biciklističkom stazom uzduž njegova cijelog toka.  Početak šetnje je bio kod okretišta tramvaja Črnomerec (ugao Ilice i ulice Črnomerec) u 18h, a vodio ju je Vanja Radovanović.

 

A u jesenskoj shemi, zajedno s vama, prošetali smo:

29.09.2017. (petak)Od najstarije Trešnjevke do najnovije“,

sastanak je bio u 17 h na Trešnjevačkom trgu (ispred cvjećarnica).

Vodstvo: Vanja Radovanović

Tokom šetnje prošli smo nekima od najstarijih Trešnjevačkih ulica koje potječu još iz 30-ih godina prošloga stoljeća, pokušali smo i od vas skupiti čim više informacija o njihovom životu tokom proteklih desetljeća, a šetnju  smo završili kod novokreiranih ulica koje su nastale tek ovih dana!

 

13.10.2017., (petak), šetnja/igra,  „Šećemo se i igramo uz Rakete“, početak je u 17h na Zelenom trgu (dječe igralište pored stambenih zgrada „Rakete“).

Na ovoj ćemo šetnji pokušati vam pokazati „Rakete“ i njihovu okolinu na način na koji ih još niste vidjeli, očekujemo da će nam/vam pri tome pomoći i neki od stanovnika tih zgrada koji će nam ispričati pokoju priču iz njihove svakodnevice.

 

18.11.2017. (subota), šetnja, „Cvjetno naselje za napredne radoznalce“, početak je bio u 10h kod ulaza u neboder „Vjesnika“, Slavonska avenija.

Posjetili smo zajedno Vjesnikov neboder i čuli iz prve ruke kako je bilo raditi u njemu, od redakcija do tiskare (u tome su nam pomogli nekadašnji novinari Anita Končar i Želimir Ciglar), a dobili smo i  ćemo i stručno povijesno-arhitektonsko vodstvo (Ivana Haničar Buljan sa Instituta za povijest umjetnosti) kroz jedno od najuspjelijih međuratnih stambenih naselja Zagreba projektanta Vlade Antolića.

Vodstvo: Vanja Radovanović

02.12.2017.,(subota), šetnja/igra, „Igrošetnja na Vrbanima“, početak je bio u 10h na glavnom trgu u Vrbanima III (ispod sata, pored Osnovne škole Alojzija Stepinca)

Prošetat ćemo se kroz razne dijelove Vrbana tražeći odgovore na neka pitanja koja ćemo vam mi pripremiti – vjerujemo da ćete se dobro zabaviti, a možda ponešto i naučiti o tom za trešnjevačke razmjere vrlo mladom kvartu!

 

22.12.2017. (petak), šetnja, „Predbožićna trešnjevačkotrnjanska dijagonala“, početak je u 19h na Zapadnom kolodvoru (peron 1).

Dva razloga za sastanak na Zapadnom kolodvoru bila su vrlo prozaična: Nalazi se na sjevernom rubu Trešnjevke, na samom rubu prema Črnomercu, a garantirao je za predbožoćne dane prilično važan krov nad glavom i zavjetrinu.  No, on je bio i idealno polazište za zimsku šetnju u nepoznato koja je završila u dubinama Trnja.

Voditelj: Vanja Radovanović

 

Srijeda, 29.11. 2017, 19 h, Muzej grada Zagreba, Opatička ul. 20, Cekate i projekt Mapiranje Trešnjevke sudjelovali su na izložbi posvećenoj Trešnjevci u okviru projekta Zagrebački kvartovi.

Početkom godine najavljena suradnja Centra za kulturu Trešnjevka i projekta Mapiranje Trešnjevke kao jednog od programa centra na pripremi izložbe o povijesti Trešnjevke i Trnja okrunjena je otvaranjem izložbe o Trešnjevačkoj povijesti u srijedu, 29.11.2017. u 19h u Muzeju grada Zagreba. Djelatnici Centra za kulturu i aktivisti Mapiranja Trešnjevke su podijelili svoja znanja, arhive te kontakte stanovnika Trešnjevke koji su željeli doprinijeti izložbi sa autorom izložbe Kristianom Strukićem i njegovim suradnicima te su tako pomogli da se priča o Trešnjevci jučer i danas ispriča čim točnije, detaljnije i zanimljivije.

 

 

 

 

 

Više o povijesti projekta Mapiranje Trešnjevke: 

21.11. 2013-te lansirali smo web stranicu! Adresa:

www.mapiranjetresnjevke.com

Na stranici postoji sažetak teksta o projektu na engleskom i njemačkom.
Pridružite nam se i vi u kreiranju sadržaja…javite nam se na mail adresu: mapiranjetresnjevke@gmail.com

 

 

“MAPIRANJE TREŠNJEVKE-NEVIDLJIVI KVART”  je projekt čiji je cilj istraživanje lokalnog identiteta Trešnjevke. Namijenjen je svima onima koji se kreću Trešnjevkom, realno ili virtualno, a istraživat će Trešnjevačku povijest, sadašnjost, možda čak i budućnost, njene osobitosti, događanja, skrivene detalje, priče i mitove, njene nepoznate likove …. a sve to kroz razne edukativne akcije: šetnje, foto-safarije, radionice i sve drugo što nam može pomoći pri ulasku u srce samog kvarta, a i u srca trešnjevačkih stanovnika svih dobnih i socijalnih skupina.

