Kazališni ponedjeljak i Odjel za kazalište i film – Matica hrvatska, Zagreb predstavljaju Kazalište Kalmana Mesarića

 

KALMAN MESARIĆ

 GOSPACKO DETE & MUTNI POSLI

Ponedjeljak, 6. svibnja 2019. / Centar za kulturu Trešnjevka, 20:00h

Kazališni ponedjeljak posvećen Kalmanu Mesariću  u kojem  će nastupiti:  1 teatrolog, 2 predstave, 3 grada, 5 knjiga, 12 glumaca, 10 tamburaša

 

 

Kalman Mesarić (1900.- 1983.) izuzetan je kazališni čovjek i odličan pisac građanskih i pučkih komedija koji je danas nepravedno zanemaren. O  njegovim će dramama govoriti prof. dr. sc. Sanja Nikčević,  a dvije grupe će predstavama, nastalim prema Mesarićevim djelima (Mutni posliiz Preloga i Gospacko dijete iz Draganića), pokazati kako je on i svevremen i suvremen jer je lako prilagodljiv današnjem selu i gradu.

Dani Kalmana Mesarića od 2014. godine odvijaju se  svakog rujna dva tjedna u Prelogu, rodnom gradu Kalmana Mesarica. Programom se predstavlja autor (objavljuju se i igraju njegove drame, govori se i piše o njemu), ali se afirmira i njegova poetika (pučko i građansko kazalište) te vrijednosti koje je svojim životom i djelom zastupao. Manifestacija ujedno predstavlja i današnje pisce koji slijede Mesarićevu poetiku te budi nadu da se u vremenu buke i crnila može o problemima govoriti duhovito, zabavno, pametno i sa sretnim krajem!

Takva će biti i ova večer, Dan Kalmana Mesarića u Zagrebu, na koju vas pozivamo!

 

PROGRAM

 

PREDSTAVE:

Kalman Mesarić Gospacko dete  KUD „Sv. Juraj Draganić“ (Draganić)

Kalman Mesarić Mutni posliKazališna scena Kalmana Mesarića (Prelog)

 

NAJAVA:

dr. sc. Sanja Nikčević: Komedije Kalmana Mesarića ili ponovno otkrivanje velikog dramatičara

 

VIŠE O PROGRAMU

DANI KALMANA MESARIĆA

            Dani Kalmana Mesarićapokrenuti su 2014. u Prelogu, piščevu rodnom gradu. Osnovna motivacija bila je dvojaka. Prva je bila želja za upoznavanjem Preloga s vlastitim sugrađaninom i poticanje interesa za njegov opus. Zato su započeli s objavom njegovih djela (roman Dravom zlato plovi, 2014. i četiri drame: Gospodsko dijete, dijalektalna  komedija 2015; I u našem gradu,urbana komedija 2016.; Poslovne tajne, urbana komedija 2017.; Korak preko rampe,   špijunska pustolovina 2018.) uz izložbe, predavanja, promocije, seminare, radionice i predstave. Druga motivacija bila je afirmacija Mesarićeva svjetonazora i poetike predstavljanjem kreativnih sugrađana iz Preloga i okolice koji stvaraju poeziju, prozu ili dramu pučke poetike. Ta poetika afirmira svijet oko sebe i upravo u Mesarićevu kraju ima velik broj kvalitetnih ostvarenja. Godine 2016. i 2017.  program dolazi i u Zagreb na jedan dan u sklopu djelatnosti Odjela za kazalište i film Matice hrvatske

Dani Kalmana Mesarićasu doista pokazali da se može djelovati od najmlađih uzrasta (učenici osnovne škole sami su inicirali programe upoznavanja s piscem ali i tražili uvrštavanje Kalmana Mesarića u lektiru) do uglednih stručnjaka koji su potaknuti na novo čitanje, što je rezultiralo tematom u časopisu Matice hrvatske Kolo(2/2016), okruglim stolom u Zagrebu 2017. te znanstvenim skupom u Prelogu 2018. Takva manifestacija na najbolji način pokazuje kako se u današnje vrijeme moguće oduprijeti medijskoj buci koja nam nameće globalnu, bešćutnu, bezličnu, crnu sliku svijeta – zagovarajući vrijednosti koje volimo i potičući vlastitu sredinu da djeluje, možemo upoznati i zavoljeti sami sebe i ono dobro u sebi.

