Seminar “Jane’s Walk: Play the city game, it’s never the same!”

Centar za kulturu Trešnjevka, Zagreb, 18.-20.10.2019.

Sudjelovanje na seminaru bilo je besplatno i moguće za sve zainteresirane građane uz prethodnu najavu. Seminar  se održao u prostorima Centra za kulturu Trešnjevka.

Obrazac za prijavu ovdje

Seminar je financijski podržan od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Turističke zajednice Grada Zagreba, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Austrijskog kulturnog foruma i Mađarskog instituta u Zagrebu.

Trešnjevački donator: printaona Klamerica

 

„Onaj tko u vječnim obratima pojma igre i zbilje osjeća kako mu se magli dah, taj će uporište, koje mu je potonulo u logici, ponovo pronaći u etici. Igra po sebi nalazi se onkraj područja moralnih zasada. Sama po sebi ona nije ni loša ni dobra. A kad je pred čovjekom odluka o tome je li čin na koji ga nagoni volja propisan kao ozbiljnost ili dopušten kao igra, kamen kušnje pruža mu tek njegova moralna svijest.“ (Johan Huizinga, „Homo ludens“)

O seminaru:

Globalni projekt Jane’s Walk je pokrenut 2006. u Torontu (Kanada) s ciljem provođenja u stvarnost ideja urbanistice Jane Jacobs (1916.-2006.).Ona je promovirala ideju gradskihšetnji na kojima se ljudi okupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u zanimljivostima svojih gradova, ali i zajedničkoga aktivnog sudjelovanja u životu i razvoju po mjeri čovjeka.Aktivnosti ovog projekta provode se od 2006. i trenutno obuhvaćaju 372 grada u 58 zemalja na 6 kontinenata.

 

Zagreb se toj mreži gradova priključio 2015. godine kroz aktivnosti projekta „Mapiranje Trešnjevke“ u okviru Centra za kulturu Trešnjevka koji je lokalni organizator i koordinator projekta za Grad Zagreb. S ciljem povezivanja i ostvarivanja suradnje s kolegama,koji se bave sličnom problematikom u Zagrebu, ali i drugim hrvatskim i europskim gradovima, 2018. je godine održan prvi Jane’s Walk seminar pod naslovom „Jane’s Walk: Grad iz hodajuće perspektive, primjeri dobre prakse“ na kojem je sudjelovalo 30 sudionika iz 12 zemalja uz predavače iz Austrije, Slovenije i Hrvatske.

 

I ove će se godine, na drugom Jane’s Walk seminaru, tijekom predavanja, radionica i vođenih šetnji razmatrati iskustva s prethodnih sudjelovanja u projektu Jane’s Walk i drugih sličnih akcija, dok će posebna pozornost biti posvećena načinima na koje zabava, kreativnost, umjetničke intervencije i igra (gledani u najširem smislu tih riječi) mogu povoljno utjecati na kvalitetu života u gradovima, potaknuti građane na aktivan život te ih međusobno povezati.

 

 

Ciljevi:

Jane Jacobs, kanadska urbanistica i aktivistica,smatrala je da je iznimno važno da građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive te ih je poticala da se bolje upoznaju s okolinom u kojoj stanuju i rade. Kroz proces upoznavanja svoje okoline i osvješćivanja vlastitih životnih potreba u njoj, građani mogu kvalitetnije izražavati svoje želje i potrebe te time postaju aktivni sudionici u preobrazbi i oblikovanju grada prema mjeri njegovih stanovnika.

 

Elementi igre mogu biti snažan podstrek za aktiviranje građana, a time i poboljšanje kvalitete života kroz poticanje interesa, druženja, veselja, otkrivanja, a želja nam je doznati kroz razgovor i razmjenu iskustava na koje je sve načine moguće potaknuti građane na igru, uključiti ih, koristeći široki spektar sredstava primjenjivih u javnom prostoru (iznenađenje, smijeh, znatiželja, sudjelovanje u umjetničkim, pejzažnim i drugim intervencijama…).

 

 

Kome je projekt namijenjen:

Šetnje i ostala događanja u sklopu projekta Jane’s Walk pomažu građanima i posjetiocima grada u identifikaciji s lokalnom zajednicom, potiču povezivanje i među lokalnim stanovništvom, kritičko razmišljanje i aktivan pristup gradskoj svakodnevici i životu kroz uočavanje potreba i problema, razmišljanje o mogućnostima za njihovo rješavanje i sudjelovanje u njihovu rješavanju,bilo direktno, kroz kontakte s lokalnom samoupravom, ili indirektno, kroz lokalne udruge i interesne skupine. Stoga, ovaj je seminar namijenjen predstavnicima lokalne samouprave, nositeljima srodnih inicijativa, predstavnicima civilnih udruga te građanima općenito. Također, zbog poticanja kretanja i zdravog stila života, namijenjen je i svim onim institucijama i udrugama koje ga zagovaraju.