Želja nam je da sve što čujemo, vidimo, okusimo, pomirišemo i naslutimo istovremeno i zabilježimo na način dostupan svima, oznakama na terenu, ali i na webu, te putem on-line karte sa odgovarajućim znakovima. Biti će to slika Trešnjevke kakvom ju vidimo mi, njeni realni i virtualni stanovnici.

Otkrijmo Trešnjevku nama samima i svima onima koje ona zanima, koji ju vole!

Približimo ju ljudima  koji u njoj žive, koji ju posjećuju ili su jednostavno bar jednom čuli za nju … ili možda uopće nisu čuli, ali tek hoće-sve dok im se ne zavuče u srca!

Drage Trešnjevčanke, dragi Trešnjevčani, a i svi ostali, pozivamo vas na suradnju! Javite nam se na mail adresu modulor@cekate.hr  ili na Facebook profil “MAPIRANJE TREŠNJEVKE“ i podijelite sa nama  vaše priče, fotografije, ideje   … postanite aktivni građani koji utječu na budući izgled svoga kvarta i koji kreiraju njegovu sliku prema vanjskom svijetu! Dodajte i vi svoju točkicu na mapu Trešnjevke!

Recimo još nekoliko riječi o povijesti ovog projekta! Nastao je u suradnji sa NS Dubrava, a ima želju širiti se i dalje, po drugim kvartovima. Trešnjevku smo ovih godina pročešljali uzduž i poprijeko, te sada prelazimo i na susjedno Trnje. Na samoj Trešnjevci, uz Vanju, za organizaciju zadužena je  ekipa Cekate-a; a moramo se podsjetiti i svih onih koji su do sada sudjelovali na istraživanju identiteta kvarta Trešnjevke. Projekt se nastavlja na prethodna istraživanja provođena od strane Cekate-a u suradnji s udrugom Kontraakcija (projekt Muzej kvarta), sa Sekcijom mladih DAZ-a (projekt Akupunktura grada), na čitav niz izložaba o povijesti Trešnjevke organiziranih u Galeriji Modulor, ali i na istraživanja mnogih drugih pojedinaca i entuzijastičnih skupina. Sam projekt i dalje teži biti otvorena platforma na kojoj mogu sudjelovati sve zainteresirane osobe.

 

 

KRONOLOGIJA PROJEKTA

2013. 
Prvom šetnjom u petak, 03.05.2013., sa početkom u 19h, krenuli smo okolicom Rudeša i upoznali predjele koji su se još prije 50-tak godina nalazili izvan gradskih granica, a u stvari se nalaze na manje od pola sata hoda od Jelačić placa.

Šetnja je bila namijenjena svima zainteresiranima, trajala je 2 sata, a polazište je bilo sa posljednje tramvajske stanice na Ljubljanici (TAXI stajalište uz potok Črnomerec).

DRUGA ŠETNJA / PO JUŽNOJ TREŠNJEVCI
U četvrtak, 06.06.2013., odšetana je druga pješačka tura po Trešnjevci, njenim znanim i neznanim dijelovima. Ovog puta obilazila se južna Trešnjevkua kvartovi koji su još prije 50 godina bili kukuruzišta sa tek pokojim manjim seoskim naseljem, a sada su moderni kvartovi sa svim značajkama suvremenog doba i načinom života potpuno oprečnim onom nekada!

Između ostaloga čulo se i vidjelo:
– najstariji zagrebački filmski studio
– posjećen najelitniji zagrebački skvot
– pozdravljen jedan od zagrebačkih oslikanih “Željeznih franceka”
– saznalo se: gdje su nekad bili gostiona s kuglanom “Dva potočića”, najstariji dućan južno od Remize i prva slastičarnica na tom području
– otkud naselju Vrbani njegovo ime i pronaći skrivene skupture “Majka Zemlja” i “Otac Zemlja”

Šetnju je pripremio vodič Vanja Radovanović, ulazeći u sumrak po još neistraženim dijelovima grada.

Sastanak je bio: 06.06.2013. (četvrtak) u 19h ispred osnovne škole Horvati (Horvaćanska cesta, nadomak Savske)
Trajanje šetnje: 2h

Igra prva: 11.6, u 19 sati -Poigrajmo se kod Remize !
Sastanak ponovo na Remizi, ovaj puta ispred trgovine “KOZMO”. Sada je na redu bila mala istraživačka igra za sve zainteresirane znatiželjnike oštra oka! Trajanje igre bilo je 30 minuta, a igra pogodna za sve između 1 i 101 godine.

Pravilo je slijedeće: polaznici su dobili papirić sa 20 pitanja, a sve odgovore mogli su naći pažljivim promatranjem u krugu od svega 100 metara.

 
Šetnja središnjom Trešnjevkom
11. 10./ 18:00 / sastanak u parku kod Trešnjevačkog placa
U novoj šetnji pogledali smo urbano srce Trešnjevke i otkrili kakve je znakove ostavilo vrijeme na njegovim zgradama i ulicama, kako malo pomalo nestaje znamenje proteklih desetljeća. Na koji bi način bilo najbolje sačuvati to znamenje, ostaje za vidjeti..
Iako ste možda mislili da dobro poznajete taj dio kvarta, otkrili smo bar još pokoji nepoznati detalj!

