Tekst: Zorana Ćetković

„Onoliko koliko jedan narod ulaže u kulturu, duhovne vrijednosti u tolikoj će mjeri egzistirati i svijet će o njemu znati,“ rekao je poznati pisac Zvonimir Balog. Na tragu te misli, svijet je pokazao kako ipak nije „svanuo“ sumrak. Kultura nije ugašena, niti je savladana, samo je modificiranoga pristupa i oblika. Naime, u trenutačnoj izolaciji u kojoj se nalazi gotovo cijeli svijet, možemo uživati u kulturi i umjetnosti online! Pod krilaticom #ostanidoma brojna su svjetska kazališta, muzeji, knjižnice i galerije otvorili svoja virtualna vrata. Svatko je dobrodošao ući i pronaći nešto zanimljivo za sebe. U ponudi su filmovi, predstave, koncerti, ples, virtualne šetnje muzejima, knjižnicama, kreativne i edukativne radionice, sportske radionice, tečajevi stranih jezika, online dnevnici i knjige te mnogo drugog zanimljiva i kreativna sadržaja. Ni Hrvatska nije zaostala s ponudom. Razgovarali smo s umjetnicima i evo što su podijelili s nama.

Plešemo…
„Ova virusna situacija svima nam mijenja način života, uz ograničeno kretanje, intenzivno bivanje u malim prostorima, a uz stres zbog moguće zaraze, gotovo smo i zaboravili kako je to izgledalo otići na posao pa na kavu s prijateljima pa na hobi koji smo ugradili u svakodnevni raspored, a neizvjesnost i tuga stalni su gosti. Pokušavam s polaznicama plesne škole, iz svoga doma umjesto iz plesnog studija, održati svakodnevni kontakt kroz poruke, plesne zadatke te snimke dijelova treninga. Razumljivo je da i polaznicama plesnih tečajeva, a i meni kao instruktoru, plesanje kod kuće iziskuje mnogo volje i napora. Plesna dvorana ipak je „naš svijet“ i tih sat-dva odvojimo samo za sebe u slobodnom prostoru, a doma smo okružne ukućanima, predmetima, obavezama… Stoga sam zahvalna svakoj polaznici koja pozitivno i poticajno reagira na snimke i plesne prijedloge. Sva zanimanja koja nisu nužna za održavanje života trenutačno pate, a u to spada i umjetnost. No mišljenja sam da se u ovim trenutcima otkriva prava vrijednost umjetnosti, plesne, likovne, glazbene, literarne,“ rekla nam je Seadeta Osmani, voditeljica plesnog studija Sheherezade.
Seadeta smatra da je na nama da svoju kreativnost sada svom snagom usmjerimo na ljudski duh, na njegovo jačanje, na omogućivanje trenutaka introspekcije, rasterećenja, doživljaja ljepote, suočavanja s emocijama. Također, ističe da ćemo jednom kad se virusne strasti stišaju, možda baš zbog kontakta s umjetnošću, kulturom i trenutcima odvojenim za neke unutrašnje stvari, biti spremniji baciti se u stvaranja neke nove svakodnevnice.
„S obzirom na smanjeno kretanje i nemogućnost pohađanja rekreacijskih programa u dvoranama, održavanje pokretljivosti tijela kod kuće dobro je rješenje kojim možemo premostiti ovo vrijeme. Osim što plesanjem uz instrukcijske snimke u svom domu i upute instruktora održavamo stečeno znanje, nadograđujemo ga novim informacijama i održavamo tijelo u pokretu, rješavamo se i stresa jer odvajamo trenutak za sebe u stisnutim uvjetima, posvećujemo se onome što volimo,” zaključila je Seadeta.

Seadeta Osmani – foto: priv. arhiva

Glumimo, čitamo i šetamo…
Centar za kulturu Trešnjevka također se pridružio inicijativi #ostanidoma te je razvio virtualni program CeKaTe Teatra za djecu u doba korone. Razgovarali smo sa stručnom suradnicom i voditeljicom Teatra, Franom Marijom Vulić Vranković koja je ujedno kazališna redateljica i dramska pedagoginja te je cijeli ovaj program sama i osmislila. Frana je uzela jednostavne alate kojima se inače služi u praksi i krenula s programom putem društvenih mreža namijenjenim najmlađoj publici. Imala je zamisao izvoditi igrokaze i poeziju s lutkicama koje kreira i to od dostupnog materijala kao što su bojice, selotejp, olovka, ravnalo i sl. Odaziv na ovaj prvi igrokaz bio je velik te je osmislila i virtualnu radionicu izrade zijevalica od papira. Tako se iz velikog interesa korisnika rodila i ideja nastavka virtualnih radionica s kojima se zakoračilo u bogat svijet lutaka. Radionice su srijedom, a priča petkom u 18 sati. Cilj ovih radionica potaknuti je djecu na kreativno izražavanje te kroz radionice izrađivati lutke koje treba animirati. Priče petkom donose upravo animaciju lutaka s radionica.
„Riječ je o programu koji želi poručiti da i sami od stvari koje imate možete napraviti nešto svoje, biti maštoviti i pri tome se zabaviti. Izrada lutkica opušta, budi kreativnost i uz njih djeca provode zabavno vrijeme te se otvara cijeli svijet mogućnosti igre. Neki od korisnika radionice šalju radove putem Facebook stranice, Instagrama, a oni koji se odluče i objaviti svoje radove šalju nam ih na mail pa ih objavljujemo na web-stranici u virtualnoj izložbi radova,“ ispričala nam je mlada redateljica.
Osim virtualnog Teatra, CeKaTe nudi i druge online događaje. Družimo se i uz knjigu. Četvrtkom u 13 sati uz Priče koje liječe, a u 18 sati uz Biblioterapiju. Također, tu su i virtualne izložbe, virtualne šetnje Jane’s Walk i 15. natjecanje Hrvatskih pjevačkih zborova.

