Bajka o ribaru i ribici

Bila jednom jedna zlatna ribica, ispunjavala je želje, ali pazite što želite, jer bi vam se želje mogle i ostvariti… Ribar je pustio ribicu, no žena je htjela korito, kuću, plemstvo… Siroti je ribar zajedno s ribicom ispunjavao sve želje, do presudnog trenutka…

Prema motivima djela A. S. Puškina: „Bajka o ribaru i ribici“ nastala je istoimena predstava koju izvodimo za djecu stariju od tri godine, roditelje i bake i djedove.  Ovo je predstava koja se izuzetno zaigrano i duhovito poigrava s potrošačkim mentalitetom. Cijena ulaznica je 25 kuna.

Dob: 3+

Autor: A. S. Puškin

Dramatizacija: Hrvoje Zalar

Režija: Ivana Boban,

Glazba: Mario Mirković

Scenografija: Dinka Jeričević

Kostimografija: Petra Dančević

Glume:  Mirta Zečević i Hrvoje Zalar

Aleksandar Sergejevič Puškin

Aleksandar Sergejevič Puškin

Aleksandar Sergejevič Puškin (Moskva, 6. lipnja 1799. – Sankt Peterburg, 10. veljače 1837.), ruski pjesnik, dramatičar i prozaik. Aleksandar Puškin ima ugled velikog ili izvanrednog ruskog pjesnika, te ga se smatra utemeljiteljem suvremenog književnog ruskog jezika. Puškin je među prvima u Rusiji počeo pisati narodnim jezikom i distancirao se od književnosti romantizma popularne u Zapadnoj Europi. Stvorio je stil koji je miješao satiru, romantiku i dramu. Najpoznatija djela su mu: Jevgenij Onjegin, Boris Godunov, Pikova dama i Bajka o ribaru i ribici.

SAŽETAK
Bajka o ribaru i ribici je priča koju je napisao 1833. godine. Smatra se da se siže bajke temelji na pomeranskoj bajci O ribaru i njegovoj ženi (njem. Vom Fischer und seiner Frau) iz zbornika braće Grimm, s kojoj se dosta podudara, a također ima zajedničkog s ruskom narodnom bajkom Pohlepna starica (u kojoj se umjesto zlatne ribice pojavljuje čarobno drvo). Mjesto bajke je smješteno na žalu sinjega mora, a tema je borba između dobra i zla.

"Bajka o ribaru i ribici", Mirta Zečević i Hrvoje Zalar
"Bajka o ribari i ribici", Mirta Zečević i Hrvoje Zalar
"Bajka o ribaru i ribici", Mirta Zečević i Hrvoje Zalar

NEDJELJNA MATINEJA: Bajka o ribaru i ribici / 23. 3. / 11.30
Skip to content