Teatar na Trešnjevci Centra za kulturu Trešnjevka
Odgoj umjetnošću za umjetnost
Teatar na Trešnjevci (TNT) dio je Centra za kulturu Trešnjevka i bavi se odgojem kazališne publike i stvaraoca svih dobi. To je odgoj: umjetnošću za umjetnost! Usporedo se razvija rad s profesionalcima i amaterima, usporedo se odgajaju i poučavaju i publika i stvaraoci.
RAD S AMATERIMA
1.    Pri TNT-u od 1995. godine djeluje Diletantsko kazalište Pentravci koje sa svojim brojnim članovima svake godine priredi novu premijeru komedije s kojom puni dvoranu Centra i potom odlazi na gostovanja. Uskoro će izvesti premijeru nove predstave „Vrlo skliska nizbrdica“.  Njihova uspješnica „Rado bi se udala“ Vjekoslava Dominija još je uvijek na repertoaru.
2.    Dramski studio Teatra na Trešnjevci djeluje od 2003. godine. U njemu profesionalni glumci i dramski stvaraoci rade s djecom i odraslima. Iako je temeljna nakana da se preko dramske umjetnosti odgaja publika i budući stvaraoci, da se učenjem tehnika javnog nastupa, govora i predstavljanja djeca i odrasli pripremaju za svakodnevne životne situacije, na kraju školske godine organizira se predstavljanje rada koje je najčešće u obliku gotove predstave za koju polaznici sami pripreme i kostime, rekvizite,  a nerijetko i plakate učeći se cjelokupnom procesu zajedničkog stvaranja. Ove je godine u okviru Dramskog studija pokrenut i lutkarski studio za djecu od šest do 12 godina. Težište je u radu s jednostavnim materijalima (karton, papir, vodene bojice), pa djeca sama kreiraju svoje lutke, potom kreću u prostor, stvaraju dramske situacije i potom oblikuju male pokazne vježbe, pa i cjelovite predstave.  Pokrećemo i rad sa studentima i umirovljenicima. Kolektivnom igrom snaži se zajedništvo i uči život u zajednici.
3.    Program UPSET, koji vodi dr. sc. Ivan Hromatko, istovremeno je i sociološko istraživanje i rad u lokalnoj zajednici kojemu je cilj prebroditi predrasude prema različitima i boriti se protiv diskriminacije svake vrste. Kazalište je sredstvo kojim se to postiže, svrha je upoznavanje drugoga i drukčijeg i stvaranje skladnog (su)odnosa sa sobom i sa svijetom u kojem se različitost podrazumijeva. Sudjeluju psiholozi, sociolozi, dramaturzi i korisnici s raznovrsnim motivima sudjelovanja.
RAD S PROFESIONALCIMA
1.    TNT surađuje s Akademijom dramske umjetnosti, pa su 2012. godine čak dvije diplomske predstave mladih redatelja (Iva Srnec i Lovro Krsnik)  s profesionalnim akterima izvedene za profesore i studentsku i redovnu publiku na velikoj pozornici Centra. Isto tako CeKaTe je pružio tim mladim stvarateljima mogućnost da svoje predstave pripreme u Centru dajući im mogućnost pokusa na velikoj pozornici, pružajući im tehničku i marketinšku podršku. Centar i ADU pripremaju za kraj travnja 2013. godine susret zagrebačke, osječke, riječke i splitske umjetničke akademije i medijske visoke škole. Bit će to prigoda da tijekom jednog vikenda studenti i profesori vide na pozornci CeKaTea što se i kako radi u drugim sredinama, a potom će se održati tribina o gorućim kazališnim pitanjima današnjice. Razgovarat će profesori na pozornici, a u publici će biti studenti koji će imati prigodu postavljati pitanja i komentirati iznesene rasprave.
2.    Centar je svojevrsni inkubator za predstave i nezavisne kazališne skupine. One pripremaju i izvode svoje predstave za djecu i odrasle. Zahvaljujući potpori zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, te skupine imaju mogućnost održavanja proba i potom održe premijeru i reprize svojih predstava u Centru, prije odlaska na turneje u druge krajeve i prostore. Zauzvrat dobiju svu nužnu logistiku, kadrovsku i tehničku, koja im nedostaje.
3.    TNT u Centru organizira nedjeljne matineje za djecu. Po izuzetno povoljnim cijenama, jeftinije nego u profesionalnim repertoarnim kazalištima, roditeljima i djeci se omogućuje pristup kvalitetnim umjetničkim sadržajima. Neki su programi za korisnike i besplatni, tako od ove jeseni 2012. prikazujemo animirane filmove Zagreb filma („Profesor Baltazar“) za djecu i odrasle uz slobodan ulaz. Želimo djeci i roditeljima pružiti povoljnu prigodu za kvalitetne zajedničke doživljaje.

Skip to content