Izložba

INOVACIJE U ARHITEKTURI I DIZAJNU

Galerija Modulor

8. – 25.11.2022.

Otvorenje izložbe: 8.11.2022. u 19 sati

Ulaz je besplatan!

 

Troje autora ove izložbe povezuje višegodišnja suradnja u uzajamnom praćenju osobnih projekata arhitekture i dizajna, sudjelovanje u aktivnostima za utemeljenje Hrvatskog dizajnerskog društva, kao i Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, za održanje i unaprjeđenje njegova statusa te sudjelovanje u raznim javnim stručnim aktivnostima. Posebno ih povezuje rad predavača i voditelja radionica u okviru programa Međunarodne ljetne škole arhitekture u Motovunu kroz kolegij Tradicija, kreativnost i održivost kao i u radionici Metamorfoza grada 7 + 7 + 7. Razvijan je inovativan koncept radionica. Izvrstan interes i zalaganje studenata rezultirali su visoko ocijenjenim radovima svih generacija koji su javno izlagani i visoko ocijenjeni.

Izložba je prikaz triju tema troje autora koje su odabrali za istraživanje u okviru Malog umjetničkog istraživačkog projekta Arhitektonskog fakulteta.

Izložba posterima otkriva grafičke prijelome slične stranicama buduće istoimene publikacije. Izložba je popraćena projekcijom zajedničkog slide-showa. Postavit će se nekoliko izložaka autora koji svjedoče o vrlo raznolikom višegodišnjem radu autora.

Red.prof.art. Ljubomir Miščević, dipl.ing.arh.

Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet

Arhitektura kao industrijski dizajn – od inovacije do implementacije

 

Red.prof.art. Zlatko Kapetanović, dipl.diz.

Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, Odsjek – Studij dizajna

Arhitektura i dizajn – umreženost inovativne kreativnosti

 

Izv.prof.art. Sanja Bencetić, dipl.diz.

Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, Odsjek – Studij dizajna

Inkluzivni dizajn i arhitektura kao inovativni alati za oblikovanje okoline i društvene promjene

 

 

Red. prof. art. Ljubomir Miščević, dipl. inž. arh., Zagreb, 1954.

Diplomirao na Sveučilištu u Zagrebu, Arhitektonski fakultet (1979.), Dekanova i Rektorova nagrada, poslijediplomske specijalizacije, ovlašteni arhitekt i arhitekt urbanist, ovlašten za rad na nepokretnoj kulturnoj graditeljskoj baštini, registrirani znanstvenik i nacionalni stručnjak za pristupačnost.

Voditelj je kolegija Arhitektonskog projektiranja (UPSZ, S1 i S2 – Preddiplomski i RAP 1, Istraživanja, seminari, projekti – Diplomski studij). Nositelj i predavač kolegija Energetska i ekološka arhitektura (od 1991.), Održiva arhitektura (od 2007.), Visokotehnološka arhitektura (od 2008.), Arhitektura budućnosti (od 2019.), Oblikovanje održive arhitekture na Doktorskom studiju (od 2007.), Tradicija, Kreativnost i održivost u Međunarodnoj ljetnoj školi u Motovunu (od 2000.). Predavač na međunarodnom Poslijediplomskom studiju Održivo energetsko inženjerstvo (FSB, Zagreb), na Doktorskom studiju Arhitektura (AF, Zagreb) i na AF Sveučilišta u Ljubljani, gostujući predavač na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu i na AF u Ljubljani. Voditelj kolegija Sigurnost gradova na Poslijediplomskom specijalističkom studiju Upravljanje krizama na Sveučilištu u Zagrebu.

Voditelj Međunarodne ljetne škole arhitekture (od 2000.) i Studijskog centra u Motovunu (SUZ-AF), Istra. Poslijediplomski studij Urbanizam i prostorno planiranje završio je 1982. godine (SUZ, AF) i pohađao specijalistički međunarodni poslijediplomski seminar EK Bioklimatska arhitektura i praktični dizajn u Lisabonu DG XVII., 1993. Od 1985. sudjeluje u međunarodnom istraživačkom projektu (Hrvatska – SAD) Energetska i ambijentalna rehabilitacija u stanovanju na primjeru naselja Trnsko u Zagrebu. U postupku je doktorata znanosti.

Njegovi ostvareni projekti uključuju dvadesetak obiteljskih kuća (pasivne sunčane i pasivne kuće A+), višestambene zgrade, zgrade raznih javnih namjena i obnova. Teme njegovih istraživanja i stručnog rada su arhitektura, urbanizam, prostorno planiranje, interijer, industrijski i grafički dizajn, napredna energetska učinkovitost, održivost, inteligentna i visokotehnološka arhitektura, tehnološka inovacija, zaštita okoliša, očuvanje i obnova kulturne baštine, pristupačnost, upravljanje krizama i sigurnost, koje kontinuirano predstavlja na nacionalnim i međunarodnim konferencijama, izložbama i javnim predavanjima.