Edukativna igra na tržnici Jarun
24.10. / 18:00 / sastanak je bio na drvenom mostiću preko potoka kod tržnice i Taxi stajališta
Tržnice su uvijek zanimljiva mjesta, mjesta susreta, mjesta kretanja, mjesta potrage … i za znatiželjnog posjetioca pružaju nebrojene zanimljivosti. Bila je to igra nalaženja odgovora na pitanja koja smo postavili, te su neki tako postali poznavaoci ove tržnice! Igra je bila namijenjena za sve uzraste.

 

PREDBOŽIĆNA ŠETNJA:

 22.12.2013. od 17h ,polazak kod bivšeg samoborskog kolodvora (park ispred pivnice “Medvedgrad”)
Trajanje šetnje: cca 2 h
Povratak: Šetnja završava kod posljednje tramvajske stanice u Prečkom.

2014. 

 Šetnja “Zeleni kut Trešnjevke”, 11.04.2014., 19h, sastanak ispred Sky Office-a, Zagrebačka avenija (Rudeš)

Trešnjevka se svojom sjeveroistočnom stranom dotiče centra Zagreba, dok njen jugozapadni zeleni kut dotiče obale Save na mjestu gdje još uvijek prevladavaju livade i poplavne šume. Šetnja koja je provela tim trešnjevačkim zelenim kutem započela je uz jednu od najmodernijih građevina Trešnjevke, Sky office, i vodila je manje poznatim putevima Vrbana i Prečkog da bi završila u zelenilu prisavskih šumaraka – od stakla i betona do vrbe i gloga u sat i pol šetnje!

 

Šetnja “Savska cesta i Knežija, nekad i sad”, 09.05.2014., 19h, sastanak ispred parka na Trešnjevačkom trgu (ispod sata)

Iako se srce Trešnjevke kakvu danas poznajemo nalazi u okolici Trešnjevačkog trga, njen najstariji urbani dio je zapravo vezan uz Savsku cestu koja je vezivala Zagreb sa rijekom Savom i bila dom mnogim obrtnicima, trgovcima i prvim trešnjevačkim tvornicama. Sa druge strane željezničkog nasipa se pak nalazilo selo Horvati na čijim su ostacima nastala dva susjedna naselja, Knežija i Srednjaci. Ova šetnja će vas tokom sat i pol trajanja provesti manje poznatim zakutcima Horvata i Predgrada Save (kako se Savska cesta sa okolicom nekad zvala) i pokazati vam mnogobrojne tragove sučeljavanja seosko-prigradskih ostataka sa urbanom slikom grada.

 

Od 26.-28.9. u cekate-u je održana radionica pod nazivom  KOJI JE ZVUK ODSUTNOSTI ?

pod vodstvom umjetničkog kolektiva Ultra-red istraživao se akustični prostor Trešnjevke.

U okviru radionice još jednom smo prošetali po Trešnjevci pod Vanjinim vodstvom…(petak, 26.9. od 16 sati)

Polazak šetnje je bio u petak, 26.09.2014. u 16h iz parka kod starog samoborskog kolodvora. Šetnja je bila vođena na engleskom jeziku.

 

organizator: [BLOK] u suradnji s Mladim antifašistkinjama Zagreba

uz podršku Centra za kulturu Trešnjevka

urednica programa: Vesna Vuković

donatori: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba

Rad [BLOK]-a podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

Aktivistička umjetnost podrazumijeva poseban naglasak na prisvojenim estetskim formama čiji politički sadržaj obavlja oboje, i kulturnu analizu i kulturnu akciju. Umjetnički kolektiv Ultra-red predlaže političko-estetski  projekt koji izokreće ovaj model. Ako organiziranje shvatimo kao formalne prakse koje grade odnose iz kojih ljudi izvlače analize i strateške akcije, kako umjetnost može doprinijeti tim procesima? Kako ti procesi već konstituiraju estetske forme?

Ultra-red koristi zvuk i slušanje kao prostor političkog susreta kako bi razvijali kolektivni način rada i kroz njega istražili specifična pitanja i teme. Radionica će se fokusirati na kvart Trešnjevku, a kao polaznu točku za dijeljeni rad postavlja sljedeća pitanja: Kako su transformacije Trešnjevke utjecale na povijesno nasljeđe revolucije? Što znači biti antifašist u gradu u kojem je antifašistička povijest na udaru ne samo revizionizma, već i fizičkog i simboličkog uklanjanja, u okviru neoliberalnih procesa i identiteta? Što kultura antifašizma znači danas i kome?

Namjera je zajednički produbiti razumijevanje ovih pitanja i kontradikcije s kojima ćemo se susresti. Polazeći od ovoga pitamo (se):

KOJI JE ZVUK ODSUTNOSTI U ZAGREBU? JE LI ODSUTNOST PRAZNA?

i pozivamo sve koji žele sudjelovati da kao odgovor snime kratku zvučnu snimku

 • Snimke mogu biti snimljene na bilo kojem uređaju (digitalni snimač, mobitel itd.)
 • Snimke možete snimiti u grupi ili samostalno
 • Molimo vas da snimke ne prelaze trajanje od 2 minute

O VODITELJIMA

Ultra-red razvija fragilnu, ali dinamičnu razmjenu između umjetnosti i političkog organiziranja. Grupu su 1994. osnovala dva AIDS aktivista, a tijekom godina u Ultra-red su se uključili brojni umjetnici, istraživači i organizatori iz različitih društvenih pokreta, kao što su migrantske borbe, antirasizam, participacijski razvoj zajednica, HIV/AIDS politika. Grupa je kolektivno producirala radio emisije, performanse, snimke, instalacije, tekstove i akcije u javnom prostoru. Istražujući akustični prostor kao mjesto razotkrivanja društvenih odnosa, Ultra-red poduzima akustičko mapiranje spornih prostora i povijesti. Koristeći istraživanje temeljeno na zvuku (koje nazivaju militantna zvučna istraživanja)  direktno stupaju u organiziranje i analize političkih borbi.

