FROOOM! filmska škola za djecu i mlade u Cekate – Zagreb

FROOOM! je inovativni stvaralačko-produkcijski obrazovni program koji nudi djeci i mladima mogućnost ulaska u svijet filma onkraj standardnog gledateljskog iskustva, kroz osmišljavanje i snimanje vlastitih filmova u tri nastavne razine radionica: početnu, naprednu i majstorsku.
Program je namijenjen djeci od 8 do 13 godina (u višim razinama i do 18 godina).
Svakom djetetu se tijekom procesa rada pristupa individualno te se radi na osnaživanju, poticanju samopouzdanja te otkrivanju darovitosti polaznika. Provodi je neprofitna međunarodna umjetnička i produkcijska platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti Bacači Sjenki.U Cekate FROOOM! radionice održavaju se ovog ljeta  u tjednu od 23. kolovoza do 27. kolovoza. Polaznici istražuju Platonove špilje, Laterne Magice, kineske Zoetrope, francuske Praxinoskope, tajne produkcijskih labirinata, pisanje scenarija te redateljskog zanata.Radionice traju cijeli dan, to jest od 8:00 h kada se počinjemo skupljati te započinjemo s razigranom nastavom u 9:00 h koja traje do 15:15 h, s pauzom za fini topli obrok oko 12.30h. Svaki dan oko 11h gledamo dugometražne ili kratkometražne antologijske i najnovije dokumentrane, igrane, animirane ili eksperimentalne filmove i potom ih analiziramo iz različitih motrišta: likovi, mjesta i vrijeme radnje, posebne tehnike snimanja, način režije, glume, snimanja, montaže, dramaturgije, itd. Djeca nakon 15h mogu ostati i slobodno se igrati u sigurnom okolišu uz stalan nadzor voditelja do 16h.

početnoj radionici , na primjer, učimo analizirati i gledati film s kritičke strane i iz neočekivanih motrišta, učimo zapravo igrajući se, a konkretno učimo o planovima, kadrovima, filmskim vrstama i rodovima, učimo kako napisati scenarij te temeljno prolazimo stop animaciju preko koje učimo o ulozi i o važnosti montaže i pričanja priča – dramaturgiji. Igramo se svega i sa svim što je učinilo film mogućim: od kineskih zoetropa, manirističkih optičkih eksperimenata, preko francuskih praksinoskopa, camere obscure i analogne filmske trake, do dronova, videofonije, televizije, pametnih telefona i kompjuterskih igara. Učimo o filmu kao posebnom bilježenju stvarnosti i načinu komuniciranja te o filmu kao umjetnosti. Sve kroz igru i zajednički! Polaznike na ovo nezaboravno filmsko putovanje vode redateljica Mia Maros, dramska pedagoginja i izvođačica Irena Bočkai te psihologinja i glumica Hana Matejašić.

naprednoj radionici polaznici ponavljaju sve što su naučili na početnoj te povezuju svoje iskustvo s filmom i medijskim sadržajima s kojima su se susreli u međuvremenu između dvije radionice. Zatim zajedno s ostalim polaznicima i voditeljima razvijaju priče koje će pretočiti u dokumentarne, igrane ili eksperimentalne filmove, a cijelo vrijeme (ako žele), uz pomoć pametnih telefona ili iPada snimaju kratke filmove stop animacije svega što se oko njih događa – making of Frooom! Svoje priče i scenarije međusobno razmjenjuju i zagovaraju te na kraju, nakon produkcijske pripreme, razvoja scenarija u knjigu snimanja, odabira lokacija (location scouting) i izvođača/glavnih likova (casting) snimaju film i pripremaju ga za montažu. Ovu radionicu vode nagrađivani redatelj, snimatelj i montažer Karlo Vorih te redateljica i snimateljica Bojana Burnać.


U majstorskoj radionici režije iskusni polaznici mogu svoje znanje o filmu produbiti hvatajući se redateljske palice i kroz praktičan rad proučiti različite tehnike ovladavanja scenama kroz režiju. Radionicu vodi redatelj i montažer Vjeran Vukašinović.

Prijave i više informacija na: https://www.frooom.eu/shop/  ili na https://www.frooom.eu/prijave/

Svi prostori Cekatea su redovito dezinficirani i držimo se preporuka zaštite od Covida-19!

Podrška FROOOM! programima u Zagrebu: Kreativna Europa i podprogram Media, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Agencija za elektroničke medije, Grad Zagreb; Bacače Sjenki podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.
FROOOM! filmska škola za djecu i mlade
Skip to content