Dvorana CeKaTe – Festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade
Festival suvremenog plesa namijenjen u prvome redu djeci i mladima, donosi bogat program predstava, radionica i drugih edukativnih programa.
Pridružite se i sudjelujte u bogatom plesnom rasporedu:
10. listopada u 19 h
“Sestre po krvi / Blutsschwestern” (13+)

Corinne Eckenstein, FoXXfire theatre (AT)
Trajanje: 80min
Režija i koncept: Corinne Eckenstein
Koreografija: Corinne Eckenstein I ansambl
Koncept prostora: Corinne Eckenstein
Glazba: Sue Alice Okkubo
Kostimi: Andrea Simeon
Fotografija i video: Rainer Berson
Producentica: Alexandra Hutter
Izvođačice: Lilie Lin, Romy Kolb, Maria Teresa Tanzarella, Caroline Weber, Hicran Taptik
Pet mladih žena osvaja pozornicu – one su sestre. Zajednica je to u kojoj nalaze sigurnost, prijateljstvo, ljubav, ali i zabavu. Deklariraju se protiv svih atribucija i očekivanja, ali njihova borba za neovisnost često je krivo shvaćena. One su na rubu odrastanja i na početku viđenja sebe kao dijela društva. Propituju svoj identitet i nose se s ranjivošću vlastitih tijela.
Diljem svijeta mlade žene dižu svoje glasove: u borbi protiv nasilja, za pravo na obrazovanje i na samoodređen život. No koji prikazi ženstvenosti ih okružuju tijekom njihovog odrastanja i kroz koja iskustva s nasiljem, seksualnošću i samoodređenjem prolaze?
dschungelwien.at

11. listopada u 10h
“Daj mi pokret” (10+)

ZAVOD FEDERACIJA (SI)
Trajanje: 50 min
Autorstvo i izvedba: Andreja Rauch Podrzavnik i Gregor Kamnikar / Zavod Federacija
Zvuk: Josip Maršić
Produkcija: Zavod Federacija
Ulazim u prazan galerijski prostor. Velik je i u njemu ima puno eha. Ima stepenice te gornji i donji dio nad i pod stepenicama. Mogu gledati s jedne i druge strane. Ponekad se ispružim na stepenicama i razmišljam… kako se (s)nalazim u svojoj ulozi u društvu i kako uspostavljam ravnotežu između (školskih) obaveza i gustih unutrašnjih događaja koji u meni ponekad buče kao razbješnjeli morski valovi. Što napraviti sa »čežnjom« koja me grije kao sunce, a u isto vrijeme me stavlja u nedoumicu gustu kao magla. Pokret. Daj mi jedan pokret za početak i od tamo ćemo krenuti.
Ovaj projekt prilazi plesno-kazališnoj predstavi koja se kroz pokret u neutralnom prostoru iskustveno bavi problematikom aktualnom djeci uzrasta od 10 do 14 godina. Predstava je interaktivna i u svoj proces nastajanja uključuje i djecu samu – izniče iz zadataka te igri pred publikom i s njom, uživo. Tako predstava počinje sa svojevrsnom radionicom koja se korak po korak pretvara u izvedbu, pa nazad u radionicu, pa opet u predstavu…
Tema predstave/radionice je snalaženje mladih u prvim koracima uspostavljanja svoje uloge u društvu izvan obitelji i ravnotežom između školskih obaveza i unutrašnjim doživljajem odrastanja.
federacija.net

12. listopada u 10h
“Moje tijelo” (3+)

GKL Rijeka (HR)
Trajanje: 40 min
Redatelj: Žak Valenta
Dramaturginja: Magdalena Lupi Alvir
Skladatelj: Marin Alvir
Scena i kostimi: Luči Vidanović
Oblikovatelj svjetla: Sanjin Seršić
Izvode: Alex Đaković i Petra Šarac
Predstava je prvenstveno je zamišljena kao projekt edukativnog i odgojnog karaktera za sve uzraste djece od vrtićke do srednjoškolske dobi, a također i za odrasle. Namjera je autora na moderan i inovativan način putem glazbenih i plesnih dijelova koji podsjećaju pomalo na mjuzikl ponukati male i velike gledatelje da upoznaju i osvijeste svoje tijelo, „taj predivan i savršeni aparat koji nam je dala priroda“ te istraže i preispitaju koje su to razlike između dječaka i djevojčica, je li zaista strašno ako dečkići nose hulahopke zimi i ako su curice kratko ošišane – traume kojih se svi sjećamo iz djetinjstva. Tako smo zabunom dečkiću obukli haljinicu, a curici hlače s tregerima, ali ništa strašno – odmah smo to popravili. Zavirili smo i u naše tijelo i pronašli začudne organe kojima se hranimo, osjećamo i mislimo. Mimikom lica i gestom prikazali smo naše osjećaje kada smo sretni, zabrinuti, ljuti i tužni. I na kraju smo se od puno plesa i pokreta umorili zijevnuli i stavili tijelo na spavanje.
gkl-rijeka.hr

12. listopada u 18h
“Sveigralište” (0 – 99)