Sudjelovanje je besplatno i moguće je svim zainteresiranim građanima uz prethodnu najavu. Seminar će se održati u prostorima Centra za kulturu Trešnjevka.

„Na mjestu starih riječi ‘Sve je taština’ probija se drugi zaključak, s možda nešto pozitivnijim prizvukom, zaključak ‘Sve je igra’. To zvuči kao jeftin metaforički izričaj, puka nemoć duha, pa ipak je to mudrost do koje je došao Platon kada je čovjeka nazvao igračkom bogova.“(Johan Huizinga, „Homo ludens“)

Predavači su bili:

Andreas Lindinger, Beč; samostalni konzultant urbanog menadžmenta, organizator Jane’s Walk događanja u Beču.

János Klaniczay, Budimpešta; Mađarski centar za suvremenu arhitekturu (KEK), organizator Jane’s Walk događanja u Budimpešti.

Tímea Szőke, Budimpešta; Mađarski centar za suvremenu arhitekturu (KEK), koordinatorica projekata.

Višnja Kukoč, Split;arhitektica, docentica na Katedri za urbanizam na Fakultetu građevinarstva arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, organizatorica Jane’s Walk događanja u Splitu.

Lara Bolković, Pula; samostalni pejzažni arhitekt, organizatorica Jane’s Walk događanja u Puli.

Klara Šimunović, Zagreb; nezavisna menadžerica u kulturi, po struci copywriter, posljednih nekoliko godina bavi se samoiniciranim kulturnim projektima i umjetničkim praksama koje za cilj imaju povezivanje i umrežavanje umjetnika na nezavisnoj kulturnoj sceni. Autorica je jedne samostalne i nekoliko grupnih izložbi.

Danijel Kovač, Zagreb; kipar, radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nositelj kolegija „Umjetnost u javnom prostoru“ i sudionik projekta „Grad na drugi pogled“.

Vanja Radovanović, Zagreb;koautor i suvoditelj projekta „Mapiranje Trešnjevke“, jedan od koordinatora i voditelja Jane’s Walk događanja u Zagrebu.

Šetnje po gradu za predavače i goste su održali: 

Iva Silla, Zagreb; voditeljica obrta „Kazivačica“ koja je svojim projektom „Secret Zagreb“ od 2011. posvećena razvoju kreativnih projekata u kulturnom turizmu te se bavi temama interpretacije baštine.

Mario Miličić alias Mane Mei, Zagreb; čovjek prije svega, ulični umjetnik, grafiter, pjesnik. Grafitima se bavi 21 godinu i ulicu smatra najboljim medijem za izlaganje svojih radova.

 

Gošće:

Michaela Crevatin, arhitektica, Trst; samostalna arhitektica, organizatorica Jane’s Walk događanja u Trstu (Italija).

Tanja Novotni Golubić, Daruvar; zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije, incijatorica Jane’s Walk događanja u Daruvaru.

Sanda Kočevar, Karlovac; muzejska savjetnica Povijesnog odjela Gradskog muzeja u Karlovcu i viša predavačica na Veleučilištu u Karlovcu na kolegiju „Turističko vrednovanje kulturne baštine“ u sklopu kojega se provodi društveno korisno učenje – prepoznavanje potreba zajednice u turističkom vrednovanju i putem šetnji za različite grupe korisnika. Incijatorica Jane’s Walk događanja u Karlovcu.

 

Suradnja sa globalnim projektom Jane’s Walk

Centar za kulturu Trešnjevka preko svojeg projekta “Mapiranje Trešnjevke” već petu godinu sudjeluje u globalnom projektu “Jane’s Walk” kao lokalni partner za grad Zagreb. Do sada je u sklopu “Jane’s Walk” događanja od 2015. do 2018. održana 31 šetnja sa 1064 sudionika te jedno izdanje seminara (sa međunarodnim prisustvom) posvećenog toj temi, uz 4 predavača iz 3 zemlje (Austrija, Slovenija, Hrvatska) te 30 sudionika iz 12 zemalja.

Projektne aktivnosti tokom 2019. godine obuhvaćaju dvije glavne vrste aktivnosti:

• Organizirane vođene gradske šetnje za građane vikendima u mjesecu svibnju (18 šetnji pod vodstvom 18 osoba raznih profesionalnih i osobnih profila)

• Trodnevni seminar s međunarodnim sudjelovanjem (pozvani su predavači iz Austrije, Slovenije, Italije, Njemačke, Mađarske i Hrvatske), održava se 18.-20.10.2019., Zagreb, sa mjestom održavanja u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka.

Obje su aktivnosti u uskoj vezi sa globalnim pokretom pod nazivom Jane’s Walk koji ima sjedište u Torontu u Kanadi.