Više na: http://www.ultrared.org/directory.html

O PROGRAMU

Radionica je dio programa m i k r o p o l i t i k e. Tematski fokus programa u 2014. je participacija kao dominantna paradigma koja strukturira socijalne interakcije, kao vrhunski ideal novog poretka koji se izjednačava sa samim pojmom demokracije. Nakon boom-a koji je od 1990-ih imala tzv. relacijska umjetnost želimo ponovo propitati participacijske modele kroz drugi modalitet diskusije. Kako umjetnici i aktivisti navigiraju participacijskom paradigmom, kako mapiraju granice suradnje i kako oblikuju participacijske forme u kritičkom angažmanu? Namjera je da se, s onu stranu konsenzusa, reflektiraju suptilne, ali presudne razlike u umjetničkim i kustoskim perspektivama oko teme suradnje i participacije, pritom ne zapadajući ni u fetišiziranje procesa izvan produkta, ni u to da participaciju izjednačavamo s politikom i obratno.

 

Šetnja po Horvatima i Knežiji

17.10. 2014. od 17 sati,  mjesto sastanka ispred Osnovne škole Horvati u Horvaćanskoj ulici

Nakon što nas je posljednja proljetna šetnja provela Savskom cestom i južnim dijelom Knežije, sada smo krenuli od Horvata, najprije posjetili stari filmski studio Jadran-film, koji je dugo godina funkcionirao i kao sklonište zagrebačkih beskućnika; nakon toga prošetali smo do zgrade u Horvačanskoj 39, popeli se na peti kat do Trenutak.39, malog stana koji funkcionira i kao povremeni izložbeni prostor. Njime nas je provela Vanja Hraste, jedna od organitzatorica programa. nakon tog, usljedilo je još jedno iznenađenje, kiparski atelje Mapina Marinića sa njegovim impozantnim skulpturama. Taman pred sam kraj kišica je počela padati i time je zaključena naša šetnja…

Ciglenica, 7.11. 2014. od 17 sati

17h, mjesto sastanka u Parku Pravednika među narodima (park kod raskršća Selske ceste i Zagorske ulice)

 

Akcija: DOLJE S RUBNJACIMA trajala je do 1.12. 2014.

Ulični rubnjaci su oduvijek bili simboli grada, jedan od onih detalja koji razlikuju grad od sela … čuvali su pješake od vode, cestovnog blata i vozila i do prije 20-30 godina gledani su kao prijatelji pješaka, njihovi čuvari. Ali, naravno, nekim kategorijama pješaka su oni uvijek prouzročavali muke: invalidima, maloj djeci, roditeljima s dječjim kolicima … i, tokom 80-ih se i kod nas pojavila inicijativa o spuštanju rubnjaka. Ne znamo točno kada je krenula ta akcija, no bilo je to u vrijeme priprema za Univerzijadu kada su se počeli spuštati rubnjaci u centru grada, a nova naselja su građena sa već spuštenim rubnjacima (ili je barem tako trebalo biti).

I, malo-pomalo, navikli smo se na njih. No, još uvijek po gradu ima velik broj rubnjaka koji nisu spušteni na odgovarajući način ili nisu uopće spušteni. A ova akcija u sklopu projekta „Mapiranje Trešnjevke“ imala je cilj podsjetiti vas na njih i dati vam mogućnost da ih prijavite gradskoj vlasti. Putem maila ili Facebook profila slane su točne lokacije (ulicu, raskršće), i fotke, a mi smo ih zapisali u našu listu koju smo krajem godine,  poslali Vijećima gradskih četvrti Trešnjevka-sjever i Trešnjevka-jug kao prijedlog građana za Male komunalne akcije u godini 2015.

To je bio naš doprinos približavanju vas, građana i čitalaca ove web stranice, i gradske vlasti – primjer jednog od načina kako bi zapravo mogla izgledati suradnja i briga gradskih vlasti za vas, građane: slušajući vaše potrebe.

 

21.12.2014., 17h, Predbožićna Trešnjevačka dijagonala, mjesto sastanka ispred trgovine “Konzum” kod raskršća Zagrebačke ceste i Ulice kralja Tomislava (u blizini željezničke pruge i ž.st. Kustošija)

Svima nam se svidjela lanjska Predbožićna Trešnjevačka dijagonala koja nas je odvela sa sjeveroistoka na jugozapad Trešnjevke, a ovoga smo se puta dijagonalno prebacili sa trešnjevačkog sjeverozapada do jugoistoka, sve do Savskoga mosta … i osjetili predbožićnu atmosferu Trešnjevke hodajućim ritmom.

 

 2015.

17.04.2015., sastanak ispred Centra za kulturu Trešnjevka u 18h

Prošetat ćemo se naseljem Prve hrvatske štedionice, no najveći dio vremena provest ćemo u posjetu tvrtki Ericsson Nikola Tesla koja se na rubu tog naselja nalazi gotovo od osnutka. Pogledajte kako jedno od najuspješnijih domaćih poduzeća izgleda iza kulisa, da li zaista unutar svojih prostora ima park sa vodoskokom i što je sve vidio švedski kralj Carl XVI Gustaf za svojeg posjeta 2013. godine!

