Financira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

O INKLULAB-U

U partnerstvu s Radionom i Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba te, od ove godine, Max Teatrom i Tifološkim muzejom, Centar za kulturu Trešnjevka provodi već drugu godinu zaredom projekt #inkluLab koji ima za primarni cilj doprinijeti boljoj dostupnosti kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom. #InkluLAB je prvi puta održan 2021-2022. godine, na inicijativu voditelja inkluzivnih programa Centra za kulturu Trešnjevka koji je prepoznao potencijal suradnje organizacija koje donose inovacije u umjetničkom, kulturnom i obrazovnom sektoru s onima koje rade s osobama s invaliditetom. Osim na našoj stranici, informacije o projektu možete pronaći na stranici nositelja projekta klikom ->ovdje.


GLAVNE AKTIVNOSTI

Projekt se sastoji od tri glavne programske linije, #inkluEDULab, #inkluTeatar i #inkluPrototip – koje otkrivaju aktivnosti i ciljeve koje ovaj projekt namjerava realizirati.

Programska linija #inkluEDULab se sastoji od edukativnih aktivnosti koje smjeraju razmijeniti znanja između partnerskih organizacija i javnosti o radu s osobama s intelektualnim oštećenjima te koristi i mogućnosti DIY (do-it-youself), tj. uradi sam kulture u radu s ovom marginaliziranom skupinom.

Glavne aktivnosti (rujan 2022 – listopad 2023):

  1. Radionica o pravima na pristup umjetnosti i kulturi za osobe s invaliditetom (Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba)
  2. Pristupačnost za sve – ekspertna radionica (Tifološki muzej)

Suradnja Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, Tifološkoj muzeja i Radione unaprjediti će ljudske resurse i znanja kojima barataju njihovi zaposlenici, koji će sada biti vještiji u radu s osobama s intelektualnim oštećenjima. Jednako tako, ova suradnja unosi inovacije u neformalno-obrazovnom radu (radionice) za osobe s intelektualnim oštećenjima koje će stječi znanja i iskustva u kombiniranju elektronike i umjetničkih djela.

Programska linija #inkluTeatar posvećena je inkomporaciji prethodnih znanja s kazališnim i glumačkim znanjima i promociji inkluzije kroz razvoj inovativne predstave koja će premijerno biti izvedena u Centru za kulturu Trešnjevka

Glavne aktivnosti (ožujak – lipanj 2023):

  1. Kazališna režija i scenska prilagodba javnog nastupa (Max Teatar)
  2. Scenska prilagodba i javni nastup Vjeverica (Max Teatar i Centar za kulturu Trešnjevka)

Pod vodstvom Max Teatra, u Centru za kulturu Trešnjevka će se održati premijera predstave “Danil Harms: Sasvim neobični slučajevi”, 12. svibnja 2023. godine u 18h (Velika dvorana s 238 sjedala).

Premijera je to predstave koja oživljava i prezentira teme od interesa za same izvođače, te prikazuje njihove sposobnosti, kreativnost i humanost – uz umjetnički i stručni doprinos Max Teatra koji ih je kvalitetno inkomponirao s utjecajima s književnim djelima Daniila Ivanoviča Harmsa. Osmislili su je izvođači – korisnici iz Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, pod stručnim vodstvom Max Teatra i uz podršku nositelja projekta Radione – Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture i Centra za kulturu Trešnjevka. Ne manje važno, ova predstava predstavlja kontinuirani razvoj u povećanju pristupačnosti kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom, kojem Centar za kulturu Trešnjevka teži, i na čemu radi, zajedno s partnerima, u sklopu programa #InkluLAB, br.2: Hibridne umjetnosti, izvedbene prakse i taktilna senzorika likovnosti, financiran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, u sklopu Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj. Posebno smo ponosni što već drugu godinu zaredom realiziramo “inkluLAB program s uvijek novom i inovativnom predstavom koja potiče i razvija umjetnost osoba s invaliditetom.

 

Igraju: Božena Simatović, Evica Perković, Vedran Vranar, Mia Sertić, Samija Zaydan, Nataša Tisanić i Nives Rizman

Dramatizacija: Željko Mavrović 
Režija: Marina Kostelac
Pomoćna režija: Nikolina Bakmaz
Glazba: Davor Rocco
Kostimi: Tihana Ostreš
Scenografija i vizualni: Paola Bučar
Video: Tomislav Tukša 

 

 

Programska linija #inkluPrototip posvećena je nadogradnji suradnje ostvarene tijekom #inkluLAB2 projekta, u kojem će Tifološki muzej i Radiona realizirati inovativne aktivnosti koje će u praksi pokazati stečeno znanje koje omogućuje nadilaženje određenih prepreka pristupačnosti koje iskušavaju osobe s invaliditetom u nastojanjima da sudjeluju u kulturnim i umjetničkim aktivnostima.

Glavne aktivnosti (lipanj – rujan 2023):

  1. Taktilna slika – produkcija prototipa (Tiflološki muzej & Radiona)

Ova suradnja realizirati će zajednički program prilagodbe, odnosno, svojevrsnog oživljavanja likovnog djela (slikarskog platna) koji se omogućuje taktilni doživljaja tog djela osobama oštećenog vida.


FOTO ALBUM (PREMIJERA PREDSTAVE)VIDEO SNIMKA PREMIJERE PREDSTAVE


 

PROMOTIVNI MATERIJALI


 

Logotip projekta

Dizajn: Paola Bučar

Dizajn: Paola Bučar

Dizajn: Paola Bučar

Dizajn: Paola Bučar

Dizajn: Paola Bučar

Dizajn: Paola Bučar

Dizajn: Paola Bučar


ARHIVA


#InkluLAB (2021)

#InkluLAB-2: Hibridne umjetnosti, izvedbene prakse i taktilna senzorika likovnosti (2022-2023)
Skip to content