Nagrađivan je na brojnim arhitektonsko – urbanističkim natječajima. Dobio je i nagradu Hrvatske državne uprave za zaštitu okoliša 1995. i od Ford Motor Company za zaštitu prirodne i kulturne baštine 2000. Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivi razvoj – Osoba godine, Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju dobio je za 2021. godinu.

Izbor dužnosti:

Predsjednik Odbora za energetski učinkovitu i održivu arhitekturu i Odbora za pristupačnost u arhitekturi Hrvatske komore arhitekata (poticatelj, utemeljitelj i prvi predsjednik)

Predsjednik hrvatske sekcije u Međunarodnom udruženju za sunčevu energiju (ISES – Croatia)

Predsjednik udruge Hrvatski centar za obnovljive izvore energije (CERES)

Voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska (KPKHR), www.kpk.hr

Koordinator projekta Zelena infrastruktura u urbanim područjima i Kružno gospodarenje prostorom

i zgradama, Arhitektonskog fakulteta i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH.

Član je Odbora za izradu Vodiča za Zelenu i održivu gradnju Hrvatske.

Voditelj nekoliko EU projekata za Hrvatsku; PASS-NET (promocija pasivne kuće kao standarda gradnje u EU), IDES-EDU, PERFECTION, OPEN HOUSE, PASSREG (Intelligent Energy Europe – IEE), BISTEC i suradnik u projektu CAMPUS LIVING LABORATORY te u EU projektima INTENSE, ECO-SANDWICH (Program EU za ekološke inovacije) i CROSKILLS I. i II. s Građevinskim fakultetom (SUZ).

Urednik i član uredništva stručnih časopisa; Graditelj (glavni urednik), GO 21, Čovjek i prostor, Solarna tehnologija, Korak u prostor, Sun at work in Europe (UK), You Bild (YB, Italija). Član je nacionalnih i međunarodnih stručnih i znanstvenih odbora konferencija, recenzent, savjetnik, poticatelj i organizator domaćih i međunarodnih seminara i savjetovanja. Sudjeluje u raznim odborima za izradu nacionalnih i međunarodnih propisa.

Zagreb, 080709
Prof. Ljubomir Miscevic dip.ing.arh. sa Arhitektonskog fakulteta Sveucilista u Zagrebu u Kacicevoj ulici.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX

 

 

Red.prof.art. Zlatko Kapetanović, dipl.diz.

Zlatko Kapetanović rođen je 1953. u Zagrebu. Diplomirao na California lnstitute of the Arts / School of Design, 1976. Magistrirao je na Sveučilištu u Zagrebu. U Končarevom Elektrotehničkom institutu (ETI), Odjel dizajna, je zaposlen od 1978. do 1984. te ponovo od 1986. do 1990. Dvije je godine (1984.-1986.) zaposlen u Tvornici računskih strojeva u Zagrebu. Među njegovim najznačajnijim radovima u Končaru su projekt tiristorske lokomotive 442, tablet sistem za raspodjelu hrane, porodica aparata za zavarivanje, itd. Od 1997. je u stalnom radnom odnosu na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u čijem radu sudjeluje kontinuirano od 1989. godine. U zvanju je izvanrednog profesora. Sudjelovao je na 18. Zagrebačkom salonu, 1983., te 27. Zagrebačkom salonu, 1992. Njegova porodica aparata za zavarivanje osvojila je Pohvalu na međunarodnoj izložbi dizajna BIO 10 u Ljubljani 1984. Tablet sistem osvojio je Zlatnu medalju na međunarodnom sajmu ugostiteljske opreme INTECO ’87 u Brnu. Jedan je od dobitnika godišnje nagrade Vladimir Nazor (dodijeljena Odjelu za dizajn ETI) za 1983. godinu. Član Hrvatskog dizajnerskog društva od njegovog osnutka.

 

Izv.prof.art. Sanja Bencetić, dipl.diz.

Sanja Bencetić diplomirala je industrijski dizajn 1994. godine na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon diplome djeluje kao samostalni dizajner u području namještaja i malih interijera. Od 2000. godine predaje na istom Studiju dizajna, u početku kao asistent a danas kao izvanredna profesorica umjetnosti na predmetima Industrijski dizajn, Metodologija dizajna, Ergonomija i Inkluzivni dizajn. Također predaje predmet Industrijski dizajn na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Titulu magistra znanosti stekla je 2008. godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Glavno područje njezina interesa je inkluzivni dizajn, u kojem se bavi dizajnom (Taktilna slikovnica Dar, autorice Pećirko, Matković i Bencetić, druga nagrada na međunarodnom natječaju Typhlo&Tactus 2011), sudjeluje i vodi međunarodne radionice (All Inclusive Sarajevo2009, Extra/Ordinary Design Zagreb 2011), predaje i mentorira studentske projekte, te objavljuje i sudjeluje na međunarodnim konferencijama (Include 2009, Include 2011).

Izložba INOVACIJE U ARHITEKTURI I DIZAJNU
Skip to content