 

08.05.2015, sastanak ispred Centra za kulturu Trešnjevka,

ispod ugaone ploče UGAO FEDORA KRITOVCA u 18h

Ove godine se Zagreb, Trešnjevka i šetnje projekta Mapiranje Trešnjevke upisuju po prvi puta na listu gradova uključenih u akciju Jane’s Walk u kojoj sudjeluje 135 gradova iz 27 zemalja sa 6 kontinenata! U sklopu te akcije koja potiče upoznavanje sa gradovima iz pješačke perspektive i uočavanje njihovih manje poznatih perspektiva prošetali smo se Knežijom i Srednjacima i upoznali njihov kolaž obiteljskih kuća i novogradnji.

Ostale Jane’s Walk šetnje po Zagrebu pogledajte na linku:

http://www.mapiranjetresnjevke.com/aktivnosti-g/janes-walk-setnje-u-zagrebu/

 

Više o projektu Jane’s walk:

Od ove godine projekt Mapiranje Trešnjevke preko Centra za kulturu Trešnjevka se priključio mreži gradova uključenih u projekt Jane’s Walk sa središtem u Torontu u Kanadi – trenutno u projektu sudjeluje 135 gradova iz 27 zemalja sa 6 kontinenata!

Jane Jacobs (1916.-2006.) je bila urbanistica i aktivistica koje je gradovima prilazila na posve nov i do tada nepoznat način, kao na socijalne cjeline. Smatrala je da je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive i poticala je ljude da se bolje upoznaju sa okolinom u kojoj stanuju, rade, polaze školu, bave se sportom, šeću … jer, kako je rekla, na taj način oni postaju svjesni toga kakvu životnu okolinu zapravo žele. Isticala je važnost i ljepotu bogatih i životnih gradskih pejzaža, “baleta pločnika”, kako ih je ona nazivala, procesa u kojima se razvija poseban odnos između stanara, susjeda i prolaznika koji život ulice čini ugodnim i prijateljskim. Nasuprot jednoličnosti i praznine poslovnih četvrti, otuđenosti širokih prometnica i beživotnosti stambenih kvartova bez adekvatnih javnih prostora, ukazivala je na važnost pješačkih zona i općenito mjesta pogodnih za susrete s ljudima.

Jane’s Walk šetnje su besplatne lokalno organizirane šetnje tokom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u  svojim kvartovima. Dok klasična razgledavanja više sliče predavanjima, ove su šetnje sličnije razgovoru uz šetnju. Voditelji dijele svoja iskustva i znanja, ali također potiču diskusije i sudjelovanje šetača. Šetnje se mogu usredotočiti na bilo koji aspekt kvarta i bilo koju temu. Šetnje mogu biti ozbiljne ili zabavne, informativne ili objašnjavajuće. Mogu se usmjeriti na povijest nekog mjesta ili ono što se događa upravo sada. Svatko može voditi šetnje – jer je svatko najveći poznavalac kraja u kojem živi!

Na primjer, šetnju u Colchesteru u V. Britaniji su vodila braća od 6 i 4 godine, koji su šetačima pokazivali mjesta na kojima se vole igrati. U Ljubljani su na šetnju došli članovi gradske uprave kako bi porazgovarali o mogućim budućim namjenama zapuštenog gradilišta. U srcu Toronta, u Kanadi šetnju su vodili članovi lokalnog udruženja pridošlica koji su tek nedavno došli u grad, ali su brzo u njemu pronašli ugodno društvo. U Calcutti, u Indiji, grupa šetača je krenula u istraživanje močvara koje se nalaze na gradskom rubu.

Na ovim šetnjama se može mnogo toga naučiti, ali one uz to mogu biti i vrlo zabavne. Ovdje možete sresti svoje susjede, upoznati nove prijatelje, razmijeniti posjetnice sa dotad nepoznatim ljudima. Možete naučiti nešto novo i podijeliti sa drugima neko vaše znanje!

 

29.05.2015, sastanak ispred Centra za kulturu Trešnjevka u 18h

Proljetnu sezonu šetnji obilježili smo još jednim posjetom naselju Prve hrvatske štedionice, ali ovaj put smo se koncentrirali na njegov zapadni dio i na posjet Osnovnoj školi Augusta Šenoe u Selskoj cesti, jednoj od najstarijih i najpoznatijih škola Trešnjevke – pogledali smo je ovaj put i iznutra!

 

12.06.2015. ŠETNJA PO PREČKOM

u petak, 12.06.2015. s početkom u 19h (sastanak ispred Doma kulture Prečko, Ulica Prečko). Šetnja se održala kao dio programa manifestacije „Dan Prečkog“ .

Iako to u javnosti nije osobito poznato, a nije ni vidljivo u kvartu, Prečko je jedno od starijih naselja na području Trešnjevke. Spominje se još u 17. stoljeću, a zahvaljujući starim kartama lako je odgonetnuti kako se ono razvijalo tokom vremena, pogotovo posljednjih desetljeća. Prisjetit ćemo se nekadašnjih rukavaca Save koji su okruživali naselje, sada nepostojećeg potoka koji je tekao uz OŠ Nikole Tesle, bugarskih vrtova, Novog Prečkog i Novog Španskog (koje je zapravo sastavni dio Prečkog), Novosadske, Brončeve i Bajmočke ulice, nekadašnje tržnice i prijašnjih trasa ZET-ova autobusa … Prošetali smo manje poznatim ulicama i stazama kvarta, a napravili smo i  krug po vrtovima u okolici naselja (između ostalih vrt Eko Ekipe Prečko) kojih ima više negoli to većina stanovnika naselja i zna!