CeKaTe Teatar – foto Frana Marija Vulić Vranković

Pjevamo i sviramo…
U trenutcima kada ne možemo otići na koncert, uživo slušati omiljene izvođače i plesati na drage stihove, još se jednom potvrdilo da glazba uvijek i u svim okolnostima spaja ljude.

Poznata jazz-vokalistica i autorica Lela Kaplowitz i njezin suprug Joe Kaplowitz počeli su već 18. ožujka s koncertima uživo od doma i iz studija te su tada prvi put zasvirali preko Facebook platforme i njihovih sedam koncerata već se mogu pogledati na Youtubeu.
„Corona se ušuljala tiho na prstima i zaustavila svijet. Izgubili smo staru rutinu, mogućnost kretanja, proba, koncerata, ali  brzo smo se aktivirali kako bi i sebi i drugima donijeli dašak inspiracije i motivacije uz glazbu koja zaista iscjeljuje. Pokrenuli smo i online koncerte dva puta mjesečno za sve pjevače s kojima smo imali priliku raditi pod nazivom Online Vocal Showcase u suradnji s HGZ-om i Udrugom Fajter koja se brine o beskućnicima, kako bi podigli svjesnost o potrebi udruživanja i doniranja u dobre svrhe direktno onima kojima je u ovim trenutcima najpotrebnije. Odazvali smo se velikom broju akcija i u srcu su mi najviše ostala ona snimanja za djecu srednje škole, edukativni video o jazz-glazbi te javljanje Gradskoj knjižnici u Vukovaru za akciju Ostani doma i čitaj knjigu. Ovo vrijeme ponukalo me je na fizičko, mentalno i duhovno čišćenje. Optimistična sam duha i iz svake situacije pokušavam izvući najbolje. Nadam se da ćemo svi izvući dobru pouku iz ove situacije i nastaviti dalje puno svjesniji i osvješteniji,“ objasnila je Lela.

Lela Kaplowitz – foto: privatna arhiva

Stella Gregurić, akademska pijanistica i profesorica klavira, ujedno i predsjednica Udruge Pro-cool koja se bavi glazbenom edukacijom mladih te razvijanjem empatije mladih prema starijoj populaciji pokazujući to održavanjem koncerata u domovima za starije u Zagrebu, online pristupom omogućila je kontinuirani nastavak glazbene edukacije mladih. Pijanistica smatra da je atmosfera odlična, a možda i intimnija nego za vrijeme viđanja u učionicama.
„Pandemija korona virusa izrazito je utjecala na naš dosadašnji način života. Ono što se dogodilo s provođenjem nastave zaista je veoma proaktivno i obećavajuće. Budi nam nadu da se možemo snaći u svakoj situaciji ako imamo potrebnu energiju i želju da budemo konstruktivni i produktivni, a pritom se osjećamo ugodno. S obzirom na to da su se udruzi s vremenom priključili i oni mladi koji ne mogu pohađati glazbene škole, ovaj način rada jako im je pomogao da steknu naobrazbu koju potom mogu zaokružiti i polaganjem ispita u privatnim glazbenim školama,“ osvrnula se Stella.

Stella Gregurić – foto: priv arhiva

Svoje iskustvo i razmišljanja podijelio s nama i Domagoj Keča, producent, aranžer i gitarist benda Gramophonix.
„Osoba sam puna ideja i elana, tako da nisam prestao raditi ni u doba korone. Budući da periodički sviram sa svojim bendom po skandinavskim brodovima, često sam na putu i nedostaje mi vremena da se posvetim autorskom radu. Zbog te, na neki način vječite, borbe glazbenika između egzistencije i posvećenosti umjetnosti, ovo vrijeme izolacije koristim za pisanje aranžmana i audioprodukciju. U tom kontekstu koronu shvaćam kao poklonjeno vrijeme i ujedno katarzu, priliku da se čovjek vrati sebi, iskonu. Što to znači za glazbu? Čvrsto vjerujem da svaka katarza implicira promjenu unutar sebe, a upravo iz tih promjena nastaju i nove ideje. U ovoj izolaciji radim na sebi, radim na nedovršenim idejama, stvaram nove pjesme u suradnji s nekoliko dragih glazbenika kolega i prijatelja i produciram cijeli album za prijatelja kantautora, u Arsenovu stilu. Periodički dajem instrukcije iz gitare i ova me situacija ponukala da s instrukcijama počnem i online. Mišljenja sam da bismo trebali prihvatiti ovu promjenu u vidu stvaranja i napredovanja kao potvrde da umjetnost uvijek nađe put. Ne kaže se slučajno: gdje se zatvore vrata, otvori se prozor,” zaključio je Domagoj.

Domagoj Keča – foto Matijas Knežević

KULTURA U DOBA IZOLACIJE
Skip to content