Autorica izložbe: Ksenija Foretić

Otvorenje: 20.9. 2018. u 19 sati

Trajanje: do 3.10. 2018.

 

Arhitekt Vlado Petričević svoju je arhitektonsku naobrazbu formalizirao prije 50 godina (1968.)  diplomskim radom na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom Drage Galića, a od tada do danas ostvario je bogat arhitektonski opus. Upravo su prvi radovi ovog autora znakoviti i značajni – kao dio njegova opusa, ali i u kontekstu predstavljanja arhitektonske struke u to vrijeme. Naime, tada se u Hrvatskoj formira i posve nov smjer: industrijski dizajn. Za tu tada novu disciplinu ne postoji formalno obrazovanje u državi, ali u vrijeme kada industrija radi punom parom, dizajn je neophodan.  Posve logično, počeci uvođenja naobrazbe upravo su na studiju arhitekture, temeljeni na iskustvima Bauhausa. Upravo zato temelje dizajna stvaraju arhitekti okpljeni u EXAT 51, revolucionarni umjetnički pokret koji prati najsuvreenije svjetske umjetničke tokove, ali i postavlja temelje dizajna kao struke u Hrvatskoj. 1963. osnovan je Centar za industrisjko oblikovanje, prva formalna institucija za dizajn koja predstavlja temelj za afirmaciju dizajnerske struke. Upravo u toj instituciji Vlado Petričević radi svoj prvi poslijediplomski zadatak: Fedor Kritovac povjerava mu oblikovanje displeja za prodavaonicu tvornice Jadran te nastavlja rad u CIO-u.

Njegov najisaknutiji rad svakako je dizajn garniture namještaja od masivnog slavonskog hrasta “LOVAC LUKA” za tvornicu Oriolik, u suradnji s Vladimirom Šobatom. Tim radom Vlado Petričević koristi tradicionalne materijale unoseći novu estetiku temeljenu na tada več postojećoj tradiciji hrvatskog dizajna. Arhitekt po obrazovanju okušava se u jednom od najkompleksnijih dizajnerskih izazova: u dizajnu stolca, tj. u ovom slučaju naslonjača. Iako je “LOVAC LUKA” komplet namještaja za višu srednju klasu i svojom robusnošću traži i veći prostor, – što znači i viši standard, ovdje se već naslućuje demokratičnost dizajna; naime, autor predviđa mogućnost lakšeg transporta isporukom proizvoda u dijelovima koje krajnji korisnik može sam sastaviti, a u tu je svrhu snimljen i kratki film autora Ladislava Galete u kojem je korak po korak predstavljen način montaže proizvoda.

Upravo taj rani rad Vlade Petričevića u sebi ujedinjuje mnoge elemente koji svjedoče o sudjelovanju tada mladog rhitekta u velikom trenutku prekretnice, osobito u arhitektonskoj struci. “LOVAC LUKA” predstavlja primjer rada mladog arhitekta nakon što su pioniri struke postavili temelje dizajna u umjetničkom pokretu EXAT 51 i instituciji CIO.

Na izložbi u galeriji Modulor taj trenutak moguće je evocirati postavom jedne zaokružene priče: naslonjač “LOVAC LUKA” postavljen je u prostoru uz repliku ambalaže. Priču zaokružuje vizualni materijal na zidovima: nacrti kompletnog sustava namještaja iz navedene cjeline koje stavljaju naslonjač uz kontekst,  nacrti i fotografije te film Ladislava Galete.

Skip to content