Jane Jacobs (1916.-2006.), kanadska urbanistica i aktivistica, smatrala je da je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive i poticala je ljude da se bolje upoznaju s okolinom u kojoj stanuju i rade. Kroz proces upoznavanja svoje okoline i osvješćivanja vlastitih životnih potreba građani mogu kvalitetnije izražavati svoje želje i potrebe i time postati aktivni sudionici u preobrazbi i oblikovanju grada prema mjeri njegovih stanovnika.
(više podataka o projektu na globalnoj web stranici: https://janeswalk.org/)

 

Jane’s Walk Zagreb šetnje održane tijekom svibnja 2019: 

Sve šetnje su se održale tijekom svibnja kada se u cijelome svijetu uz šetnje i prigodne programe obilježava godišnjica dana rođenja Jane Jacobs.

Evo i rasporeda održanih šetnji:

04.05.2019. (subota), Saša Šimpraga: „U potrazi za vrtom Schönbach”, sastanak u 17h na Gupčevoj zvijezdi

05.05.2019. (nedjelja), Domagoj Augusta: „Duplići Dubrave”, sastanak u 10:10h na početku Avenije Dubrava (okretište tramvaja Dubrava, javni sat kod raskrižja sa Štefanovečkom cestom)

08.05.2019. (srijeda), Goran Pinter: „Viđenje grada kroz prizmu Fedorovih ‘urbanih fenomena’”, sastanak u 11h u Parku Stara Trešnjevka, kod Ugla Fedora Kritovca na zgradi Centra za kulturu Trešnjevka

10.05.2019. (petak), Mladen Sokele: „Gračanska tura od mlina do tanjura”, sastanak u 17h kod trgovine “Spar”, ulica Gračani 7 (kod tramvajske stanice Gračani tramvaja br. 15)

11.05.2019. (subota), Mirela Ježina: „Suživot s potokom Črnomercom”, sastanak u 11h ispred bistroa “Mitnica”, ulica Črnomerec 37

11.05.2019. (subota), Nada Bezić: „Glazbena šetnja Gornjim gradom”, sastanak u 17h kod spomenika Andriji Kačiću Miošiću na raskršću Ilice i Mesničke ulice

12.05.2019. (nedjelja), Jasminka Klemenčić Zlica: „Od Savice do Šanaca: Gdje je nestala Savica, gdje su nestali Šanci”, sastanak u 16h kod donjeg lijevog ugla džamije, na kraju Gavelline ulice

17.05.2019. (petak), Mladen Perušić: „Šetnja središtem naselja Donji Vugrovec”, sastanak u 17h kod crkve u Vugrovcu, najpovoljniji dolazak javnim prijevozom je autobusom linije 261 za Goranec, polazak u 16:10 sati sa tramvajskog okretišta u Dupcu

18.05.2019. (subota), Lana Bunjevac: „Planinarenje počinje u centru Zagreba”, sastanak u 10h kod spomenika Miroslavu Krleži na početku Dubravkinog puta

19.05.2019. (nedjelja), Ivana Haničar Buljan: „Živim dakle stanujem u Podsusedu”, sastanak u 10h, na Podsusedskom trgu, kod panoa poučne staze

23.05.2019. (četvrtak), Melita Čavlović: „Tvornica gradi grad”, sastanak u 16h kod ulaza u poduzeće “Končar”, Fallerovo šetalište 22

24.05.2019. (petak), Vanja Radovanović: „ORA Sava, Odteretni kanal Sava-Odra-Sava, Sveučilišna bolnica Blato: Mjesta susreta zagrebačke socijalističke prošlosti i tko zna kakve budućnosti“, sastanak u 17:30h na Savskom mostu, početna stanica autobusne linije 112 za Lučko (autobus polazi u 17:40)

25.05.2019. (subota), Ksenija Banović: „Dugave uzduž i poprijeko”, sastanak u 10:30h, Dugave, kod centra Oktogon, pored javnog sata

25.05.2019. (subota), Daša Filipčić: „U potrazi za kvartom iz snova”, sastanak u 18h ispred Doma kulture Prečko

26.05.2019. (nedjelja), Milan Dalmacija: „Donji tok Blizneca – tračak prirode u industrijskom prostoru”, sastanak u 16h na tramvajskoj stanici Ferenščica

26.05.2019. (nedjelja), Tomislav Popović: “Tragom šumara Leusteka kroz podsljemenski kraj”, sastanak u 09:30h pred trgovinom Spar, Mlinovi 79

29.05.2019. (srijeda), Josipa Lulić: „Radnička Trešnjevka”, sastanak u 18h ispred Kulturnog centra Baza, Adžijina ulica 11

 

 

Jane’s Walk seminar/18.-20.10.2019., Cekate

Ključne riječi:

Skip to content