 

26. 9. 2015. od 16 sati održana je edukativna igra OTKRIJ TREŠNJEVKU, u okviru Dana otvorenih vrata Cekate-a. Prije same igre igrači su dobili listu s pitanjima, a na koju su morali naći odgovore u Parku Stara Trešnjevka i okolici u vremenskom roku od 30 minuta. Na kraju igre čekala ih je lista s odgovorima, koju su usporedili sa svojom. Pobjednici igre, Matko i Romana, dobili su knjigu Gjure Szabe, Stari Zagreb.

23.10. 2015. u 17 sati

 šetnja kroz koju smo istražili Pongračevo i okolicu Remize, uz vodstvo Vanje Radovanovića. Sastanak je bio u 17 h kod vure na okretištu tramvaja Ljubljanica

13. 11.2015. u 18 sati 

Stara Trešnjevka („istočno od placa“)

sastanak kod vure na Trešnjevačkom placu, ispred Parka Zvonimira Milčeca

 

23.12. 2015. Tradicionalna predbožićna trešnjevačka dijagonala

sastanak u 18 h kod vure na Trgu Dražena Petrovića

3. Predbožićna Trešnjevačka dijagonala ove godine imala je naslov “Kroz buku i tišinu velegrada”.  Prošetali smo zajedno Trešnjevkom u pretprazničnom raspoloženju, pogledali  je iz neobična kuta

Voditelj šetnje: Vanja Radovanović

2016.

petak, 26.2. u 11 sati:

Prva šetnja bila je posjet HNK radionicama (slikarna, radionica scenografije..) Mjesto nalaska: Adžijina ulica, ispred slikarni HNK (ili nasuprot MRZLE PIVE).

 

četvrtak, 3.3. u 16 sati:

posjet Gradskom kazalištu Trešnja, broj osoba nije ograničen.Mjesto nalaska: Mošćenička 1, ispred kazališta

 

Nakon tog slijedi posjet jednoj od Trešnjevačkih srednjih škola i gdje smo saznali više o njenoj povijesti, sadašnjosti i budućnosti…

7.4. u 18 sati mjesto susreta bilo je ispred ESOS (Elektrostrojarske obrtničke škole), Selska 83. Kao i uvijek  vodio nas je Vanja Radovanović, uz ravnatelja škole.

 

U mjesecu svibnju, u okviru Jane’s Walk projekta, za vas smo bili pripremili čitav niz šetnji, i tom prilikom prošetali se i van granica Trešnjevke…

06.05.2016. (petak)
Vanja Radovanović: „Tvornice Trešnjevke – kolijevkom Trešnjevačke industrije“, sastanak na peronu 1 Zapadnog kolodvora, 18h.(vrijeme trajanja šetnje oko 3 sata)

Povijest Trešnjevke umnogome je obilježena dolaskom željeznice na njene sjeverne i istočne granice 1862. godine. Dolazak željeznice u tada maleni Zagreb potakao je razvoj gradske industrije koja je iskoristila prazne prostore u okolici tada jedine gradske željezničke stanice, Južnog kolodvora (danas Zapadni kolodvor), i započela svoj razvoj. Od te je točke povijest Trešnjevke krenula drugim tokom, na poljima, ledinama i voćnjacima počela se razvijati „radnička Trešnjevka“ čiji se tragovi mogu još i danas dobro vidjeti – pogledali smo ih tokom ove šetnje zajedno i prisjetili se znanih i ne tako znanih priča iz razvoja trešnjevačkih tvornica!

07.05.2016. (subota)
Učenici IX. gimnazije: „IX. gimnazija – u, oko i na“, sastanak u dvorištu školske zgrade IX. gimnazije, ulaz iz Dobojske, 10h.(vrijeme trajanja šetnje oko 2 sata)

Zgrada u Dobojskoj ulici u kojoj su danas smještene IX. gimnazija i Druga ekonomska škola, izgrađena je 1955. godine. Bila je to jedna od najmodernijih škola tog doba s mnogo maštovitih rješenja, a i dan danas nas iznenade neki prostori u školi – amfiteatri koji se vide iz Ozaljske, ogroman park koji se ne vidi iz Ozaljske, balkoni, terasa, puno malih skrivenih kutaka… Imamo Učionicu budućnosti ali i puno toga iz prošlosti, imamo kamine i radijatore, stare knjige i tablete, imamo trešnje, imamo tragove … Učenici i nastavnici proveli su nas po školi, štošta pokazali i ponešto ispričali o, u, oko i na školi.

07.05.2016. (subota)
Andreja Kolić: “Šetnja uz Savu na zapadnom ulazu u Zagreb (u znaku slova “S”), sastanak na Podsusedskom trgu (kod prve točke poučne staze, info ploča) u 17 sati (vrijeme trajanja šetnje oko 2 sata).

