Ante Svarčić i Ulica Ruđera Boškovića

izložba u galeriji Modulor 

16.5. – 2.6.2023.

Otvorenje izložbe: 16.5.2023. u 19 sati, galerija Modulor 

 

Izložbom i predavanjem predstavit će se rad nedavno preminulog arhitekta Ante Svarčića (1938. – 2021.) i njegov autorski pristup glavnoj ulici realiziranog dijela natječajnog rada Split 3. Projektiravši ulicu za “druženje, razgovore i šetnje“, Svarčić je više od 50 godina pratio njen šušur s prozora svoga biroa. Stručne brošure, tekstovi, fotografije, nacrti i tipičan alat arhitekta daju kontekst u kojem nastaje Ulica Ruđera Boškovića, programirana, planirana, projektirana i građena za stanare i studente, od Sveučilišta prema športsko – rekreacijskim sadržajima uz more. Nažalost, ostala je nedovršena u posljednjoj, priobalnoj dionici. Kopije originala projekata najvažnijih zgrada u ulici, uz originalne crteže fasada i njihove umjetničke interpretacije daju cjelovit uvid u najvažniji dio Svarčićevog opusa.

Ideju i snagu ovog maestralnog poteza najlakše je iščitati pogledom na nedavno restauriranu maketu koja prikazuje središnji dio ulice građen od 1970. do 1979.  godine. Maketa je poklon Obitelji Svarčić Udruzi Inova. Izradio ju je Zlatko Viđak, maketar Urbanističkog zavoda Dalmacije, a restaurirao ju je Vanja Valtrović.

 

Izložba je ostvarena uz potporu Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilo društvo.

 

Autorice izložbe: Udruga Inova

                                     Jelena Borota, Mariana Bucat, Višnja Kukoč

Fotografije:  Lea Jurčić, Boris Kragić

Grafike: Ante Milas, Ivan Svaguša Svagi

Predavanje:  O Anti Svarčiću, Ulici Ruđera Boškovića i Splitu 3

Ulica Ruđera Boškovića je pješačka ulica postavljena u smjeru rimske centurijacije. Ortogonalna mreža pješačkih putova i stambenih ulica čije kostur nosi povezuje cijeli Split 3. Arhitektonsko rješenje ulice Ante Svarčić je utemeljio na osnovnom urbanističkom rješenju koje je rezultat urbanističkog natječaja za treći gradski rajon i na provedbenom planu za cijelo naselje. Svojim rješenjem dao je značajan doprinos hrvatskoj, ali i svjetskoj arhitekturi.

Predavačice: Jelena Borota, Mariana Bucat, Višnja Kukoč

 

O Udruzi Inova: 

Udruga za istraživanje urbanističke teorije i prakse Inova je formalna i neformalna grupa stručnjaka, znanstvenika i umjetnika koji se okupi minimalno jednom godišnje u okviru manifestacije 50 godina Splita 3 – ulice, kvartovi, stanovnici. Radionica, ljetno kino na skalama, izložba, koncert ispred Udruge Kvart, radionica, popularna i znanstvena predavanja, modna revija, pravna pomoć za stanare, pub kviz o Splitu 3, urbane promenade neke su od aktivnosti s kojima započinje ljeto u tom dijelu grada već šest godina. Cilj Udruge je kroz razne aktivnosti proučavati prostor i poučavati o prostoru. Aktivna sredina za reafirmaciju i reanimaciju potvrđenih vrijednosti u urbanizmu.
Jelena Borota je urbanistica, Mariana Bucat i Višnja Kukoč su arhitektice. Uz ostalo, znanjem i iskustvom kritički promišljaju o doprinosu Splita 3 dosadašnjem i budućem planiranju razvoja Splita. Sve tri stanuju, žive, guštaju i rade u Splitu.

 

 

Izložba “Ante Svarčić i Ulica Ruđera Boškovića”
Skip to content