Sanja i Till Frühwald, Ana Kreitmeyer, Nenad Sinkauz VRUM (HR)
Koncept, dizajn prostora i izvedba: Sanja Frühwald, Till Frühwald, Ana Kreitmeyer
Glazba i izvedba: Nenad Sinkauz
Svjetlo i tehnička podrška: Miljenko Bengez
Rezidencijalna potpora: DSCHUNGEL WIEN, Kliker Festival
Produkcija: VRUM
Projekt je podržalo Ministarstvo kulture RH
Sveigralište je plesno-kazališno-glazbena igra komponirana u trenutku izvedbe, kreirana svaki put iznova sa svakim igračem, svakim članom publike, svakim novim prostorom kojeg okupira…. Tri izvođača i glazbenik uživo, s publikom svih uzrasta, stvaraju jedinstveni prostor u kojem svaki pokret ostavlja trag. Trag postaje mapa, plan, uputstvo, predložak za igru. Sveigralište projektira čudesna igrališta, otvorena svima za uključivanje. U prostoru igre svi smo povezani, granice su otvorene, nema ograničenja. U svakoj od naših ruku držimo konce koji bi mogli pokrenuti svijet. Igramo (se)!

14. i 15. listopada u 10h i 17h;
“Baja Buf” (0,5 – 2)
VRUM(HR)
Trajanje: 45 min
Koncept: Sanja i Till Frühwald
Izvedba: Sanja Frühwald, Till Frühwald, Ana Kreitmeyer, Petar Cvirn
Glazba: Damir Šimunović
Set design i kostimi: VRUM
Grafičko oblikovanje: Dinko Uglešić
Produkcija: VRUM i Špancirfest / Kreativfest
“Baja Buf” je događanje, predstava i igra. Što se događa kad beba stara 10 – 24 mjeseca dobije potpunu slobodu u sigurnom prostoru s osobom koja prati i reflektira svaki njihov pokret, zvuk, raspoloženje? Djeca su slobodna sama odlučivati kada i kako žele sudjelovati, a prema njihovim odlukama odrasli će pokazati puno poštovanje. Režirajući svoj vlastiti pokret, bebe stupaju u interakciju s izvođačima i nepredvidljivi i zaigrani dijalog slobodnog tijeka govora tijela kreće… između odraslih, beba i izvođača gradi se povjerenje koje omogućava djeci, čak i onoj najsramežljivijoj, da povedu igru i prihvate “razgovor”, potičući razvoj i učenje komunikacijskih vještina i pokreta i malenih i velikih na jednostavan, ali inventivan i originalan način – zajedničkom izvedbom predstave, kroz zabavu.
Iskustvo “bajabufanja” jedinstveno je prvo otkrivanje mogućnosti neverbalne komunikacije i tjelesnih instikata kroz opuštenu atmosferu koja se može i ponijeti kući!
klikerplatform.com/production/baja-buf/

14. listopada u 19h
PREZENTACIJA REZIDENCIJE“Katastrofe i ostala nerazumijevanja” (12+)

SILK Fluegge (AT)
Centar za kulturu Trešnjevka,
Rezidencija se fokusira na identitet plesača, na pitanja “autentičnosti” u izvedbi i na potragu za novim strukturama i obrascima koji su nastali pod utjecajem rutina i iskustava iz svakodnevnog života. Sudionici trebaju imati iskustvo u hiphopu, breakdanceu i/ili suvremenom plesu.
Tijekom rezidencije, rad s plesači(ca)ma bit će snažno orijentiran ka tjelesnoj ekspresiji i sadrži fragmentiranu logiku pokreta i ekspresivnost urbanih plesova kao i anatomsko znanje i tok suvremenih plesnih tehnika, proširujući tako pokretni potencijal sudionika.
Silke Grabinger / B-Girl Silk ima iznimno energičan, moćni stil, zahvaljujući stručnoj pozadini u koreografiji i iskustvu iz vremena kada je bila jedna od najpoznatijih europskih B-Girls. Tehnika, glazbeni konceptualni pristup i ekspresija u izvedbi prenose se na sudionike, a njihova pažnja se usmjerava na individualne obrasce.
silk.at

15. listopada u 18h
RADIONICA
“Contakids” (2 – 5)

Ana Kreitmeyer (HR)
Centar za kulturu Trešnjevka,
Trajanje: 60 min
Contakids je metoda koja koristi fizički kontakt kroz pokret i igru kako bi se produbljivala komunikacija između djeteta i roditelja. Vrijednost same metode je višestruka: dijete razvija motoričke vještine i povjerenje u sebe, dok roditelj razvija povjerenje u svoje dijete i njegove vještine, ali istovremeno uči o vlastitom tijelu. Stvara se prostor, prilika u kojem se uloge izmjenjuju, u kojem se odrasli mogu prisjetiti što znači biti dijete makar i na trenutak, u kojem roditelj makar i na trenutak pažnju posvjećuje sebi i svom tijelu. I ono što je najvažnije, dijete i roditelj su u procesu učenja zajedno i ravnopravno!
Contakids sat sastoji se od niza jednostavnih vježbi koje potiču kordinaciju i orijentaciju u prostoru, razvijaju povjerenje, potiču i razvijaju svijest o vlastitom, ali i drugim tijelima u prostoru, jačaju zajedništvo i grupnu povezanost. Vježbe se nadograđuju, a naučeni elementi kombiniraju što omogućuje razvijanje kraćih sekvenci pokreta, a time se osvještava i potiče razvoj tjelesnog pamćenja što razvija tjelesnu inteligenciju. Metoda je namijenjena djeci u dobi od 2 – 5 godina i njihovim odraslima.
klikerplatform.com/projekti/istrazivanje/contakids/

KLIKER FESTIVAL 10.-15.10.2017.
Skip to content