Prisjetili smo se lijepih i manje lijepih uspomena na Savu nekad i mogućnosti danas:
sjećanja na Susedgrad (stari grad), Samoborček (vlak) i sitinu (cvjetna košarica) nekad i
sportskih mogućnosti (Sportska dvorana Sutinska vrela, igrališta, tereni, šah) danas.

08.05.2016. (nedjelja)
Mladen Perušić & Miroslav Čulk: “Šetnja po Gradu mladih Granešina”, sastanak kod ulaza u Aleju hrvatske mladeži ispred Grada mladih, 11:30 h. (dostupno autobusom ZET-a, linija 208 za Vidovec, s polaskom iz Dubrave u 11 sati, vrijeme trajanja šetnje oko 2 sata).

Naselje za djecu sagrađeno je 1951. kao Pionirski grad, istovremeno s drugom pionirskom željeznicom uz potok Trnavu, na šumovitom proplanku površine 46 hektara. Jedinstveni je povijesni graditeljski sklop gdje je postignut sklad prirodne i arhitektonske komponente. Sačuvan je u izvornom stanju i zbog toga je upisan u Registar kulturnih dobara. Šetnja po kompleksu, oko 4 km u vremenu do dva sata, obuhvatila je obilazak karakterističnih mjesta u pejzažu i paviljona stambene i društvene namjene uz razgovor o gradnji, zaštiti i obnovi.

13.05.2016. (petak)
Mladen Sokele: „5,13 kilometara Kustošije u petak 13.5.“, sastanak ispred limene kućice ZET-a na okretištu Črnomerec, 18h. (vrijeme trajanja šetnje oko 2 sata)

Šetnja se sastojala od obilaska 30 zanimljivih lokacija na području Mjesnog odbora Kustošija – centar koji se proteže uz Ilicu zapadno od okretišta tramvaja na Črnomercu s kratkim obilaskom jugoistočnog dijela park-šume Grmoščica. Pored arhitekture objekata javne namjene i nekadašnje industrije, trase postojećeg i nestalog potoka, pruge i nathodnika, šetači su se upoznali s nekoliko gotovo skrivenih znamenitosti.

U najvećem dijelu šetnja je bila lagana izuzev kratkog uspona u park-šumu Grmoščica. Potrebno je bilo i savladavanje stuba škarpe pored Ilice 364 i željezničkog nathodnika kod Ilice 387. Šetnja je počela i završila na ZET-ovom terminalu Črnomerec.

14.05.2016. (subota)
Anita Končar & Vanja Radovanović: „Sva lica Blizneca“ sastanak kod retencije Jazbina, raskršće ulica Jazbina i Korana, 17h. (dostupno autobusom ZET-a, linija 227 za Bliznec, s polaskom sa Svetica u 16:40 sati, vrijeme trajanja šetnje oko 3 sata).

Šetnja „Sva lica Blizneca“ pokazala je poznata i nepoznata lica tog potoka koji svoj tok započinje blizu najvišeg vrha Medvednice, a zatim prolazeći uz dva zagrebačka šumska dragulja, Dotrščinu i Maksimir, uranja u stambena naselja te kasnije industrijsku zonu Žitnjaka da bi svoj tekući život završio u sada podzemno kanaliziranom „Drek riveru“ kojim u Savu utiče kod Ivanje Reke.

Možda niste znali da je to potok s dva imena? Da li ste čuli za nekadašnje mlinove na Bliznecu? Znate li da je u blizini njegovih obala nekad bila ciglana te kaznionica, a preko njega je vozila Pionirska željeznica? Znate li da njegov zeleni koridor krije velike mogućnosti za rekreaciju, izgradnju biciklističkih staza, povezivanje sjevera i juga grada …? O svemu tome i još mnogočemu drugome bilo je riječi tokom šetnje!

21.05.2016. (subota)
Saša Šimpraga: „Peščenički arhipelag“ sastanak u 17 h sa ugla ulica Milke Trnine i Branka Gavelle. (dostupno od tramvajske stanice Folnegovićevo naselje na Držićevoj, vrijeme trajanja šetnje oko 3 sata)

Uz neke manje uobičajene peščeničke staze, šetnja je uključila i najveći preostali rukavac Save iz vremena prije njene regulacije te dvanaest jezera Savice – jedan od najvažnijih zagrebačkih ornitoloških rezervata.
Šetnja se održala u suradnji s programom SEMINAR ZA HODAČE, platformom 1POSTOZAGRAD i projektom Ars Publicae.

22.05.2016. (nedjelja)
Goran Pinter: „Dvije i pol sljemenske retencije“ , sastanak na posljednjoj stanici ZET-ove autobusne linije za Krvarić, 17h. (dostupno autobusom ZET-a, linija 126 za Krvarić, s polaskom sa Črnomerca s perona 7 u 16:50 sati, vrijeme trajanja šetnje je dva i pol sata)

Šetnja je njene sudionike u toku dva i pol sata i uz pređena četiri kilometra provela kroz podsljemensku, uglavnom zelenu zonu ruba grada. Pri tome  se prošlo prostranim rekreativnim područjem triju sljemenskih vodotokova, Malog potoka, Kustošaka i Velikog potoka, “reguliranih” retencijama . Na najvišoj točki šetnje šetači su se suočili s poviješću i sadašnjošću jednog od bisera zagrebačke ladanjske arhitekture 19. stoljeća, Vilom Pongratz u Mikulićima.