 

KALMAN MESARIĆ

MESARIĆ, KALMAN(Prelog, 17. IX. 1900.– Zagreb, 29. I. 1983) hrvatski je književnik i redatelj. Radio je u Zagrebu kao činovnik, novinar i pomoćni redatelj u HNK-u, studirao je dramaturgiju u Berlinu. Do kraja II. svjetskog rata režirao je i prevodio u HNK-u. Kasnije je postao ravnateljem drame i redateljem u nekoliko hrvatskih i bosanski

h kazališta, a poznat je i po pedagoškoj djelatnosti jer je svuda  pokretao dramske studije. Režirao je velik broj djela u rasponu od klasike do suvremene drame. U početku književnog i kazališnog djelovanja blizak je avangardnim umjetničkim pokretima (ekspresionističke drame tiskane u knjizi Kozmički žongleri, 1925.). Kasnije se okreće drugoj poetici: u zagrebačkome HNK-u 1931. izveden mu je pučki igrokaz Joco Udmanić, potom nekoliko uspješnih građanskih komedija iz zagrebačkoga društvenog života (I u našem gradu, Poslovne tajne, Korak preko rampeobjavljene u knjizi Među nama, 1937.). Njegova komedija Gospodsko dijete, postavljena 1936.   zagrebačkome HNK-u, jedna je od najboljih i najpopularnijih hrvatskih komedija između dvaju svjetskih ratova. Cijeli je život, osim djelima, svoju poetiku zagovarao i teorijskim tekstovima jer je pisao eseje i kritike (poznat je po negativnoj kritici Lede Miroslava Krleže). Objavio je i pučki roman Dravom zlato plovi (1973.), a posmrtno mu je objavljen roman Poker Baltazara Bodora (2000.). Grad Prelog i Kazališna scena Kalmana Mesarića od 2014. objavljuju njegova djela u zasebnim izdanjima.

 

KALMAN MESARIĆ:

GOSPACKO DETE, komedija

 

KUD „Sv. Juraj Draganić“, Draganić

Prema  Gospodsko dijeteKalmana Mesarića

Adaptacija: Marica Boričević, Višnja Golub, Draženka Jagatić i Anđela Županić

Režija:Draženka Jagatić

 

Lica:

Šimun Barković (Petar Prstac);

Jaga Barković, Šimunova žena (Anđela Županić);

Marica, unuka Šimuna i Jage (Valentina Vidinić);

Jožek, unuk Šimuna i Jage (Ivan Jazvac /Ivan Vidinić);

Miško Vrbanić, Maričin zaručnik (Tomislav Golub);

Dr. Albin pl. Majur,  fiškal, odvjetnik iz Zagreba (Robert    Krlin);

Irma pl. Majur, Albinova žena (Alenka Bujan);

Valent, vježbenik u uredu dr. Majura (Tomislav Lacković);

Cilika, kuharica kod Majurovih (Barica Turčić);

Uz Tamburaški sastav KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić.

 

Predstava je adaptacija jedne od najpoznatijih hrvatskih kazališnih komedija napisane na kajkavskom dijalektu Gospodsko dijeteKalmana Mesarića.  Kroz duhovitu priču, koja se vrti oko izvanbračnog „gospodskog“ djeteta („djeteta ljubavi“), radnja predstave prikazuje dvije odvojene sredine, gradsku i seosku, koje jedna uz drugu, svaka na svoj način, potpuno različito žive u vrijeme između dva svjetska rata. Iz dijaloga se i radnje jasno ocrtava koje brige i problemi muče seljake, a kako istovremeno u gradu žive gospoda intelektualci koji imaju dovoljno novaca i izgrađen položaj u društvu. Poznati seoski moral prikazan je kroz posebnost likova, odnosno njegove pozitivne (poštenje, skromnost, nevinosti i naivnosti), ali i negativne (spletke) strane, dok su likovi iz gradske sredine željni samo javnog ugleda, a koji se često temelje na lažnoj dobrotvornosti.

Uz sve komične zaplete, u pozadini predstave prepoznaje se slika vremena, odnosno gospodarska kriza te teški položaj seljaka (neimaština, teški fizički rad, veliki porezi i nameti…).

