BIOT(R)OP 1234765 je autorski projekt umjetnice Tonke Maleković i pisca Luke Bekavca. Otvorenje izložbe biti će u petak, 22.11. 3013. u 19 sati. Izložba traje do četvrtka, 5.12. do 12 sati.

Večeras galerija Centra za kulturu, ako još uopće postoji, vjerojatno izgleda poput smetlišta, podzemnog tunela zatrpanog hrpama krame, rekvizita bez jasne namjene, razderanih plakata, fotografija i objekata koji su zauvijek izgubili svoju atribuciju, i sve to počiva među sjenama oštrih listova, pod njihanjem grana pajasena što u tim ruševinama stvaraju ozračje nekakvog uništenog kolonijalnog carstva u tropima.
Međutim, sve je počelo davno prije, kad je netko rekao kako na Trešnjevci “više nema mjesta”. Sjećam se kako sam već tada pomislio da se to ne odnosi samo na katastrofalne urbanističke tjesnace i slijepe ulice, niti zagušenje prometa koje je biciklistima, a prolaskom vremena i pješacima, onemogućilo svako kretanje. Učinilo mi se da je riječ o nečemu drugačijem: o sažimanju materije u zgrčenu, izobličenu konstrukciju, o kompresiji koja u tom fragmentiranom krajoliku stvara nulte točke, mrtve prostore, geometrijski nemjerljive, slične ubodu iglom u istrošeno tkanje našeg prostorvremena. Poput inverzije tijeka, napuknuća u dnu korita, ubodi su počeli propuštati nešto drugo, i kao da je kretanje kojim to polako izbija i raste počelo upravo na onim križanjima materijala gdje najviše “nema mjesta”, nalik filamentima crne tvari, greškama gradskog planiranja koje se pretvaraju u cvjetove čiste negacije.

L.B.

_ _ _

Tonka Maleković (Zagreb, 1982.) diplomirala je 2006. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2003. izlaže na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko umjetničkih nagrada (Essl Award 2007, prva nagrada; Nagrada 43. zagrebačkog salona 2009.; HDLU-ova Nagrada mladom umjetniku 2010., finalistica nagrade Radoslav Putar 2010. itd.) i umjetničkih rezidencija (KulturKontakt Austrija, C.I.A. Pariz, P.A.C.T. Zollverein, Essen; Temporary City, Pečuh, CHIOSC, Kišinjev, DEFAULT Materclass in Residence, Lecce itd.). Članica je HDLU-a, HZSU-a i Udruge za suvremenu umjetnost Slobodne veze.

Luka Bekavac (Osijek, 1976.) diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju, a zatim i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje od 2006. radi na Odsjeku za komparativnu književnost. Pisao je tekstove različitih profila za Zarez, Quorum, Tvrđu, Gordogan, Frakciju, Književnu reviju, 15 dana, Akt te emisije Trećega programa Hrvatskog radija i Radija 101. Objavio je romane Drenje (2011.) i Viljevo (2013.).

BIOT(R)OP 1234765

Ključne riječi:

Posljednje iz kategorije: Galerija Modulor, Izložbe

Skip to content