Već 8. PSSST! ove godine se održava 6.7. i 8. studenog 2014. god. Riječ je o jedinstvenom filmskom festivalu u Hrvatskoj jer umjetnost nijemoga filma predstavlja na nov, uzbudljiv i zabavan način revitalizirajući interes za korijene filmske umjetnosti.

PSSST! je rijedak dragulj i na europskoj kulturnoj sceni gdje usprkos brojnim filmskim manifestacijama nedostaje inicijative koja bi umjetnicima i umjetnicama pružila priliku da svoje vještine okušaju kroz ovaj specifičan (i zahtjevan!) umjetnički oblik. Stoga smo ponosni da vas na PSSST!-u možemo upoznati s nijemim filmom u drugačijem svjetlu, kroz spoj moderne tehnologije i osnovne filmske forme.

Brojnošću posjetitelja i raznolikošću filmova PSSST! je potvrdio svoju posebnost i važnost na filmskoj festivalskoj sceni.

Nijemi film, uz odgovarajuću glazbenu pratnju, uljuljat će vas u stanje sanjarenja; njegovu hipnotičnost ne narušava gruba stvarnost izgovorene riječi. Publika u mračnoj kinodvorani, očarana i začarana slikom i glazbom može doživjeti nešto nalik zajedničkom snu. Dakako, transport na drugu razinu svijesti ne bi bio moguć bez ekspresivne pratnje naših trodimenzionalnih majstora zvuka.

U natjecateljskom dijelu programa prikazujemo domaće i međunarodne nijeme filmove svih rodova uz zvučnu pratnju što pruža posebno gledateljsko iskustvo.Osim natjecateljskog dijela, publika može uživati u i projekcijama  remek djela nijemog filma, kako iz zlatnog doba tako i suvremena ostvaranja.

Ideja se javila prije sedam godina iz nekoliko razloga. Kao prvo, postoji značajna recentna produkcija nijemog filma, što govori da je riječ o aktualnoj i živoj formi, a na ovom Festivalu autori imaju mogućnost predstavljanja svog rada. Interesu i produkciji svjedoči velik broj nijemih filmova koji dolaze iz svih europskih zemalja. Nadalje, u zlatnom dobu nijemog filma pronalazimo korijene filma kao takvog; umjetnička i zanatska rješenja, kao i ideje ovoga vremena trajno su utjecali na razvoj filma; želimo skrenuti pozornost na ovaj kontinuitet uza sav tehnološki napredak koji je medij filma proživio i još proživljava. Konačno, nijemi film je iznjedrio niz remek-djela koja su nepravedno zapostavljena u dobu 3D spektakla, na koje podsjećamo Festivalom, i koji će svojom specifičnom poetikom i vizualnošću uvijek privlačiti publiku, od studenata filma do filmskih stručnjaka, kao i svih onih između koji jednostavno vole film. Razvoj Festivala kroz ovih pet izdanja je u potpunosti opravdao smjelu ideju pokretanja ove manifestacije.

Više o PSSST!-u – propozicije, prijavnicu… –  pogledajte na stranici Festivala: festivalnijemogfilma

8. PSSST! Festival nijemog filma
Skip to content