U vrijeme između dva svjetska rata način života seljaka u Draganiću u odnosu na seljake iz prigradskih sela Zagreba, koja su prikazana u izvornom djelu, gotovo se uopće nije razlikovao. Male su i razlike i u govoru i frazama, stoga je bilo lako  radnju preseliti iz sela Šestina u selo Draganić, pri čemu se zadržala dijalektalna igra između gradskog i seoskoga govora.

 

Dramska družina osnovana je 2006. godine i dosad na repertoaru ima postavljenih pet predstava sve temeljene na događajima i načinu života osobitim za Draganić radi očuvanja običaja i draganićkog mjesnoga govora koji nezaustavljivo izumire i nestaje. S dvije je predstave Društvo predstavljalo Karlovačku županiju na Festivalima hrvatskih kazališnih amatera. U Kastvu 2007. izvedena je predstava Tribljačice, jeste dešle?(o trebljenju perja)  i 2011. u Starigradu na otoku Hvaru predstava Sedmakim v Karlavac, s frtaljicu domof(o putovanju iz Draganića u Karlovac i nazad). Obje su osvojile  nagrade festivala, prva za zaštitu kulturne baštine, a druga u kategoriji inovativnosti (s tim da je bila nominirana i za najbolju predstavu u cjelini i za zaštitu kulturne baštine). Treća predstava Sliku tvoju ljubim  (o ženidbi bračnih parova s različitih kontinenata koji se upoznaju preko slike) na županijskoj smotri kazališnih amatera osvojila je nagradu za najbolji tekst i najbolju žensku glavnu ulogu,  na  26. Smotri kazališnog stvaralaštva u Vukovarko-srijemskoj županiji nagradu za najbolju scenografiju, a sudjelovala je i na Smotri folklora u Zagrebu. Četvrta predstava adaptacija je poznatog dramskog djela Gospođa ministricaBranislava Nušića, prebačena je u Draganić za vrijeme drugih parlamentarnih izbora u RH. Sve je predstave publika izvrsno prihvatila kako u izvornoj sredini tako i gostujući u drugim mjestima: Zagreb, Karlovac, Ogulin, Jastrebarsko, Sv. Križ Začretje, Gospić, Hvar, Lepoglava, Duga Resa, Retkovci, Buševec, Ozalj, Vrhovac, Gorica Svetojanska, Pisarovina, Sv. Klara, Mihovljan, Slunj… Za svoj je rad Društvo zavrijedilo niz nagrada i priznanja (npr. javno priznanje Općine Draganić 2003. i 2011. godine; javno priznanje Skupštine Karlovačke županije u 2003. i 2008. godini; zlatnu plaketu Hrvatskog sabora kulture 2004. god. i 2009. god.)

Više o aktivnostima Društva može se doznati na internetskoj stranici

www.kudsvetijurajdraganic.hrwww.facebook.com/KudSvJurajDraganic/

 

 

KALMAN MESARIĆ:  

MUTNI POSLI, komedija

 

Prema Poslovnim TajnamaKalmana Mesarića

Izvodi: Kazališna scena Kalmana Mesarića, Prelog

Autor adaptacije teksta: Mirjana Hržić, Marija Hranjec

Redatelj: Marija Hranjec

Lica:

Albert Gorjanski, šef tvornice (Zlatko Hržić);

Vera, radnica u tvornici (Nataša Žerdin);

Geta, Albertova mama (Štefica Kolarić);

Branko, radnik u tvornici (Renato Žerdin);

Tereza, radnica u tvornici (Mirjana Hržić).

 

Ljubav, novac  i jedna dobitna, a izgubljena srećka u trokutu između vlasnika tvornice, tajnice i radnika, uz još neke gospođe koje pomažu ili odmažu po potrebi. Napisano tridesetih godina, ali mi danas znamo o čemu se govori pa je zato radnja prebačena i u naše vrijeme i u Prelog!

            Kazališna scena Kalmana Mesarića osnovana je 2016. godine kao završni događaj projekta Dana Kalmana Mesarićakoje je scena nastavila organizirati u Prelogu, a povremeno i u Zagrebu. Prema tekstu Kalmana Mesarića Poslovne tajne, 2018. godine postavila je  predstavu Mutni posli. U Zagrebu će biti izvedeni dijelovi predstave.

 

 

Kazališni ponedjeljak 6.5. u 20 sati VEČER KALMANA MESARIĆA
Skip to content