Cilj šetnje bio je raskrižje Lukšića i Mikulića, na pretposljednjoj stanici autobusa linije 128, gdje se hvatala vožnja busom prema Črnomercu u 19:30. Šetnja je bila umjerene “težine” i prolazila kroz zemljane terene šume, livada, voćnjaka i vinograda.

28.05.2016. (subota)
Milan Dalmacija: “Smogovci”, sastanak u ulici Stara Peščenica, 18h
Obilazak mjesta na kojima se snimala kultna dječja serija. Današnji stanovnici „Naselka“ svojim su pričama otkrili kakav je život u naselju i što njima znače Smogovci. Osim toga, saznali smo još neke informacije o naselju koje se u mnogočemu promijenilo od vremena kad su snimljene avanture braće Vragec.

A onda…

Od 9.-13.9. u goste su nam došle udruge TAČKA KOMUNIKACIJE I KLUB PUTNIKA iz Beograda. U Cekate-u se  održala radionica participativnog mapiranja pod nazivom BUDITE VODIČ KROZ SVOJ GRAD.

Radionica participativnog mapiranja se realizira u okviru projekta „Mape nevidljivog Balkana“ .
Učesnici su tokom predavanja, radnih sesija, šetnji i praktičnih vježbi bili upoznati s osnovama prikupljanja podataka o gradu, s njihovom selekcijom i mogućim načinima prezentacije.
Dva osnovna segmenta našeg rada bila su Mapiranje formalnog, koji je za cilj imao da učesnike radionice upozna sa povijesno-kulturnim kontekstom u kojem se provodilo mapiranje,  predstavljen im je korpus već prepoznatog nasljeđa, mjesta ili aktivnosti koje čine turističku ponudu Zageba.
Nakon ove vrste konteksualizacije, sljedio je segment Mapiranje neformalnog u u okviru kojeg se na primjerima dobrih praksi učesnici upoznaju sa tim- što sve može biti predmet prikupljanja, obrade i interpretacije kulturnog nasljeđa i baštine s ciljem kreiranja putničkog iskustva.
Zatim se zajedno sa moderatorima radilo na kategorizaciji prikupljenih informacija i mapiralo (javni prostori, mjesta o upljanja, lokaliteti od ekološkog značaja, događaji, sjećanja na ljude, legende, lokalne priče, prostorne cjeline, putanje hodanja, specifičnosti arhitekture, hrana, običaji, ulična umjetnost itd.), u odnosu na vrste materijala: foto, audio, tekst, druge vrste dokumenata. Na raspolaganju su nam bili svi dostupni alati, a cilj je bio kombinirati višemedijalni pristup sa istraživanjem literature, šetnjom, promatranjem, intervjuima.
Pokušat ćemo otkriti što to Zagreb može ponuditi nekome tko nije turist, već putnik i istraživač. Nekome tko upoznaje duh grada kroz ljude, njihove priče, zgrade u kojima spavaju, grafite kojima obilježavaju svoj prostor.

Projekt Mape nevidljvog Balkana u partnerstvu realiziraju Klub putnika i Tačka komunikacije iz Beograda uz podršku Erste Banke, a u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka. Nakon niza sličnih radionica, otvorenih poziva i drugih oblika rada sa zajednicom biti će kreiran jedinstveni vodič kroz nekoliko gradova u regiji koji za cilj ima promociju drugačijeg odnosa pojedinca prema mjestu koje posjećuje.

I nakon tog…

Nakon što smo tokom prethodne tri godine našim šetnjama posjetili sve trešnjevačke kvartove (a posjećivat ćemo ih i nadalje!) ove godine smo odlučili  proširiti naš vidokrug i znatiželjno pogledati u najbliže trešnjevačko susjedstvo .. jer, Trešnjevka ne živi izolirano od svoje (pri)gradske okoline tako da za razumijevanje njenog života trebamo poznavati i živote okolnih kvartova. Stoga ove godine šetnjama krećemo u posjet trešnjevačkim susjedima i to sa sva četiri trešnjevačka kuta!

16.9. od 17,30

pridružili smo se Vanji i Cekate-u u novom istraživanju Trešnjevke i njenih bliskih granica. Bio je to-polazak u nepoznato (Trešnjevačku okolicu na JI) a krenuli smo sa Savskog mosta (petak, 17:30h), a preko savskog gaja i Trnskog, kroz urbane vrtove i uz prugu, došli i do Horvatove/ih ulica, pa sve do Otoka, Klare i Buzina !

14.10. 0d 17,30

Iz Prečkog, kvarta koji je kao posljednji administrativno pripojen Trešnjevci (1974.), posjetili smo područje Savske Opatovine na kojem su još u 13. stoljeću cisterciti osnovali samostan od kojeg u moderno doba nije ostalo nikakvog traga.

Tokom šetnje smo vidjeli komplekse vrtova, ne posve obične šumarke te još neke lokalne zanimljivosti!

11.11.2016. od 18 sati, bio je to polazak u nepoznato sa trešnjevačkog sjeverozapada, sastanak na uglu Zagrebačke ceste i Tomislavove ulice (južna strana cestovnog podvožnjaka ispod željezničke pruge), ugao Voltina naselja

23.12.2016. (petak), predbožićni polazak u nepoznato sa trešnjevačkog sjeveroistoka, sastanak kod stepenica kod sportske dvorane Cibona, 18h

Vodstvo: Vanja Radovanović

 

 

 

 

 

 

Mapiranje Trešnjevke, šetnja 23.10. u 17 sati

Ključne riječi:

Skip to content