Financira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

O INKLULAB-U

U partnerstvu s Radionom i Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba te, od ove godine, Max Teatrom i Tifološkim muzejom, Centar za kulturu Trešnjevka provodi već drugu godinu zaredom projekt #inkluLab koji ima za primarni cilj doprinijeti boljoj dostupnosti kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom. #InkluLAB je prvi puta održan 2021-2022. godine, na inicijativu voditelja inkluzivnih programa Centra za kulturu Trešnjevka koji je prepoznao potencijal suradnje organizacija koje donose inovacije u umjetničkom, kulturnom i obrazovnom sektoru s onima koje rade s osobama s invaliditetom.


GLAVNE AKTIVNOSTI

Projekt se sastoji od tri glavne programske linije, #inkluEDULab, #inkluTeatar i #inkluPrototip – koje otkrivaju aktivnosti i ciljeve koje ovaj projekt namjerava realizirati.

Programska linija #inkluEDULab se sastoji od edukativnih aktivnosti koje smjeraju razmijeniti znanja između partnerskih organizacija i javnosti o radu s osobama s intelektualnim oštećenjima te koristi i mogućnosti DIY (do-it-youself), tj. uradi sam kulture u radu s ovom marginaliziranom skupinom.

Glavne aktivnosti (rujan 2022 – ožujak 2023):

 1. Radionica o pravima na pristup umjetnosti i kulturi za osobe s invaliditetom (Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba)
 2. Radionica Što su oštećenja vida i sljepoća te kako pristupiti slijepim i slabovidnim osobama (Tifološki muzej)
 3. Pristupačnost za sve – ekspertna radionica (Tifološki muzej)
 4. Paula Bučar: Diorama (Radiona)
 5. Ana Horvat, Deborah Hustić, Layla Munitić: Pick-up senzori i ozvučivanje predmeta – DIY elektro-akustika (Radiona)
 6. Konduktivne boje i elektronika – Elektronička-dodirna slika (Radiona)
 7. Radionica elektroničkog zvuka za osobe s oštećenjima vida i slijepima – DIY zvučni orkestar (Radiona)
 8. Radionica Taktilnih knjiga tehnikom 3D ispisa (Radiona)

Suradnja Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, Tifološkoj muzeja i Radione unaprjediti će ljudske resurse i znanja kojima barataju njihovi zaposlenici, koji će sada biti vještiji u radu s osobama s intelektualnim oštećenjima. Jednako tako, ova suradnja unosi inovacije u neformalno-obrazovnom radu (radionice) za osobe s intelektualnim oštećenjima koje će stječi znanja i iskustva u kombiniranju elektronike i umjetničkih djela.

Programska linija #inkluTeatar posvećena je inkomporaciji prethodnih znanja s kazališnim i glumačkim znanjima i promociji inkluzije kroz razvoj inovativne predstave koja će premijerno biti izvedena u Centru za kulturu Trešnjevka

Glavne aktivnosti (ožujak – lipanj 2023):

 1. Kazališna režija i scenska prilagodba javnog nastupa (Max Teatar)
 2. Scenska prilagodba i javni nastup Vjeverica (Max Teatar i Centar za kulturu Trešnjevka)

Pod vodstvom Max Teatra, u Centru za kulturu Trešnjevka će se održati premijera predstave “Danil Harms: Sasvim neobični slučajevi”, 12. svibnja 2023. godine u 18h (Velika dvorana s 238 sjedala).

Premijera je to predstave koja oživljava i prezentira teme od interesa za same izvođače, te prikazuje njihove sposobnosti, kreativnost i humanost – uz umjetnički i stručni doprinos Max Teatra koji ih je kvalitetno inkomponirao s utjecajima s književnim djelima Daniila Ivanoviča Harmsa. Osmislili su je izvođači – korisnici iz Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, pod stručnim vodstvom Max Teatra i uz podršku nositelja projekta Radione – Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture i Centra za kulturu Trešnjevka. Ne manje važno, ova predstava predstavlja kontinuirani razvoj u povećanju pristupačnosti kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom, kojem Centar za kulturu Trešnjevka teži, i na čemu radi, zajedno s partnerima, u sklopu programa #InkluLAB, br.2: Hibridne umjetnosti, izvedbene prakse i taktilna senzorika likovnosti, financiran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, u sklopu Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj. Posebno smo ponosni što već drugu godinu zaredom realiziramo “inkluLAB program s uvijek novom i inovativnom predstavom koja potiče i razvija umjetnost osoba s invaliditetom.

 

Dramatizacija: Željko Mavrović 
Režija: Marina Kostelac
Pomoćna režija: Nikolina Bakmaz
Glazba: Davor Rocco
Kostimi: Tihana Ostreš
Scenografija i vizualni: Paola Bučar
Igraju: Božena Simatović, Evica Perković, Vedran Vranar, Mia Sertić, Samija Zaydan, Nataša Tisanić i Nives Rizman
Video: Tomislav Tukša 

 

 
 

Programska linija #inkluPrototip posvećena je nadogradnji suradnje ostvarene tijekom #inkluLAB2 projekta, u kojem će Tifološki muzej i Radiona realizirati inovativne aktivnosti koje će u praksi pokazati stečeno znanje koje omogućuje nadilaženje određenih prepreka pristupačnosti koje iskušavaju osobe s invaliditetom u nastojanjima da sudjeluju u kulturnim i umjetničkim aktivnostima.

Glavne aktivnosti (lipanj – rujan 2023):

 1. Taktilna slika – produkcija prototipa (Tiflološki muzej & Radiona)

Ova suradnja realizirati će zajednički program prilagodbe, odnosno, svojevrsnog oživljavanja likovnog djela (slikarskog platna) koji se omogućuje taktilni doživljaja tog djela osobama oštećenog vida.


PROMOTIVNI MATERIJALI


 

Logotip projekta

Dizajn: Paola Bučar

Dizajn: Paola Bučar

Dizajn: Paola Bučar

Dizajn: Paola Bučar

Dizajn: Paola Bučar

Dizajn: Paola Bučar

Dizajn: Paola Bučar


ARHIVA


#InkluLAB (2021)

#InkluLAB-2: Hibridne umjetnosti, izvedbene prakse i taktilna senzorika likovnosti (2022-2023)
Skip to content