KREATIVNI INKUBATOR – besplatne radionice za djecu (6+)

Društveni dom (Prečko 2a)

4. - 8.7.2022. od 9 do 12 sati

Draga djeco, pozivamo vas da se upišete na radionice tijekom ljetnih školskih praznika pod već poznatim nam imenom KREATIVNI INKUBATOR. Ove godine za vas smo pripremili od 9 do 10:30 sati „Hokus pokus za pet!“ u realizaciji s udrugom za popularizaciju znanosti “Svijet oko nas”. Svaki dan nas čeka nešto novo kao što su Njezino kraljevsko veličanstvo – voda!; Otpad nije smeće!; Letimo u nebo i sl.
(max 10 djece na radionici)

od 10: 30 do 12 “Izradi svoju igračku” – gusjenica od recikliranih materijala; svih pet dana ćemo izrađivati gusjenicu koju će djeca po završetku nositi doma. Voditeljica je Biserka Kopčok
(max 10 djece na radionici)

od 10:30 do 12 “Recikliraj i profitiraj” – svaki dan ćemo naučiti kako reciklirati stvari i staro ruho pretvoriti u novo i funkcionalno. Radionice se izvode u suradnji s Zelenim klikom!
(max 10 djece  na radionici)

SVE RADIONICE SU POPUNJENE!!

Sve informacije na mobitel: 091/5671548 i  na
e-mail: 
ameniss@cekate.hr

Od 9 do 10:30 / Soba A / 1. Kat
„Hokus pokus za pet!“ –  popularizacija znanosti na kreativan i interesantan način
u suradnji s udrugom za popularizaciju znanosti “Svijet oko nas”:

4. srpnja, 9:00-10:30 Njezino kraljevsko veličanstvo – voda!
Na radionici proučavamo kako se različite tvari ponašaju u vodi, upoznajemo kemijska i fizikalna svojstva vode, na primjer toplinski kapacitet vode. Izazivamo površinsku napetost vode. Kao pravi znanstvenici rukujemo pincetom i kapaljkom. Razgovaramo o utjecaju plastike na okoliš te rješavamo kviz.

5. srpnja, 9:00-10:30 Otpad nije smeće
Na radionici se upoznajemo s ekologijom te pojmovima globalnog zatopljenja i klimatskih promjena. Raspravljamo o tome kako čovjek svojim djelovanjem utječe na okoliš, biljke i životinje te kako možemo vlastitim angažmanom ekološki djelovati. Učimo kako razvrstavati otpad te kako radi pročišćivač otpadnih voda. Izrađujemo lutkicu od odbačenih predmeta te rješavamo ekološki kviz.

6. srpnja, 9:00-10:30 Letimo u nebo
Izrađujemo raketu-epruvetu koju pokreće „posebno“ raketno gorivo: soda-bikarbona i ocat. Upoznajemo se s fizikalnim zakonima i pojavama koje omogućavaju našoj raketi da poleti. Učimo o letovima u svemir i svemirskim istraživanjima te zanimljivostima iz svakodnevnog života astronauta. Rješavamo kviz o svemiru i astronautima.

7. srpnja, 9:00-10:30 Mumificirana naranča i tajne starog Egipta
Upoznajemo se sa staroegipatskom civilizacijom, društvom, religijom i svakodnevnim životom. Učimo o postupku mumificiranja i tvarima koje su se u tu svrhu koristile. Mumificiramo naranču i rješavamo zabavni egipatski kviz.

8. srpnja, 9:00-10:30 Nikola Tesla – „čovjek koji je stvorio 20. stoljeće”
Na radionici učimo o električnoj energiji te zatvaramo (strujni) krug života i rada Nikole Tesle. Vlastitim prekidačem iz kućne radinosti palimo lampicu iznad glave Nikole Tesle. Na kraju se zabavljamo uz kviz i zanimljivosti o jednom od najvećih znanstvenika u povijesti.

Voditelji: Zvonimir Marić i Deborah Diener

od 10: 30 do 12  / Soba A / 1. Kat
Izradi svoju igračku – gusjenica od recikliranih materijala; svih pet dana ćemo izrađivati gusjenicu koju će djeca po završetku nositi doma. Voditeljica je Biserka Kopčok

od 10:30 do 12 Recikliraj i profitiraj – svaki dan ćemo naučiti kako reciklirati stvari i staro ruho pretvoriti u novo i funkcionalno. Radionice se izvode u suradnji s Zelenim klikom!
(do 10 djece maksimalno na radionici)
Voditeljice: Nikolina, Maja i Ivana

4.7. Izrada glinenih privjesaka s biljnim otiscima. U isto vrijeme, naučit ćemo zašto je važno koristiti ekološki prihvatljive i prirodne materijale u kreativnom radu.

5.7. Nemojte me baciti! Akcija spašavanja starog stolića i njegovo pretvaranje u ljepotana koji će još godinama krasiti uredske prostore.                                           

6.7. Aloha – poruke u ogrlici.  Inspirirani poznatim havajskim lei ogrlicama izradit ćemo naše verzije ogrlica s ohrabrujućim porukama. U havajskoj tradiciji lei ogrlice nose i dječaci i djevojčice, a simbol su prijateljstva, poštovanja, mira.

7.7. Od kartona do kameleona. Iskorištene kutije od jaja ili karton pretvorit ćemo u šarenog kameleona koji će se uklopiti u svaku dječju sobu.

8.7. Tkanje na iskorištene CD-e. Koristimo iskorištene materijale koje ćemo utkati u lijep novi predmet koji možemo darovati nekome ili jednostavno ukrasiti svoj prostor.

KREATIVNI INKUBATOR – besplatne radionice za djecu (6+)
Skip to content