Glas Trešnjevke 64/65

 

Drage Trešnjevčanke i Trešnjevčani,

pred vama je zimski broj. I ovoga su puta naši novinari krenuli na putovanje kvartom kako bi vam ispričali najljepše priče.

Osvrćemo se na planove vijeća mjesnih odbora koji se trude staviti poseban naglasak na unaprjeđenje kvalitete života građana te učinkovitije provođenje vremena u kvartu.

Centar za kulturu Trešnjevka već drugu godinu priča »Priče koje liječe« čiji je cilj prikazati i terapeutski učinak književnosti. CeKaTe je otvorio vrata i petom UPSET art festivalu gdje umjetnost osoba s invaliditetom i inkluzija postaju epicentrom događaja.

Ne bi to bilo to da se ne bavimo i trešnjevačkim poslima. Na tom putu svaka priča  govorila nam je jezikom koji svi razumiju – jezikom ljubavi.  

Da ljubav uvijek nađe put i nepokolebljivo nosi na svojim leđima stvaralačku moć, svjedoči i priča o argentinskom umjetniku Carlosu Ignaciju Bellanteu koji je zbog ljubavi i došao u Zagreb. Priča o trešnjevačkom hip-hoperu Krunoslavu Jakopcu svjedoči  o ljubavi prema glazbi i kulturi hip-hopa već tri puna desetljeća.

Družili smo se i s umirovljenom patronažnom medicinskom sestrom Nevijom Župan. Ona je tijekom četrdesetogodišnjeg radnog staža svijetlim bojama oslikala životna platna mnogih i tako u naslijeđe ostavila empatiju i ljubav.

U našoj rubrici Oni znaju predstavljamo umjetnika Ivana Koppa čije slike, budeći radost i optimizam, izazivaju sve veći interes.

Da Trešnjevčani mogu uživati i u predstavama u susjedstvu, pobrinuo se i KunstTeatar, a sve što vas zanima o povijesti Trešnjevke možete doznati u Muzeju susjedstva Trešnjevka.

Zavirili smo i u Krofnu, prvi bar posvećen slasnim krafnama. Popratili smo i Park(ing) day, dan kad parkirno mjesto postaje prostor za druženje. Doznali smo i da nogometni stadion u Kranjčevićevoj ulici uskoro dobiva novo ruho. Ove smo zime razgovarali i s pjevačicom Antonijom  Matković Šerić Tonkom koja je našoj redakciji otkrila svoje male trešnjevačke navike. Je li život crno-bijela šahovska ploča ili ima i drugih nijansi, pročitajte u kolumni naše psihologinje Dubravke Miljković. Za sam kraj, neizostavni feljton o iščezlim trešnjevačkim potocima kojih se sjećaju oni čiji su životi tekli paralelno s njima.

 

Ni zamke ni trikovi vremena ne mogu oduzeti pravo i želju za dijeljenjem, pomaganjem i ljubavlju. Na tragu te misli, redakcija Glasa Trešnjevke želi vam sretnu i uspješnu 2024. godinu!

Zorana Ćetković

 

 

NOVI BROJ GLASA TREŠNJEVKE PROČITAJTE OVDJE 

 

 

Glas Trešnjevke 64/65
Skip to content