«MARIONETA  –  ideja, konstrukcija, animacija»

Lutkarska radionica

Za učitelje, studente, glumce i sve zainteresirane, otvaramo  radionicu marionete u siječnju 2018.

 Sudionici radionice mogu biti osobe bez kazališnog predznanja, ali i profesionalci, i srednjoškolci i odrasli.

Sedmodnevna radionica bit će od 8.do 14. siječnja 2018. 

Tko se upiše prije kraja kalendarske godine nudimo popust 30 posto. Dakle, cijena radionice je 750 kuna, a za polaznike koji se upišu ove godine cijena je 525 kuna.  

O radionici 

 

Radionica «MARIONETA  –  ideja, konstrukcija, animacija» temelji se na kazališnim i pedagoškim zamislima prof. Albrechta Rosera. Njemački lutkar A. Roser, smatrajući da je tehnologija nerazdruživa od interpretacije, uobličio je konstrukcijska i animacijska načela kao niz praktičnih postupaka koji lutki omogućuju da bude kompleksni i zaokruženi kazališni instrument, a lutkaru lako i brzo ovladavanje lutkom: svaka tehnološka zadanost izravno se reflektira u animaciji, ne konstruira se lutka, već lutkin pokret, a animacija se ne zamišlja kao apstraktno «prodahnuće životom» (što god to značilo), već kao razrada procesa interakcije koji se odvija između lutkara, lutke i publike, na čemu se temelji «dojam i mogućnost života mrtve materije».

Marioneti, najzahtjevnijoj kazališnoj lutki, pristupa se dvojako, s teorijske i s praktične strane. Osnovni cilj je potaknuti vlastiti i samostalni kreativan pristup prema lutkarskom kazalištu, povezati tehničko-konstrukcijske i kazališno-animacijske principe, pokazati da je tehnološko razmišljanje neodvojivo od scensko-izvedbenoga, da su izrada i gluma s lutkom dvije strane istog, neodvojivog procesa.

Polazeći od jednostavnijih do zamršenijih tipova lutke, razrađuju se tehničko-animacijske karakteristike Tücher-marionete (marioneta od komada platna) i Kopf-Schulter-marionete (marioneta s ramenima i glavom). Svaki «korak» u konstrukciji marionete zamišljen je kao postupna razrada specifičnih zadatosti materijala i animacijskog potencijala: Tücher-marioneta tematizira spoj i mobilitet čvrstog i ‘pokretljivog’ materijala, Kopf-Schulter-marioneta nalazi se na razmeđi između animacije različitih materijala i konkretnih kiparsko-likovnih formi.

Seminar, u trajanju od 7 dana (po 8 sati), obuhvaća teorijsko-povijesni uvod u lutkarstvo, upozvnavanje sa klasičnim lutkarskim tehnikama (marioneta, javajka, guignol, kazalište sjena, stolna bunraku -lutka), upoznavanje s dva tipa marionete (Tücher-marioneta, Kopf-Schulter-marioneta), principe konstrukcije i izradu marioneta (tehnička izrada i likovno oblikovanje), animaciju i dramaturgiju scena s marionetama. Svaki polaznik radionice izrađuje 2 do 4 marionete (konstruira mehanizam za vođenje, izrađuje dijelove i oslikava ih), svladava animaciju i dramaturgiju, nastupa s lutkom. Svrha radionice je da se svaki polaznik teorijski, tehnički i praktično osposobi za izradu i igru s marionetom.

Nakon konstrukcije i animacijskih osnova preostaje još lutku smjestiti unutar vlastitog kazališta, unutar dramaturgije pojedinačnih solo-scena (tipičnih za kazališni vid kakvog je realizirao A. Roser), a zatim propitati mogućnosti sadržajnog potencijala: da li je marioneta danas i dalje virtuozan zabavljački instrument ili joj možemo povjeriti uistinu kompleksne misaone sadržaje? Trenutno stanje marionetskog kazališta u svijetu pruža dojmljive dokaze i za jedno i za drugo, a svakom lutkaru prepušteno je ili bolje  –  svaki lutkar trebao bi biti osposobljen i potaknut sâm nastaviti istraživati u tim smjerovima.

 

II.

    Satnica radionice u siječnju 2018.

 

  1. dan 9. siječnja 2018. 

(9.00 -13.00): povijesno-teorijski uvod u lutkartvo i demonstracija osnovnih tipova lutaka

(marioneta, javajka, guignol, kazalište sjena, stolna bunraku –lutka)

(15.00-19.00): uvod u marionetu: principi konstruiranja

 

  1. dan 10. siječnja 2018. 

(9.00-13.00; 15.00-19.00): izrada Tücher-marionete

 

  1. dan 11. siječnja 2018. 

(9.00-13.00): završetak izrade

(15.00-19.00): osnove animacije

 

  1. dan 12. siječnja 2018. 

(9.00-13-00; 15.00-19.00): vježbe animacije

 

  1. dan 13. siječnja 2018. 

(9.00-13.00): dramaturgija solo-scena i nastupa s lutkom

(15.00-19.00): pojedinačni rad sudionika na solo-scenama

 

6. dan 14. siječnja 2018. 

(9.00-13.00; 15.00-19.00): pojedinačni rad sudionika na solo-scenama

 

7. dan 14. siječnja 2018. 

(9.00-13.00): rad na skupnim scenama, priprema za nastup

(15.00): zajednički nastup sudionika radionice (ukoliko postoji mogućnost, seminar možemo završiti izvođenjem pojedinačnih lutkarskih scena na ulicama i trgovima)

 

 

PREDBILJEŽBE NA tnt@cekate.hr, tntcekate@gmail.com, 0913027418

Osoba za kontakt: Želimir Ciglar

 

 

Voditelj radionice Dubravko Torjanac

Životopis voditelja

Dubravko Torjanac akademski je kazališni redatelj. U Zagrebačkom kazalištu lutaka režirao je predstavu “Jaje” Zlatka Krilića koja je odigrana više od 500 puta. Trenutačno je zaposlen u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

Rođen je 1957. u Varaždinu, diplomirao je kazališnu režiju i radiofoniju (AKFIT, 1982.), radio je kao asistent na glumačkom odjelu AKFIT i kao redatelj u Dramskom programu Hrvatskog radija. Režirao je šezdesetak predstava za odrasle, za djecu, lutkarske (u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Varaždinu, Virovitici, Čakovcu, Sisku). Od 1994. umjetnički je rukovoditelj i redatelj Dječje i lutkarske scene u HNK Varaždinu. Lutkarstvo (marionetu) učio je kod prof. Albrechta Rosera u Stuttgartu. Piše kazllišne, lutkarske i tekstove za djecu. Adaptirao ih je za radio i kazalište. Kao izvanredni profesor predaje marionetu na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a za svoj je rad primio brojne nagrade i priznanja.

 

 

UPIŠITE SE U RADIONICU MARIONETE 15+ / upisujemo polaznike za siječanj 2018. / radionica će biti od 8. do 15. 1. 2018.
Skip to content