GLAS TREŠNJEVKE broj 58/59

Besplatno kvartovsko glasilo

 

 

Drage Trešnjevčanke i Trešnjevčani,

pred vama je novi broj. Kao i uvijek, za vas smo se potrudili istražiti novosti iz kvarta i donijeti zanimljive teme. Naši novinari, i ovaj su put, „zasukali rukave“ i zavirili kroz vrata nekih novih priča.

Osvrćemo se na planove Vijeća mjesnih odbora koji se trude stavitiposeban naglasak na unaprjeđenje kvalitete života građana te učinkovitije provođenje vremena u kvartu.

Centar za kulturu Trešnjevka otvorio je svoja vrata izložbi predmeta od keramike naziva Može i bez struje gdje su predstavljeni radovi nastali u okviru radionice primitivnog paljenja keramičarke Danijele Pičuljan. Da glazba spaja ljude, potvrdili su nam zborovi 45. tog glazbenog natjecanja održanog na sceni CeKaTe-a. Uz zabavan i edukativan program družili smo se i u parku EmillaCosseta na danima Prečkog.

Ne bi to bilo to, da se ne bavimo i „trešnjevačkim poslima“. Družili smo se sa majstorima šahovskog kluba Ericsson Nikola Tesla koji su nam otkrili male tajne velikih igrača na crnobijeloj ploči. Naša se redakcija odlučila okušati i u provjeri znanja na sve popularnijoj kviz pub sceni, a savjete nam je dao „lovac“ iz PotjereKrešimir Sučević Međeral i Petra Lypolt iz Hrvatskog kvizaškog saveza. No, tu nismo stali, prošetali smo po kvartu i sami se uvjerili kako je kuglanje sve popularniji sport na Trešnjevci.

Da je Trešnjevka živopisna i nudi bogat sadržaj, svjedoče nam i antikvarijati koji još žive, a knjige na policama „drže stražu“ kao pravi čuvari duha vremena.

Donosimo priču o nekretninama, a zamirisala nam je i ponuda iz Tvornice zdrave hrane. Osvrćemo sena veliki povratak festivala koji su duže vrijeme „spavali“ u sjeni korona brojki.

Ovoga proljeća pričali smo i Franom Ridjanom, jednim od naših najpoznatijih tv i radijskih voditelja, koji je našoj redakciji otkrio svoje male trešnjevačke navike.

Kao i uvijek, tu je i redovita kolumna naše poznate psihologinje Dubravke Miljković, ovoga puta na temu „Grlite se“. Za sam kraj, neizostavni povijesni feljton koji prati povijesni put Sjeverne Trešnjevke, od polja i livada do Doma Sportova, kafića, i nekih novih vremena…

Pišite nam i dalje prijedloge.

Redakcija Glasa Trešnjevke želi vam ugodno ljeto.

 

Novi broj možete pročitati ovdje.

 

___________

Časopis izlazi kvartalno od 2007.god. uz potporu Vijeća gradskih četvrti Trešnjevke-sjever i Trešnjevke-jug. Prezentira velik broj tema iz raznih područja: djelovanje lokalne samouprave, male komunalne akcije, kultura, obrazovanje, sport, poslovni razgovori, sigurnost u kvartu, urbanizam, povijest i sl. Odabirom tema želimo obuhvatiti bitne dimenzije života jedne zajednice.

Izlazeći u kontinuitetu već dvanaest godina časopis je stekao znatno čitateljstvo svih uzrasta koje s nestrpljenjem očekuje novi broj. Posebno valja istaknuti dobru komunikaciju s velikim brojem građana koji pišu, predlažu teme, javljaju se s komentarima, postavljaju pitanja. 

Na taj način građani sami dijelom kreiraju sadržaje i tako ostvaruju temeljno pravo da budu informirani i da informiraju, te time sudjeluju u životu lokalne zajednice, grade njenu koheziju i utječu na odluke svoje, a time i šire zajednice. Europski parlament podržava stvaranje i jačanje lokalnih medija i medija u zajednici koji ne rade pod pritiskom profita, u kojima građani daju znatan doprinos medijskim sadržajima.

Ovim glasilom građani dobivaju medij koji bitno doprinosi izgradnji identiteta kvarta i koji ih informira o onome što se zbiva u njihovoj neposrednoj okolini, a osobito vezano uz kulturne događaje, zanimljiva zbivanja i poznate stanovnike kvarta.

Glas Trešnjevke broj 58/59
Skip to content